Pierś z kury, indyka, kaczki, a może z gęsi? Czy rodzaj ma znaczenia?

mieso

Zazwyczaj wybieramy możliwie najprostsze wybory – pierś z kurczaka albo indyka. A jeśli chcemy zamiennik to czy inny drób ma podobny skład? Otóż nie do końca:

 

1) Pierś z indyka

W 100 g bez skóry:     84 kcal;     19,2 g białka;     0,0 węglowodanów;      0,7 g tłuszczu
 
2) Pierś z kurczaka
W 100 g bez skóry:      99 kcal;     21,5 g białka;     0,0 węglowodanów;     1,3 g tłuszczu
 
3) Pierś z gęsi
W 100 g bez skóry:     161 kcal;     22,7 g białka;     0,0 węglowodanów;     7,1 g tłuszczu
 
4) Pierś z kaczki
W 100 g bez skóry:    140 kcal;       28 g białka;     0,0 węglowodanów;     2,5 g tłuszczu
 
5) Pierś z perliczki
W 100 g bez skóry:     113 kcal;     19,2 g białka;     0,3 węglowodanów;     3,8 g tłuszczu
 

A teraz porównanie kwasów tłuszczowych:

 

100 g gęsi:

  • 7,32 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 15,72 g jednonienasyconych,
  • 6,54 g wielonienasyconych;

 

100 g kaczki:

  • 7,39 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 15,1 g jednonienasyconych,
  • 4,12 g wielonienasyconych,

 

a 100 g indyka:

  • 2,22 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 1,67 g jednonienasyconych,
  • 2,14 g wielonienasyconych.

 

Dla porównania: 100 g wieprzowiny zawiera:

  • 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 11,5 g jednonienasyconych,
  • 1,5 g wielonienasyconych;

 

Pierś z kurczaka i indyka są najmniej kaloryczne, ponieważ zawierają najmniejszą ilość tłuszczu.

Największą ilość białka zawiera pierś z kaczki. Pierś z kaczki i gęsi zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż inny drób oraz więcej dobrze przyswajalnego żelaza, ale trzeba je jeść bez skóry.

 

Ze względu na sposób chowu najzdrowsze będą gęsi i kaczki czy perliczki, następnie indyk a dopiero na samym końcu przemysłowo „produkowany” kurczak.

 

 



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Pierś z kury, indyka, kaczki, a może z gęsi? Czy rodzaj ma znaczenia?' has 1 comment

  1. Avatar

    17 sierpnia 2022 @ 22:49 Faustyna Kiper

    Ja czytałam na https://dobrydrob.pl/ że drób jest bardzo zdrowy dla każdego a nie tylko dla osób odchudzających się. Ja staram się ograniczać wieprzowinę właśnie wybierając drób

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.