Tutaj zdjęcie owych, jak to u mnie na fp ludzie mówili ;) – robaczków, chrupek, dżdżowniczek, pałeczek, bobków, gruzu, kupek – zwał jak zwał, ale fakt, że firmy nazywają ten produkt „błonnikiem” .
Okazuje się, że tak zwany błonnik ma w swoim składzie maxymalnie 10-30% prawdziwego błonnika. Reszta to cukier i inne dodatki. Zobaczcie:
„Błonnik A Sante 5 zbóż”
Skład: składniki zbożowe 99,5% (otręby pszenne, pełnoziarnista mąka żytnia, płatki owsiane, kasza jęczmienna, mąka gryczana); sól morska.
Wartość odżywcza: w 100g
Białko: 14,4g
Węglowodany: 43,6g
w tym cukry: 3,9g
tłuszcz: 4,7g
Błonnik: 30,8g
Njbardziej naturalny, bez cukru!
„Błonnik B – Granex”
Skład surowcowy: otręby pszenne, pszenica, cukier, błonnik jabłkowy, susz jabłkowy, aromat, słód pszenny, fruktoza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Produkt zawiera zboża zawierające gluten oraz może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów i mleka (łącznie z laktozą).
Wartość odżywcza 100 g
Wartość energetyczna 292 kcal
Białko 12,3 g
Węglowodany 37,3 g
w tym cukry 37,3 g
Tłuszcz 3,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Błonnik pokarmowy 31,2
Sód <0,1 g
„Błonnik C – Dobry błonnik – good food”
Skład: Mąka pszenna 40%, otręby pszenne 24%, mąka pszenna pełnoziarnista 18%, mąka owsiana 10%, jabłko suszone ze skórką 6%, cynamon 1%, sól, aromat.
Tutaj błonnika jest 14% (14g na 100g)
O połowę mniej niż w poprzednich
„Błonnik D – Just Fit Biedronka”
Skład: mąka żytnia pełnoziarnista 29,1%, mąka pszenna pełnoziarnista 29,1%, otręby pszenne, mąka owsiana pełnoziarnista 7,3%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 7,3%, zielona herbata 0,3%, sól.
Błonnik 15g.
Można dodać sobie od czasu do czasu dla urozmaicenia musli (domowej roboty, jak wyżej), ale niech to nie będzie podstawa mieszanki.
Ewa Trusewicz, dietetyk
'Zdrowy błonnik? Czy aby na pewno?' 8 komentarzy
7 kwietnia 2014 @ 07:06 Anonymous
Błonnik f-my Grainex „bez jabłek” – w 100g ma tylko 2g cukrów
7 kwietnia 2014 @ 13:06 Anonymous
Błonnik f-my Grainex „bez jabłek” – w 100g ma tylko 2g cukrów
8 kwietnia 2014 @ 11:12 Ewa Trusewicz
ten?: http://www.granex.pl/Produkty/Produkty_dla_aktywnych/Zdrowy_Blonnik/22,15Hmm, nie przekonuje mnie specjalnie bo ma pszenicę i kukurydzę. Fakt – samego cukru ma 2 gramy, ale węglowodanów aż 56gram, a tylko 15 błonnika
8 kwietnia 2014 @ 17:12 Ewa Trusewicz
ten?: http://www.granex.pl/Produkty/Produkty_dla_aktywnych/Zdrowy_Blonnik/22,15
Hmm, nie przekonuje mnie specjalnie bo ma pszenicę i kukurydzę. Fakt – samego cukru ma 2 gramy, ale węglowodanów aż 56gram, a tylko 15 błonnika
30 czerwca 2014 @ 08:26 Kastoria
A co jest złego w kukurydzy i pszenicy?
30 czerwca 2014 @ 14:26 Kastoria
A co jest złego w kukurydzy i pszenicy?
24 lipca 2014 @ 06:17 Ewa Trusewicz
Kastoria – jest to grys kukurydziany (takie coś jak biała mąka) pozbawiony już większości składników mineralnych i witamin, ma wysoki IG, czyli mocno podwyższa poziom cukru we krwi. To samo jest z przenicą… a pszenica w dodatku jest najgorszym ze zbóż. Przeczytaj sobie ten artykuł: https://dietaifitness.pl/2012/11/buszujacy-w-pszenicy-deadly-wheat.html
24 lipca 2014 @ 12:17 Ewa Trusewicz
Kastoria – jest to grys kukurydziany (takie coś jak biała mąka) pozbawiony już większości składników mineralnych i witamin, ma wysoki IG, czyli mocno podwyższa poziom cukru we krwi. To samo jest z przenicą… a pszenica w dodatku jest najgorszym ze zbóż. Przeczytaj sobie ten artykuł: https://dietaifitness.pl/2012/11/buszujacy-w-pszenicy-deadly-wheat.html