Wczoraj było na temat dlaczego konieczny jest wapń podczas odchudzania się. Dziś będzie o paru innych rolach i co blokuje jego wchłanianie.
– zmniejsza się masa kostna, kościec bardziej podatny na osteoporozę i złamania
– zaburzenia wydzielania hormonów oraz enzymów
– Wapń bierze również udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego, dlatego jest tak istotny dla osób ćwiczących.
– stosunku wapnia do fosfory powinien być w diecie 1:1 – najlepiej ustali to dietetyk, jeśli – fosforu będzie za dużo, wówczas obniża on wchłanialność wapnia
– aktualnego zapotrzebowania organizmu (wiek, niedobory)
– ilości witaminy D oraz C
– obecności w diecie substancji blokujących przyswajanie wapnia
– szczawiany – obecne w liściach wielu roślin – np. szczaw, botwinka, itp.
– fityniany – obecne w niektórych przetworach zbożowych z pełnego przemiału (płatki owsiane, jęczmienne, mąka żytnia, itp.) oraz w roślinach strączkowych
– niestrawny błonnik zawierający tzw. celulozy, hemicelulozy, ligniny, itp. (fasola, groch, nasiona lnu, otręby pszenne, itp.
– nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie
– nadmiar białka zwierzęcego
– alkohol
– antybiotyki
– środki uspokajające
– środki antykoncepcyjne
Aby wapń został wbudowany do kości i zębów, potrzebna jest nam witamina K2 (jest to inna witamina od tej, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi). Witamina K2 bierze udział w tworzeniu białek (osteoklacyna i MPG), które „zabierają” wapń z naczyń krwionośnych i stawów i „wtłaczają do kości”. Dzięki temu mamy mniejsze uwapnienie tętnic oraz stawów. Gdzie znajduje się witamina K2? W mięsie (organicznym), żółtku jaja, maśle (organicznym), wątrobie, twardych serach.
'Co blokuje wchłanialność wapnia? Zobacz czy jesteś zagrożony oraz jakie suplementy są najlepsze!' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!