Stevia – OSZUSTWO! Uważaj co kupujesz!

 

Jeśli otworzyłeś/aś ten artykuł to zapewne zajadasz się stewią bez wyrzutów sumienia, ponieważ przeczytałeś w internecie o jej zdrowotnym działaniu, o tym, że jest naturalna, nie ma kalorii i w ogóle się nie metabolizuje, albo byłeś/aś na jednym z moich wykładów lub jesteś moim podopiecznym :)

Ci ostatni są w najlepszej sytuacji, ponieważ starałam się wytłumaczyć jakie produkty najlepiej kupować. Ale reszta?…

Osobiście bardzo POLECAM stevię, ale trzeba wiedzieć gdzie i jaką kupić.

Czym w ogóle jest stevia? Jest to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Produkuje się go z liści rośliny, która pochodzi z Brazylii. Stewiozydy (związki słodządzące zawarte w roślinie) są 300 razy słodsze od zwykłego cukru (przy czym zawartość w roślinie to 10%). Steviozydy nie mają kalorii i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. ALE! Jedynie jeśli są połączone z właściwymi składnikami (nośnikami).

Aby stevię można było wyprodukować musi ona być połączona z jakimś innym składnikiem, wypełniaczem, nośnikiem. Glikozydy stewiowe (ta naturalna substancja słodząca) musi być z czymś połączona. Najlepiej aby to była np. celuloza, która się nie trawi.

Ostatnio na rynku pojawiają się słodziki ze stevią, ale nośnikiem tej substancji są CUKRY….

Jest to albo dekstroza (jednocukier, identycznie działa jak glukoza), albo maltoza czy maltodekstryna (dwucukier) czy fruktoza…

Ja się pytam: Po co komu słodzik „bez kalorii” na cukrze?!?!?!

W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…

Pod spodem pokazuje przykładowe marki, w których głównym składnikiem jest dekstroza (składnika w pierwszej kolejności w składzie zawsze jest najwięcej)….

 Więcej o stevii tutaj
 
 
 
 
 
Dużo osób pyta mnie jaką stewię kupuję. Prawda jest taka, że kupuję jaka mi się trafi wyszukując według składu. Kiedyś wyszukiwałam na allegro i mam zapas, nie obserwuję nowych marek, które powstają. Teraz na prośbę jednej osoby na facebooku spojrzałam i nadal jest dostępna ta, którą kiedyś kupiłam. Dodatkowo ponoć do końca maja z tym linkiem dają 25% zniżki :) http://referme.to/iIu8DJo trzeba wyszukać u nich stewię, ma 98% Rebaudioside A wg certyfikatu – fajnie, o to chodzi! :) W czasie pisania tego artykułu fajny skład miała również firma Natusweet oraz Lafar.
 
 


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Stevia – OSZUSTWO! Uważaj co kupujesz!' 214 komentarzy

  1. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 06:02 Anonymous

    a mo&#380e jakie&#347 przyk&#322ady STEVII, która nie bazuje na cukrze? ;) &#322atwiej b&#281dzie j&#261 upolowa&#263 w sklepie…

    Odpowiedz

  2. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 06:12 Ewa Trusewicz

    Ja osobi&#347cie u&#380ywam Better stevia, ale kupuj&#281 przez internet: http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-instant-tabs-200-tabletek.php tak samo maj&#261 w proszku, fajne

    Odpowiedz

  3. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 06:25 Anonymous

    Polecam przej&#347&#263 si&#281 do apteki i zakupi&#263 suszon&#261 Stewi&#281, bez dodatków. Do herbaty bardzo polecam.

    Odpowiedz

  4. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 06:33 Ewa Trusewicz

    niestety suszone li&#347cie stevii te&#380 maj&#261 sporo dekstrozy (glukoza)… dlatego lepiej ekstrakty

    Odpowiedz

  5. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 07:01 Anonymous

    Ja u&#380ywam Stevii, firma zielony listek, sk&#322ad: maltodekstryna oraz substancja s&#322odz&#261ca: glikozydy stewiolowe. Czym mog&#281 to zast&#261pi&#263, poniewa&#380 wszystko co pos&#322odz&#281 Stevia mi nie smakuj&#281. Czasami jak muze pos&#322odzi&#263 uzywam miodu lipowego lub gryczanego. Herbat&#281 wypij&#281 gorzk&#261 ale kaw&#281 to ju&#380 ci&#281&#380ko.

    Odpowiedz

  6. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 07:36 Ewa Trusewicz

    Maltodekstryna jest cukrem prostym, ale te&#380 nie ma go jako&#347 du&#380o w jednej tabletce. Je&#347li starasz si&#281 ogranicza&#263 w&#281glowodany i cukry to ten s&#322odzik to najlepszy pomys&#322. Miód równie&#380 ma wysoki indeks glikemiczny. Co bym Ci poleca&#322a xylitol albo eritrytol. Obydwa to alkohole cukrowe stosowane np. do s&#322odzenia gum typu orbit. S&#261 zdrowsze o niebo od cukru, maj&#261 po&#322ow&#281 jego kaloryczno&#347ci i prawie nie podnosz&#261 poziomu cukru we krwi. Wi&#281c je&#347li przeszkadza Ci smak stevii w&#322a&#347nie takie zamienniki bym Ci proponwa&#322a

    Odpowiedz

  7. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 11:02 Anonymous

    a może jakieś przykłady STEVII, która nie bazuje na cukrze? ;) łatwiej będzie ją upolować w sklepie…

    Odpowiedz

  8. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 11:12 Ewa Trusewicz

    Ja osobiście używam Better stevia, ale kupuję przez internet: http://www.betterstevia.pl/pro… tak samo mają w proszku, fajne

    Odpowiedz

  9. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 11:33 Ewa Trusewicz

    niestety suszone liście stevii też mają sporo dekstrozy (glukoza)… dlatego lepiej ekstrakty

    Odpowiedz

  10. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 12:01 Anonymous

    Ja używam Stevii, firma zielony listek, skład: maltodekstryna oraz substancja słodząca: glikozydy stewiolowe. Czym mogę to zastąpić, ponieważ wszystko co posłodzę Stevia mi nie smakuję. Czasami jak muze posłodzić uzywam miodu lipowego lub gryczanego. Herbatę wypiję gorzką ale kawę to już ciężko.

    Odpowiedz

  11. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 12:30 Di Sze

    Better stevia tez na 1 miejscu ma : Maltodekstryna ry&#380owa.Znacie inne marki bez tych cukrów?

    Odpowiedz

  12. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 12:36 Ewa Trusewicz

    Maltodekstryna jest cukrem prostym, ale też nie ma go jakoś dużo w jednej tabletce. Jeśli starasz się ograniczać węglowodany i cukry to ten słodzik to najlepszy pomysł. Miód również ma wysoki indeks glikemiczny. Co bym Ci polecała xylitol albo eritrytol. Obydwa to alkohole cukrowe stosowane np. do słodzenia gum typu orbit. Są zdrowsze o niebo od cukru, mają połowę jego kaloryczności i prawie nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Więc jeśli przeszkadza Ci smak stevii właśnie takie zamienniki bym Ci proponwała

    Odpowiedz

  13. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 16:01 Anonymous

    Dzi&#281kuje, za podanie tych zamienników, ale tak jak pisa&#322a&#347 ograniczam w&#281glowodany i cukry wi&#281c chyba musz&#281 si&#281 do tej stevii przyzwyczai&#263, tym bardziej, &#380e to mój nowy zakup i du&#380oooo jeszcze jej mam, heh, dzi&#281kuje i pozdrawiam.

    Odpowiedz

  14. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 17:30 Di Sze

    Better stevia tez na 1 miejscu ma : Maltodekstryna ryżowa.
    Znacie inne marki bez tych cukrów?

    Odpowiedz

  15. Avatar

    28 stycznia 2014 @ 21:01 Anonymous

    Dziękuje, za podanie tych zamienników, ale tak jak pisałaś ograniczam węglowodany i cukry więc chyba muszę się do tej stevii przyzwyczaić, tym bardziej, że to mój nowy zakup i dużoooo jeszcze jej mam, heh, dziękuje i pozdrawiam.

    Odpowiedz

  16. Avatar

    29 stycznia 2014 @ 05:10 Panana

    dobrze wiedzie&#263, w&#322a&#347nie planowa&#322am przej&#347&#263 na stewi&#281

    Odpowiedz

  17. Avatar

    29 stycznia 2014 @ 10:10 Panana

    dobrze wiedzieć, właśnie planowałam przejść na stewię

    Odpowiedz

  18. Avatar

    29 stycznia 2014 @ 11:40 Anonymous

    To ja ju&#380 nie wiem, któr&#261 kupi&#263??? !!!Chc&#281 Stevi&#281 w proszku najch&#281tniej tak&#261, która nadawa&#263 si&#281 b&#281dzie te&#380 do pieczenia.Kawy i herbaty nie s&#322odz&#281 – wi&#281c ten problem mi odpada, ale chc&#281 schudn&#261&#263 a nie potrafi&#281 zrezygnowa&#263 ze s&#322odko&#347ci….Chcia&#322abym Stevi&#281 bez chemicznych dodatków – stosoawa&#322m s&#322odzik Sussiana – wi&#281c ju&#380 nie chc&#281 chemii!Pozdrawiam iwona

    Odpowiedz

  19. Avatar

    29 stycznia 2014 @ 12:31 Ewa Trusewicz

    ja u&#380ywam ten proszek, te&#380 tylko do wypieków: http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php Pisa&#322am z t&#261 firm&#261 i pyta&#322am si&#281 jak to mo&#380liwe, &#380e nie ma wi&#281cej sk&#322adników ni&#380 stevia? Dosta&#322am tak&#261 oddpowied&#378 na temat ich produktów: Zawarte dodatki takie jak maltodekstryna ryzowa, celulozaitp. Zabezpieczaj&#261 produkt prze zbrylaniem lub kszta&#322tuj&#261 tabletk&#281. Jest ichmniej ni&#380 1% i ni maj&#261 jakiegokolwiek wp&#322ywu na nasz organizm lub smakstevi.

    Odpowiedz

  20. Avatar

    29 stycznia 2014 @ 16:40 Anonymous

    To ja już nie wiem, którą kupić??? !!!
    Chcę Stevię w proszku najchętniej taką, która nadawać się będzie też do pieczenia.
    Kawy i herbaty nie słodzę – więc ten problem mi odpada, ale chcę schudnąć a nie potrafię zrezygnować ze słodkości….
    Chciałabym Stevię bez chemicznych dodatków – stosoawałm słodzik Sussiana – więc już nie chcę chemii!
    Pozdrawiam iwona

    Odpowiedz

  21. Avatar

    29 stycznia 2014 @ 17:31 Ewa Trusewicz

    ja używam ten proszek, też tylko do wypieków: http://www.betterstevia.pl/pro… Pisałam z tą firmą i pytałam się jak to możliwe, że nie ma więcej składników niż stevia? Dostałam taką oddpowiedź na temat ich produktów: Zawarte dodatki takie jak maltodekstryna ryzowa, celuloza
    itp. Zabezpieczają produkt prze zbrylaniem lub kształtują tabletkę. Jest ich
    mniej niż 1% i ni mają jakiegokolwiek wpływu na nasz organizm lub smak
    stevi.

    Odpowiedz

  22. Avatar

    30 stycznia 2014 @ 08:42 Mimi

    do tej pory kupowa&#322am na allegro… ale nie wiem czy sama si&#281 nie nabra&#322am na podpuch&#281

    Odpowiedz

  23. Avatar

    30 stycznia 2014 @ 13:42 Mimi

    do tej pory kupowałam na allegro… ale nie wiem czy sama się nie nabrałam na podpuchę

    Odpowiedz

  24. Avatar

    30 stycznia 2014 @ 16:14 Anonymous

    Powiem tak: ta betterstevia cenowo pora&#380a! Wczoraj sobie sprawdzi&#322am…. mam i stevi&#281 zielony listek i s&#322odzik sussiana i w obu jest…..maltodekstryna!!! Co wi&#281cej u&#380ywa&#322am sussiany w 2009r przez trzy miesiace b&#281d&#261c na Dukanie i schud&#322am 25kg! Wi&#281c ta maltodekstryna chyba nie jest taka straszna ;) – powoduje raczej spadek a nie wzrost wagi bo wie&#380cie mi nie &#380a&#322owa&#322am sobie Dukanowych s&#322odko&#347ci :)Pozdrawiam iwona

    Odpowiedz

  25. Avatar

    30 stycznia 2014 @ 16:17 Anonymous

    I jeszcze jedno co my&#347licie o tej stevii :http://natvita.pl/stevia-naturalny-slodzik/105-stevia-proszek-liscie-sproszkowane-cena-sklep-stevia-rebaudiana.htmlZielony kolor mnie kusi ;) ale jak tego u&#380ywa&#263?iwona

    Odpowiedz

  26. Avatar

    30 stycznia 2014 @ 21:14 Anonymous

    Powiem tak: ta betterstevia cenowo poraża!
    Wczoraj sobie sprawdziłam…. mam i stevię zielony listek i słodzik sussiana i w obu jest…..maltodekstryna!!! Co więcej używałam sussiany w 2009r przez trzy miesiace będąc na Dukanie i schudłam 25kg! Więc ta maltodekstryna chyba nie jest taka straszna ;) – powoduje raczej spadek a nie wzrost wagi bo wieżcie mi nie żałowałam sobie Dukanowych słodkości :)
    Pozdrawiam iwona

    Odpowiedz

  27. Avatar

    30 stycznia 2014 @ 21:17 Anonymous

    I jeszcze jedno co myślicie o tej stevii :
    http://natvita.pl/stevia-natur
    Zielony kolor mnie kusi ;) ale jak tego używać?
    iwona

    Odpowiedz

  28. Avatar

    3 lutego 2014 @ 09:54 Ewa Trusewicz

    Iwona – „Steviozyd zawarty w li&#347ciach jest s&#322odszy od cukru o….”. Z tego co napisa&#322am w artykule czytaj&#261c informacje o suchych li&#347ciach – „W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone li&#347cie. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo ma&#322o…”Li&#347cie to tylko cz&#281&#347&#263 s&#322odkiej substancji, do stevii kupnej j&#261 ekstraktuj&#261. Ja osobi&#347cie nie zamawia&#322abym li&#347ci. Kiedy&#347 to zrobi&#322am (nie tak sproszkowane jak te w linku, które poda&#322a&#347) i by&#322o s&#322odkie, ale podchodzi&#322o jakimi&#347 zio&#322ami.

    Odpowiedz

  29. Avatar

    3 lutego 2014 @ 09:59 Ewa Trusewicz

    Co do zielonego listka to znalaz&#322am informacje od producenta: „Zielony Listek Stevia w pudrze jest produktem przeznaczonym jako zamiennik cukru, cukru pudru do pieczenia i posypywania ciasta, owoców, deserów. W tym celu glikozydy stewiolowe jako substancja bardzo intensywnie s&#322odka, musia&#322y by&#263 naniesione na no&#347nik, by konsument móg&#322 móg&#322 odpowiednio zastosowa&#263 go jako zamiennik cukru. 1 &#322y&#380eczka Zielony Listek stevia w pudrze odpowiada 3 &#322y&#380eczk&#261 cukru. W produkcie Zielony Listek Stevia w pudrze no&#347nikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek Stevia w pudrze zawiera 97,8g w&#281glowodanów, w tym 97,8g skrobi. Ale – stosujemy malutko – pó&#322 &#322y&#380eczki czy jedn&#261 tabletk&#281 – w przeliczeniu to ma&#322o kcal.Powtórze to co wy&#380ej napisa&#322am – je&#347li w sk&#322adzie jest cukier – nie kupowa&#322abym, tym bardziej je&#347li jest na pierwszym miejscu :)

    Odpowiedz

  30. Avatar

    3 lutego 2014 @ 10:02 Ewa Trusewicz

    a ta sussina to jaka&#347 masakra! Sk&#322ad: Sachyrynian sodu (E-954) (12mg), aspartam (E-951) (2mg), regulatory kwasowo&#347ci: cytrynian sodu (E-331) i w&#281glan sodu (E-500), stabilizatory: L-leucyna, laktoza. Zawiera aspartam, który jest &#378ród&#322em fenyloalaniny.Fakt, mniej kcal ni&#380 cukier – wi&#281c jak kto&#347 musi to lepiej ju&#380 nawet pos&#322odzi&#263 aspartamem, ale niech to b&#281dzie okazjonalnie

    Odpowiedz

  31. Avatar

    3 lutego 2014 @ 14:54 Ewa Trusewicz

    Iwona – „Steviozyd zawarty w liściach jest słodszy od cukru o….”. Z tego co napisałam w artykule czytając informacje o suchych liściach – „W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…”
    Liście to tylko część słodkiej substancji, do stevii kupnej ją ekstraktują. Ja osobiście nie zamawiałabym liści. Kiedyś to zrobiłam (nie tak sproszkowane jak te w linku, które podałaś) i było słodkie, ale podchodziło jakimiś ziołami.

    Odpowiedz

  32. Avatar

    3 lutego 2014 @ 14:59 Ewa Trusewicz

    Co do zielonego listka to znalazłam informacje od producenta: „Zielony Listek Stevia w pudrze jest produktem przeznaczonym jako zamiennik
    cukru, cukru pudru do pieczenia i posypywania ciasta, owoców, deserów. W
    tym celu glikozydy stewiolowe jako substancja bardzo intensywnie słodka,
    musiały być naniesione na nośnik, by konsument mógł mógł odpowiednio
    zastosować go jako zamiennik cukru. 1 łyżeczka Zielony Listek stevia w
    pudrze odpowiada 3 łyżeczką cukru. W produkcie Zielony Listek Stevia w
    pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek
    Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi.

    Ale – stosujemy malutko – pół łyżeczki czy jedną tabletkę – w przeliczeniu to mało kcal.

    Powtórze to co wyżej napisałam – jeśli w składzie jest cukier – nie kupowałabym, tym bardziej jeśli jest na pierwszym miejscu :)

    Odpowiedz

  33. Avatar

    3 lutego 2014 @ 15:02 Ewa Trusewicz

    a ta sussina to jakaś masakra! Skład: Sachyrynian sodu (E-954) (12mg), aspartam (E-951) (2mg), regulatory kwasowości: cytrynian sodu (E-331) i węglan sodu (E-500), stabilizatory: L-leucyna, laktoza. Zawiera aspartam, który jest źródłem fenyloalaniny.

    Fakt, mniej kcal niż cukier – więc jak ktoś musi to lepiej już nawet posłodzić aspartamem, ale niech to będzie okazjonalnie

    Odpowiedz

  34. Avatar

    4 lutego 2014 @ 12:12 Anonymous

    Witam :)Na moim opakowaniu Sussina gold jest taki sk&#322ad: maltodekstryna, cyklaminian sodu, sacharynian sodu – bez zadnych procentów. Ani s&#322owa o aspartamie! Chyba &#380e który&#347 z powy&#380szych sk&#322adników to aspartam…. ale nie jestem chemikiem, nie znam si&#281 ;)A ZIELONY LISTEK ma kalorie ale z tego co pisz&#261 w podanym przez Ciebie linku nie zawiera cukru – chyba, &#380e co&#347 przeoczy&#322am.Mi&#322ego dnia iwona

    Odpowiedz

  35. Avatar

    4 lutego 2014 @ 17:12 Anonymous

    Witam :)
    Na moim opakowaniu Sussina gold jest taki skład: maltodekstryna, cyklaminian sodu, sacharynian sodu – bez zadnych procentów. Ani słowa o aspartamie! Chyba że któryś z powyższych składników to aspartam…. ale nie jestem chemikiem, nie znam się ;)

    A ZIELONY LISTEK ma kalorie ale z tego co piszą w podanym przez Ciebie linku nie zawiera cukru – chyba, że coś przeoczyłam.

    Miłego dnia iwona

    Odpowiedz

  36. Avatar

    18 lutego 2014 @ 05:51 Anonymous

    Temat sko&#324czony? Czy&#380by chodzi&#322o tylko o reklam&#281 danego rodzaju stevii??? Szkoda…..

    Odpowiedz

  37. Avatar

    18 lutego 2014 @ 10:51 Anonymous

    Temat skończony? Czyżby chodziło tylko o reklamę danego rodzaju stevii??? Szkoda…..

    Odpowiedz

  38. Avatar

    18 lutego 2014 @ 14:44 Ewa Trusewicz

    Nie promuje &#380adnej formy stevii, mówi&#281 tylko co nie powinno by&#263 w sk&#322adzie a co powinno. Tak jak napisa&#322am w artykule – stevia, któr&#261 kupujemy nie powinna mie&#263 maltodekstryny (to jest cukier), chyba, &#380e ewentualnie na samym ko&#324cu sk&#322adu. &#379aden z tych sk&#322adników co poda&#322a&#347 Iwonko nie jest aspartamem.W zielonym listku jest stewia pod postaci&#261 maltodekstryny :) „W produkcie Zielony Listek Stevia w pudrze no&#347nikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek Stevia w pudrze zawiera 97,8g w&#281glowodanów, w tym 97,8g skrobi. „Nie kupujcie! :)

    Odpowiedz

  39. Avatar

    18 lutego 2014 @ 19:44 Ewa Trusewicz

    Nie promuje żadnej formy stevii, mówię tylko co nie powinno być w składzie a co powinno. Tak jak napisałam w artykule – stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), chyba, że ewentualnie na samym końcu składu. Żaden z tych składników co podałaś Iwonko nie jest aspartamem.
    W zielonym listku jest stewia pod postacią maltodekstryny :) „W produkcie Zielony Listek Stevia w
    pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek
    Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi. ”
    Nie kupujcie! :)

    Odpowiedz

    • Avatar

      21 grudnia 2014 @ 09:18 Anna

      Niestety dałam się oszukać firmie Domos Polska – produkującemu pod marką „zielony listek” „słodzik stołowy na bazie glikozydów stewiolowych”
      Nie wczytywałam się w skład, ponieważ zmyliła mnie informacja „Najlepszy produkt dla diabetyka 2012…. Dobre dla diabetyka”.
      Tymczasem skład to: „maltodekstryna; substancja słodząca glikozydy stewiolowe (2,3%)” !
      Na bazie glikozydów stewiolowych ? Są minimalnym dodatkiem. W dodatku słodzik jest gorzkawy.

      Odpowiedz

  40. Avatar

    26 marca 2014 @ 14:39 Anonymous

    Moja Canderel Green Stevia zawiera laktoz&#281 i nie zamierzam robi&#263 afery bo 100 tabletek &#322&#261cznie wa&#380y 8,5g… To tyle co niepe&#322na &#322y&#380ka cukru, któr&#261 niektórzy naraz s&#322odz&#261 herbat&#281, a mojej stevii wystarczy na 100 herbat wi&#281c co za ró&#380nica ile „gratisowego” cukru ona zawiera, skoro s&#261 to dos&#322ownie &#347ladowe ilo&#347ci? Na jej opakowaniu uczciwie jest napisane, &#380e zawiera jakie&#347 tam kalorie po przecinku, natomiast nie róbmy afery aby bi&#263 si&#281 o jakie&#347 miligramy cukrów prostych.

    Odpowiedz

  41. Avatar

    26 marca 2014 @ 18:39 Anonymous

    Moja Canderel Green Stevia zawiera laktozę i nie zamierzam robić afery bo 100 tabletek łącznie waży 8,5g… To tyle co niepełna łyżka cukru, którą niektórzy naraz słodzą herbatę, a mojej stevii wystarczy na 100 herbat więc co za różnica ile „gratisowego” cukru ona zawiera, skoro są to dosłownie śladowe ilości? Na jej opakowaniu uczciwie jest napisane, że zawiera jakieś tam kalorie po przecinku, natomiast nie róbmy afery aby bić się o jakieś miligramy cukrów prostych.

    Odpowiedz

  42. Avatar

    3 kwietnia 2014 @ 04:52 Ewa Trusewicz

    Anonimowy – oczywi&#347cie lepiej &#380eby nie by&#322o, ale faktycznie nie s&#261 to wielkie ilo&#347ci i je&#347li kto&#347 ju&#380 ma tak&#261 stevi&#281 to nale&#380y j&#261 zu&#380y&#263. Niektórzy po prostu u&#380ywaj&#261 stevi&#281 do wszystkiego i to w du&#380ych ilo&#347ciach (kawa, herbata, napoje, potrawy, ciasta) – wówczas lepiej mie&#263 100% stevi&#281 :)

    Odpowiedz

  43. Avatar

    3 kwietnia 2014 @ 08:52 Ewa Trusewicz

    Anonimowy – oczywiście lepiej żeby nie było, ale faktycznie nie są to wielkie ilości i jeśli ktoś już ma taką stevię to należy ją zużyć. Niektórzy po prostu używają stevię do wszystkiego i to w dużych ilościach (kawa, herbata, napoje, potrawy, ciasta) – wówczas lepiej mieć 100% stevię :)

    Odpowiedz

  44. Avatar

    13 kwietnia 2014 @ 06:43 Anonymous

    Pani Ewo pisz&#281 Pani, &#380e „stevia, któr&#261 kupujemy nie powinna mie&#263 maltodekstryny (to jest cukier), ” i poleca Pani prosz&#281 ze stewi irmy Better Stevia, Na stronie producenta w sk&#322adzie wymieniona jest tylko czysta stevia. Jednak&#380e sama Pani przyznaje, &#380e producent przyzna&#322 si&#281 do maltodekstryny w sk&#322adzie, niby jest to 1%, ale jednak. Czy my&#347li Pani, &#380e warto wierzy&#263 producentowi, &#380e jest to tylko 1%, tym bardziej, &#380e informacje o nim zataja. Mam jeszcze pytanie odno&#347cnie tabletek Better Stevia tego samego producenta, maj&#261 one w sk&#322adzie: Celuloza, certyfikowany ekologiczny ekstrakt z li&#347ci stewii (Stevia rebaudiana), kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu (pochodzenia ro&#347linnego).W zwi&#261zku z tym pytanie czy tych sk&#322adników nale&#380y si&#281 obawia&#263 ? Czy one w przeciwie&#324stwie do maltodekstryny nie s&#261 cukrami ? B&#281d&#281 wdzi&#281czna za odpowied&#378. Pozdrawiam

    Odpowiedz

  45. Avatar

    13 kwietnia 2014 @ 10:43 Anonymous

    Pani Ewo piszę Pani, że „stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), ” i poleca Pani proszę ze stewi irmy Better Stevia, Na stronie producenta w składzie wymieniona jest tylko czysta stevia. Jednakże sama Pani przyznaje, że producent przyznał się do maltodekstryny w składzie, niby jest to 1%, ale jednak. Czy myśli Pani, że warto wierzyć producentowi, że jest to tylko 1%, tym bardziej, że informacje o nim zataja.
    Mam jeszcze pytanie odnoścnie tabletek Better Stevia tego samego producenta, mają one w składzie: Celuloza, certyfikowany ekologiczny ekstrakt z liści stewii (Stevia rebaudiana), kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego).
    W związku z tym pytanie czy tych składników należy się obawiać ? Czy one w przeciwieństwie do maltodekstryny nie są cukrami ?
    Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz

  46. Avatar

    21 kwietnia 2014 @ 05:50 Anonymous

    A co Pani s&#261dzi o tym: Stevia w tabletkach Natusweet Sk&#322adniki: Izomalt, substancja s&#322odz&#261ca: glikozydy stewiolowe (naturalny ekstrakt ze stewii), w&#281glan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu Pozdrawiam i dzi&#281kuj&#281 za odpowiedz.

    Odpowiedz

  47. Avatar

    21 kwietnia 2014 @ 09:50 Anonymous

    A co Pani sądzi o tym: Stevia w tabletkach Natusweet
    Składniki: Izomalt, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (naturalny ekstrakt ze stewii), węglan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.

    Odpowiedz

  48. Avatar

    23 kwietnia 2014 @ 10:27 stewia

    A co np. z tak&#261 w p&#322ynie? [url]www.stevi-gold.pl[/url] ? Sk&#322ad to gliceryna ro&#347linna, woda i glikozydy stewiolowe.

    Odpowiedz

  49. Avatar

    23 kwietnia 2014 @ 14:27 stewia

    A co np. z taką w płynie? [url]www.stevi-gold.pl[/url] ? Skład to gliceryna roślinna, woda i glikozydy stewiolowe.

    Odpowiedz

  50. Avatar

    21 maja 2014 @ 03:37 Ewa Trusewicz

    stewia – super jest ta stevi-gold!!! Musze spróbowa&#263! Rebaudiana A pono&#263 jest lepsza bo nie ma gorzkiego posmaku. Co prawda glikozydy steviowe to dalej jest tylko 35% tutaj, ale wype&#322niaczem nie s&#261 &#380adne cukry, tylko naturalne sk&#322adniki owej ro&#347liny. Ja bym bra&#322a :) Tylko trzeba teraz zamówi&#263 online :)

    Odpowiedz

  51. Avatar

    21 maja 2014 @ 03:43 Ewa Trusewicz

    odpisuj&#281 na reszt&#281 pyta&#324. Podpisujcie si&#281 prosz&#281 bo nie wiem jak mam adresowa&#263. Co do better stevii – tu akurat my&#347l&#281, &#380e to prawda, bo glikozydy stewiowe s&#261 wymienione na pierwszym miejscu, no i ilo&#347&#263 proszku na jedn&#261 porcj&#281 jest bardzo malutka, a&#380 si&#281 zdziwi&#322am, jak 3 g&#322ówki od szpilki, a nie jak w innych stewiach w proszku, gdzie cz&#281sto &#322y&#380eczka odpowiada &#322y&#380eczce.Odno&#347nie reszty sk&#322adu – celuloza tak jak wcze&#347niej pisa&#322am, jest &#347wietna, to jest ta substancja, która buduje &#322odygi ro&#347lin, w ogóle jej nie trawimy. kroskarmeloza sodowa – musia&#322am to sprawdzi&#263 – to jest sól, a zatem ok, bo jest jej malutko, pewnie dla zbilansowania smaku. stearynian magnezu jest te&#380 sol&#261, ale stosowan&#261 aby zlepi&#263 tabletki. Podejrzewam, &#380e ten sk&#322ad poda&#322a Pani z tabletek. Nie jestem w domu, wi&#281c nie sprawdz&#281 opakowania.

    Odpowiedz

  52. Avatar

    21 maja 2014 @ 03:46 Ewa Trusewicz

    Odno&#347nie s&#322odzika Natusweet (nazwa jakby by&#322 naturalny…) – Izomalt – jest to sztuczna substancja s&#322odz&#261ca, ma du&#380o mniej kalorii ni&#380 cukier, ale je ma. Mo&#380e powodowa&#263 przeczyszczenie. Reszta sk&#322adu ok – stevia i wype&#322niacze aby sklei&#263 tabletk&#281.Nie poleca&#322abym, ale jak kto&#347 nie ma innego odpowiednika cukru na ten moment to nie ma tragedii – prosz&#281 u&#380ywa&#263, ale nie przesadza&#263 z ilo&#347ci&#261. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz

  53. Avatar

    21 maja 2014 @ 07:37 Ewa Trusewicz

    stewia – super jest ta stevi-gold!!! Musze spróbować! Rebaudiana A ponoć jest lepsza bo nie ma gorzkiego posmaku. Co prawda glikozydy steviowe to dalej jest tylko 35% tutaj, ale wypełniaczem nie są żadne cukry, tylko naturalne składniki owej rośliny. Ja bym brała :) Tylko trzeba teraz zamówić online :)

    Odpowiedz

  54. Avatar

    21 maja 2014 @ 07:43 Ewa Trusewicz

    odpisuję na resztę pytań. Podpisujcie się proszę bo nie wiem jak mam adresować. Co do better stevii – tu akurat myślę, że to prawda, bo glikozydy stewiowe są wymienione na pierwszym miejscu, no i ilość proszku na jedną porcję jest bardzo malutka, aż się zdziwiłam, jak 3 główki od szpilki, a nie jak w innych stewiach w proszku, gdzie często łyżeczka odpowiada łyżeczce.

    Odnośnie reszty składu – celuloza tak jak wcześniej pisałam, jest świetna, to jest ta substancja, która buduje łodygi roślin, w ogóle jej nie trawimy. kroskarmeloza sodowa – musiałam to sprawdzić – to jest sól, a zatem ok, bo jest jej malutko, pewnie dla zbilansowania smaku. stearynian magnezu jest też solą, ale stosowaną aby zlepić tabletki. Podejrzewam, że ten skład podała Pani z tabletek. Nie jestem w domu, więc nie sprawdzę opakowania.

    Odpowiedz

  55. Avatar

    21 maja 2014 @ 07:46 Ewa Trusewicz

    Odnośnie słodzika Natusweet (nazwa jakby był naturalny…) – Izomalt – jest to sztuczna substancja słodząca, ma dużo mniej kalorii niż cukier, ale je ma. Może powodować przeczyszczenie. Reszta składu ok – stevia i wypełniacze aby skleić tabletkę.
    Nie polecałabym, ale jak ktoś nie ma innego odpowiednika cukru na ten moment to nie ma tragedii – proszę używać, ale nie przesadzać z ilością.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz

  56. Avatar

    13 czerwca 2014 @ 20:14 Paula

    Witam, mam jeszcze pytanie odno&#347nie stewii firmy So Sweet, poniewa&#380 nigdzie nie mog&#281 znale&#378&#263 o niej opinii. Sk&#322ad: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny,dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu.Jedna tabletka (70mg) to 0,25 kcalCena jest bardzo przyst&#281pna, bo 8 z&#322/200 tabletek.Co my&#347li Pani o tym sk&#322adzie? :)

    Odpowiedz

  57. Avatar

    14 czerwca 2014 @ 00:14 Paula

    Witam, mam jeszcze pytanie odnośnie stewii firmy So Sweet, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć o niej opinii.
    Skład: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny,dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu.

    Jedna tabletka (70mg) to 0,25 kcal

    Cena jest bardzo przystępna, bo 8 zł/200 tabletek.

    Co myśli Pani o tym składzie? :)

    Odpowiedz

  58. Avatar

    17 czerwca 2014 @ 13:44 Anonymous

    Co Pani my&#347li o czystej ro&#347linie, kupi&#263 w ogrodnictwie i zrywa&#263 listki do herbaty?

    Odpowiedz

  59. Avatar

    17 czerwca 2014 @ 14:41 skumulowana

    A czy ten sk&#322ad jest dobry? substancje s&#322odz&#261ce: E960 – glikozydy stewidowe 15% substanc. wype&#322niaj&#261ca: E968 erytol 33% substanc. regulatora kwasowo&#347ci: E500 (w&#281glan sodu 27%) reg. kwasowo&#347ci: E334 kwas winowy 24% emulgator – E572 stearynian magnezu 1%

    Odpowiedz

  60. Avatar

    17 czerwca 2014 @ 17:44 Anonymous

    Co Pani myśli o czystej roślinie, kupić w ogrodnictwie i zrywać listki do herbaty?

    Odpowiedz

  61. Avatar

    17 czerwca 2014 @ 18:41 skumulowana

    A czy ten skład jest dobry?
    substancje słodzące: E960 – glikozydy stewidowe 15% substanc.

    wypełniająca: E968 erytol 33%

    substanc. regulatora kwasowości: E500 (węglan sodu 27%)

    reg. kwasowości: E334 kwas winowy 24%

    emulgator – E572 stearynian magnezu 1%

    Odpowiedz

  62. Avatar

    18 czerwca 2014 @ 09:02 Ewa Trusewicz

    skumulowana – jest ok :) w wi&#281kszo&#347ci to glikozydy, nast&#281pnie 15% taki inny s&#322odzik, równie&#380 zdrowy, a reszta popularne stabilizatory. Mo&#380na je&#347&#263 :)

    Odpowiedz

  63. Avatar

    18 czerwca 2014 @ 09:15 Ewa Trusewicz

    Paula znalaz&#322am ta stevi&#281: http://www.sostevia.pl/4,sostevia-tabletki100,3 Nie wiem co to ten monowodzian laktozy, ale pod spodem jest napisane, &#380e nie zawiera laktozy, czyli to nie laktoza, ale jaki&#347 zwi&#261zek. 97% to jest tyle rebozydu A w stevii, ale nie wiadomo ile jest tej stevii faktycznie. Ale ma ma&#322o kalorii. Daj&#281 rade ten s&#322odzik wg mnie :)

    Odpowiedz

  64. Avatar

    18 czerwca 2014 @ 09:17 Ewa Trusewicz

    Anonimowy – czysta ro&#347lina ma du&#380o mniej glikozydów steviowych (ta s&#322odka substancja) ni&#380 ekstrakt, wi&#281c trzeba jej wi&#281cej da&#263, b&#281dzie te&#380 mia&#322a wi&#281cej kalorii, ale nadal nie podwy&#380szaj&#261 zbytnio cukru we krwi. Kiedy&#347 kupi&#322am suszone li&#347cie i niestety nie pasowa&#322 mi ich smak, bo jednak by&#322o w nich co&#347 zio&#322owego :)Ale mo&#380na spróbowa&#263 taki eksperyment, je&#347li b&#281dzie smakowa&#322o, to b&#281dzie to sama natura!

    Odpowiedz

  65. Avatar

    18 czerwca 2014 @ 13:02 Ewa Trusewicz

    skumulowana – jest ok :) w większości to glikozydy, następnie 15% taki inny słodzik, również zdrowy, a reszta popularne stabilizatory. Można jeść :)

    Odpowiedz

  66. Avatar

    18 czerwca 2014 @ 13:15 Ewa Trusewicz

    Paula znalazłam ta stevię: http://www.sostevia.pl/4,soste… Nie wiem co to ten monowodzian laktozy, ale pod spodem jest napisane, że nie zawiera laktozy, czyli to nie laktoza, ale jakiś związek. 97% to jest tyle rebozydu A w stevii, ale nie wiadomo ile jest tej stevii faktycznie. Ale ma mało kalorii. Daję rade ten słodzik wg mnie :)

    Odpowiedz

  67. Avatar

    18 czerwca 2014 @ 13:17 Ewa Trusewicz

    Anonimowy – czysta roślina ma dużo mniej glikozydów steviowych (ta słodka substancja) niż ekstrakt, więc trzeba jej więcej dać, będzie też miała więcej kalorii, ale nadal nie podwyższają zbytnio cukru we krwi. Kiedyś kupiłam suszone liście i niestety nie pasował mi ich smak, bo jednak było w nich coś ziołowego :)

    Ale można spróbować taki eksperyment, jeśli będzie smakowało, to będzie to sama natura!

    Odpowiedz

  68. Avatar

    22 czerwca 2014 @ 06:27 skumulowana

    Dzi&#281kuj&#281 za odpowied&#378 ;)

    Odpowiedz

  69. Avatar

    22 czerwca 2014 @ 10:27 skumulowana

    Dziękuję za odpowiedź ;)

    Odpowiedz

  70. Avatar

    24 czerwca 2014 @ 15:32 Anonymous

    kiedys kupilem opakowanie pastylek stevi na ktorym bylo napisane:Ingredients: 100% pure stevia leat extract with minimum 90% steviosidefirma New Foods, Inc. z USA.Niestety nie moge znalezc juz tego peoduktu:(Ewo jakie pastylki wybrac?Nie istnieja juz takie bez niczego? zeby byla 100% stevia?

    Odpowiedz

  71. Avatar

    24 czerwca 2014 @ 15:56 Anonymous

    Co lepsze?STEVIA BIO NATURE Zawarto&#347ć Steviosid, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.czyBetter SteviaSk&#322ad:celuloza – no&#347ni, glikozydy stewiowe E960 – substancja s&#322odz&#261ca z certyfikowanego ekologicznego ekstraktu z li&#347ci Stevia Rebaudiana – Better Stevia, kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu pochodzenia roslinnego.

    Odpowiedz

  72. Avatar

    24 czerwca 2014 @ 19:32 Anonymous

    kiedys kupilem opakowanie pastylek stevi na ktorym bylo napisane:Ingredients: 100% pure stevia leat extract with minimum 90% steviosidefirma New Foods, Inc. z USA.Niestety nie moge znalezc juz tego peoduktu:(Ewo jakie pastylki wybrac?Nie istnieja juz takie bez niczego? zeby byla 100% stevia?

    Odpowiedz

  73. Avatar

    24 czerwca 2014 @ 19:56 Anonymous

    Co lepsze?
    STEVIA BIO NATURE
    Zawartość; Steviosid, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.

    czy

    Better Stevia
    Skład:celuloza – nośni, glikozydy stewiowe E960 – substancja słodząca z certyfikowanego ekologicznego ekstraktu z liści Stevia Rebaudiana – Better Stevia, kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu pochodzenia roslinnego.

    Odpowiedz

  74. Avatar

    26 czerwca 2014 @ 03:41 Ewa Trusewicz

    Obydwa wydaj&#261 wi&#281 w porz&#261ku. Maj&#261 podobne sk&#322ady tylko naczej nazwane. Bikarbonat to wodorow&#281glan sodu, który ma dzia&#322anie odkwaszaj&#261ce, wi&#281c fajnie. Wiem tylko, &#380e w Better Stevii wyci&#261g to 99%, w Stevia bio nature nie wiem tego, cho&#263 i tak reszta sk&#322adu nie ma warto&#347ci kalorycznych, wi&#281c mo&#380na kupowa&#263 :)

    Odpowiedz

  75. Avatar

    26 czerwca 2014 @ 07:41 Ewa Trusewicz

    Obydwa wydają wię w porząku. Mają podobne składy tylko naczej nazwane. Bikarbonat to wodorowęglan sodu, który ma działanie odkwaszające, więc fajnie. Wiem tylko, że w Better Stevii wyciąg to 99%, w Stevia bio nature nie wiem tego, choć i tak reszta składu nie ma wartości kalorycznych, więc można kupować :)

    Odpowiedz

  76. Avatar

    3 lipca 2014 @ 05:00 Anonymous

    Prosze sobie sprawdzic produkty niemieckiej firmy Steviola Alles nur kein Zucker. Co o tym mysla specjalisci??

    Odpowiedz

  77. Avatar

    3 lipca 2014 @ 09:00 Anonymous

    Prosze sobie sprawdzic produkty niemieckiej firmy Steviola Alles nur kein Zucker. Co o tym mysla specjalisci??

    Odpowiedz

  78. Avatar

    15 lipca 2014 @ 16:48 Ewa Trusewicz

    Sprawdzi&#322am t&#261 Steviola Alles nur kein Zucker faktycznie nie ma cukry, ale erytrol (albo erytrytol)- jest to taki cukier, który powstaje przy ferentacji niektórych owoców. Ma ok 20 kcal na 100g. Czyli na tabletk&#281 jedn&#261 te&#380 nie b&#281dzie mia&#322o to &#380andnych kalorii. Dodatkowo erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, wi&#281c ok. Tylko takie ma&#322e sprostowanie, u nich na stronie jest podane, &#380e to stevia, ale na pierwszym miejscu w sk&#322adzie ma w&#322a&#347nie erytrol ;) Inhaltsstoffe: Erythritol, Süßungsmittel Steviolglycoside.

    Odpowiedz

  79. Avatar

    15 lipca 2014 @ 20:48 Ewa Trusewicz

    Sprawdziłam tą Steviola Alles nur kein Zucker faktycznie nie ma cukry, ale erytrol (albo erytrytol)- jest to taki cukier, który powstaje przy ferentacji niektórych owoców. Ma ok 20 kcal na 100g. Czyli na tabletkę jedną też nie będzie miało to żandnych kalorii. Dodatkowo erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, więc ok. Tylko takie małe sprostowanie, u nich na stronie jest podane, że to stevia, ale na pierwszym miejscu w składzie ma właśnie erytrol ;) Inhaltsstoffe: Erythritol, Süßungsmittel Steviolglycoside.

    Odpowiedz

  80. Avatar

    3 sierpnia 2014 @ 07:49 Anonymous

    witam , czy s&#322odzik stevia w pudrze zielony listek moze byc uzywany do pieczenia ciasta? na necie sa rozne opinie a na opaakowaniu nie pisze ni c, dziekuje za odpowiedz , pozdrawiam

    Odpowiedz

  81. Avatar

    3 sierpnia 2014 @ 11:49 Anonymous

    witam , czy słodzik stevia w pudrze zielony listek moze byc uzywany do pieczenia ciasta? na necie sa rozne opinie a na opaakowaniu nie pisze ni c, dziekuje za odpowiedz , pozdrawiam

    Odpowiedz

  82. Avatar

    5 sierpnia 2014 @ 06:09 Ewa Trusewicz

    Mo&#380e by&#263 u&#380ywany do pieczenia, wi&#281kszo&#347&#263 w sk&#322adzie to maltodekstryna, nie ma przeciwskaza&#324 do u&#380ywania wysokich temperatur

    Odpowiedz

  83. Avatar

    5 sierpnia 2014 @ 10:09 Ewa Trusewicz

    Może być używany do pieczenia, większość w składzie to maltodekstryna, nie ma przeciwskazań do używania wysokich temperatur

    Odpowiedz

  84. Avatar

    6 sierpnia 2014 @ 06:17 karolina

    Witam, a czy ten proszek Better Stevia mo&#380na u&#380ywa&#263 do pieczenia ? http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php

    Odpowiedz

  85. Avatar

    6 sierpnia 2014 @ 10:17 karolina

    Witam, a czy ten proszek Better Stevia można używać do pieczenia ? http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php

    Odpowiedz

  86. Avatar

    7 sierpnia 2014 @ 04:13 Ewa Trusewicz

    Karolina – jak mia&#322am to u&#380ywa&#322am -mo&#380na :)

    Odpowiedz

  87. Avatar

    7 sierpnia 2014 @ 08:13 Ewa Trusewicz

    Karolina – jak miałam to używałam -można :)

    Odpowiedz

  88. Avatar

    16 sierpnia 2014 @ 10:55 Oskar Tchorzewski

    LUDZIE ! naa 100 g tabletek jest 98 g wegli , ale przeciez cala paczka 250 tabletek ma 13 g !!! dodajac dziennie 2-3 tabletki nie dodajesz praktycznie NIC

    Odpowiedz

  89. Avatar

    16 sierpnia 2014 @ 14:55 Oskar Tchorzewski

    LUDZIE ! naa 100 g tabletek jest 98 g wegli , ale przeciez cala paczka 250 tabletek ma 13 g !!! dodajac dziennie 2-3 tabletki nie dodajesz praktycznie NIC

    Odpowiedz

  90. Avatar

    16 sierpnia 2014 @ 20:08 gość

    Witam. z tematem stewii dopiero si&#281 zapoznaje. Dzi&#347 kupi&#322am produkt firmy Zielony Listek ale z tego co czytam to nie by&#322 najlepszy wybór. W poszukiwaniu idealnego natrafi&#322am na taki o sk&#322adzie: Rebaudiozydu A 98% (E960 substancja s&#322odz&#261ca), nic wi&#281cej nie jest podane. I jak to Pani ocenia?pozdrawiam

    Odpowiedz

  91. Avatar

    17 sierpnia 2014 @ 00:08 gość

    Witam. z tematem stewii dopiero się zapoznaje. Dziś kupiłam produkt firmy Zielony Listek ale z tego co czytam to nie był najlepszy wybór. W poszukiwaniu idealnego natrafiłam na taki o składzie: Rebaudiozydu A 98% (E960 substancja słodząca), nic więcej nie jest podane. I jak to Pani ocenia?
    pozdrawiam

    Odpowiedz

  92. Avatar

    18 sierpnia 2014 @ 06:52 Ewa Trusewicz

    Oskar, niektórzy daj&#261 du&#380o wi&#281cej ni&#380 2-3 tabletki, jadaj&#261 po 30-40 albo i wi&#281cej dziennie. Ale to i tak bardziej chodzi o to aby kupowa&#263 produkt nie oszukany, taki za jakiego zap&#322aci&#322e&#347 i chcia&#322e&#347 kupi&#263. Jak mia&#322a by&#263 stevia to niech b&#281dzie stevia a nie jakie&#347 wype&#322niacze! :)

    Odpowiedz

  93. Avatar

    18 sierpnia 2014 @ 06:53 Ewa Trusewicz

    Go&#347&#263 – skoro w sk&#322adzie jest 98% rebaudiozydu A (najlepsza forma stevii, mniej gorzka), to super! 2% innych substancji to ma&#322o – my&#347l&#281, &#380e to dobry produkt

    Odpowiedz

  94. Avatar

    18 sierpnia 2014 @ 10:52 Ewa Trusewicz

    Oskar, niektórzy dają dużo więcej niż 2-3 tabletki, jadają po 30-40 albo i więcej dziennie. Ale to i tak bardziej chodzi o to aby kupować produkt nie oszukany, taki za jakiego zapłaciłeś i chciałeś kupić. Jak miała być stevia to niech będzie stevia a nie jakieś wypełniacze! :)

    Odpowiedz

  95. Avatar

    18 sierpnia 2014 @ 10:53 Ewa Trusewicz

    Gość – skoro w składzie jest 98% rebaudiozydu A (najlepsza forma stevii, mniej gorzka), to super! 2% innych substancji to mało – myślę, że to dobry produkt

    Odpowiedz

  96. Avatar

    22 sierpnia 2014 @ 08:14 Anonymous

    Ja hoduje stewie, i powiem szczerze nie sprawdza sie w zadnych calu, nawet suszona nie daje zanej s&#322odyczy, jedynie tylko gdy ja je sie bezpo&#347rednio z mojego krzaczka

    Odpowiedz

  97. Avatar

    22 sierpnia 2014 @ 12:14 Anonymous

    Ja hoduje stewie, i powiem szczerze nie sprawdza sie w zadnych calu, nawet suszona nie daje zanej słodyczy, jedynie tylko gdy ja je sie bezpośrednio z mojego krzaczka

    Odpowiedz

    • Avatar

      14 kwietnia 2015 @ 17:12 Gość

      Meh, nie, nie jest tak źle. My też mamy stewię na ogródku. W zeszłym roku mama gotowała z niej syrop i sprawdzał się świetnie. Słodziłam nim m. in. koktajle. Trzeba zwrócić uwagę, żeby stewia (jako roślinka) dostawała dużo słońca i żeby nie zerwać jej za późno. Te starsze miały już za dużą goryczkę :<

      Odpowiedz

  98. Avatar

    2 września 2014 @ 10:25 Anonymous

    a co Pani s&#261dzi o: http://marketbio.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-natusweet.html jest mowa o ilosci i czystosci glikozydu stewilowego. czy podana ilosc jest w porz&#261dku?

    Odpowiedz

  99. Avatar

    2 września 2014 @ 14:25 Anonymous

    a co Pani sądzi o: http://marketbio.pl/stewia-czy
    jest mowa o ilosci i czystosci glikozydu stewilowego. czy podana ilosc jest w porządku?

    Odpowiedz

  100. Avatar

    4 września 2014 @ 05:12 Emper

    Wize, &#380e sporo nieporozumie&#324 wynika z tego, &#380e niektórzy nie widza ró&#380nicy mi&#281dzy Stevi&#261 w proszku, a tabletkami ! Proszek ma by&#263 (psychologicznie) zamiennikiem dla cukru i dlatego musi by&#263 go wi&#281cej na porcj&#281 – np. ok. 3g. Tabletki s&#261 bardziej zamiennikiem dla s&#322odzików i w zwi&#261zku z tym ich porcja to jedyne ok. 0,05g. W obu przypadkach w celu zachowania jednakowej „s&#322odko&#347ci” porcji powinna by&#263 taka sama ilo&#347&#263 Stevii, ergo brakuj&#261c&#261 mas&#281 producent musi czym&#347 uzupe&#322ni&#263! Niestety wi&#281kszo&#347&#263 z producentów stosuje do tego celu cukry proste tym samym zwi&#281kszaj&#261c ilo&#347&#263 kalorii przypadaj&#261cych na porcj&#281. Maj&#261c na uwadze powy&#261&#380sze – polecam tabletki.

    Odpowiedz

  101. Avatar

    4 września 2014 @ 09:12 Emper

    Wize, że sporo nieporozumień wynika z tego, że niektórzy nie widza różnicy między Stevią w proszku, a tabletkami !

    Proszek ma być (psychologicznie) zamiennikiem dla cukru i dlatego musi być go więcej na porcję – np. ok. 3g. Tabletki są bardziej zamiennikiem dla słodzików i w związku z tym ich porcja to jedyne ok. 0,05g.

    W obu przypadkach w celu zachowania jednakowej „słodkości” porcji powinna być taka sama ilość Stevii, ergo brakującą masę producent musi czymś uzupełnić! Niestety większość z producentów stosuje do tego celu cukry proste tym samym zwiększając ilość kalorii przypadających na porcję.

    Mając na uwadze powyąższe – polecam tabletki.

    Odpowiedz

  102. Avatar

    8 września 2014 @ 12:47 Ewa Trusewicz

    Odno&#347nie: http://marketbio.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-natusweet.html : Nie do ko&#324ca rozumiem opisany sk&#322ad. W jednym miejscu jest napisane, &#380e „Ma w sobie 60% glikozydu stewiolowego Rebaudiozydu A o czysto&#347ci 97% (im wy&#380sza czysto&#347&#263 tego glikozydu tym smaczniejszy produkt ko&#324cowy) i 40% stewiozydu” ,a w drugim „zawiera najwy&#380szej jako&#347ci glikozydy stewiolowe, najs&#322odszy i najsmaczniejszy glikozyd stewiolowy Rebaudiozyd A stanowi 97% sk&#322adu produktu.”Te dwie informacje si&#281 wykluczaj&#261. My&#347l&#281, &#380e mieli na my&#347li to, &#380e w ca&#322ym proszku czy tabletkach stevii jest 97% z czego 60% do rebaudiozyd A (który jest najmnije gorzki), a 40 reszta steviozydów. Je&#347li tak by by&#322o to produkt na pewno nie jest oszukany, bo bynajmniej 97% wszystkiego stanowi stevia. Ale na 100% to trzeba by by&#322o przeczyta&#263 ich etykietk&#281 bo opis co&#347 szwankuje.

    Odpowiedz

  103. Avatar

    8 września 2014 @ 12:51 Ewa Trusewicz

    Emper, ja mam proszek, który nie stosuje si&#281 w ilo&#347ci &#322y&#380eczki jak cukier, tylko ma malute&#324k&#261 miark&#281 (taka &#322y&#380eczka wielko&#347ci ciut wi&#281kszej ni&#380 tabletka) i nie ma nic innego w sk&#322adzie ;) Ale faktycznie, dobrze zauwa&#380y&#322e&#347, &#380e wi&#281kszo&#347&#263 producentów dodaje np. maltodekstryn&#281 &#380eby zwi&#281kszy&#263 obj&#281to&#347&#263 proszku, dzi&#281ki!

    Odpowiedz

  104. Avatar

    8 września 2014 @ 16:47 Ewa Trusewicz

    Odnośnie: http://marketbio.pl/stewia-czy… : Nie do końca rozumiem opisany skład. W jednym miejscu jest napisane, że „Ma w sobie 60% glikozydu stewiolowego Rebaudiozydu A o czystości 97% (im wyższa czystość tego glikozydu tym smaczniejszy produkt końcowy) i 40% stewiozydu” ,a w drugim ”
    zawiera najwyższej jakości glikozydy stewiolowe, najsłodszy i najsmaczniejszy glikozyd stewiolowy Rebaudiozyd A stanowi 97% składu produktu.”
    Te dwie informacje się wykluczają. Myślę, że mieli na myśli to, że w całym proszku czy tabletkach stevii jest 97% z czego 60% do rebaudiozyd A (który jest najmnije gorzki), a 40 reszta steviozydów. Jeśli tak by było to produkt na pewno nie jest oszukany, bo bynajmniej 97% wszystkiego stanowi stevia. Ale na 100% to trzeba by było przeczytać ich etykietkę bo opis coś szwankuje.

    Odpowiedz

  105. Avatar

    8 września 2014 @ 16:51 Ewa Trusewicz

    Emper, ja mam proszek, który nie stosuje się w ilości łyżeczki jak cukier, tylko ma maluteńką miarkę (taka łyżeczka wielkości ciut większej niż tabletka) i nie ma nic innego w składzie ;) Ale faktycznie, dobrze zauważyłeś, że większość producentów dodaje np. maltodekstrynę żeby zwiększyć objętość proszku, dzięki!

    Odpowiedz

  106. Avatar

    15 września 2014 @ 02:25 Anonymous

    Ja u&#380ywam Stewi prosto z mojego ogródka ;) wysuszona jak i &#347wie&#380a ;)

    Odpowiedz

  107. Avatar

    15 września 2014 @ 06:25 Anonymous

    Ja używam Stewi prosto z mojego ogródka ;) wysuszona jak i świeża ;)

    Odpowiedz

  108. Avatar

    17 września 2014 @ 14:54 Anonymous

    Witam Wszystich :-)Powiedzcie prosz&#281,gdzie mo&#380na kupi&#263 nasionka tej Stewii i jak to uprawia&#263-z góry dzi&#281kuj&#281 :-)atat@o2.pl

    Odpowiedz

  109. Avatar

    17 września 2014 @ 18:54 Anonymous

    Witam Wszystich :-)
    Powiedzcie proszę,gdzie można kupić nasionka tej Stewii i jak to uprawiać-z góry dziękuję :-)
    atat@o2.pl

    Odpowiedz

  110. Avatar

    23 września 2014 @ 18:00 Ewa Trusewicz

    Atat – my&#347l&#281, &#380e na allegro dostaniesz :) Ciekawe jak smakuje taka &#347wie&#380a, nie próbowa&#322am

    Odpowiedz

  111. Avatar

    23 września 2014 @ 22:00 Ewa Trusewicz

    Atat – myślę, że na allegro dostaniesz :) Ciekawe jak smakuje taka świeża, nie próbowałam

    Odpowiedz

    • Avatar

      24 lutego 2016 @ 20:01 gtr82

      aktualnie na allegro nie widzialem chyba nia jednego dobrego pudru stewi np (tabletek nikt nirmalny nie będzie kupował !! zawsze w tabletkach jest chemia i trzeba troche pomyśleś .. musi być coś to to UTWARDZA , czyli nic zdrowego …)

      Odpowiedz

  112. Avatar

    26 września 2014 @ 14:50 Anonymous

    Witam. W&#322a&#347nie zakupi&#322am BetterStevia Stevia Extract z zamierzeniem stosowania tego preparatu jako zamiennik cukru i bardzo si&#281 zdziwi&#322am czytaj&#261c opis na opakowaniu „zalecane dzienne spo&#380ycie 1 saszetka… bezpieczne akceptowalne spo&#380ycie (ADI) glikozydów steviowych jako ekwiwalentu stewiolu wynosi 4mg/kg wagi cia&#322a” czy to oznacza, &#380e dwie herbaty dziennie to niebezpieczne nadu&#380ycie?

    Odpowiedz

  113. Avatar

    26 września 2014 @ 18:50 Anonymous

    Witam. Właśnie zakupiłam BetterStevia Stevia Extract z zamierzeniem stosowania tego preparatu jako zamiennik cukru i bardzo się zdziwiłam czytając opis na opakowaniu „zalecane dzienne spożycie 1 saszetka… bezpieczne akceptowalne spożycie (ADI) glikozydów steviowych jako ekwiwalentu stewiolu wynosi 4mg/kg wagi ciała” czy to oznacza, że dwie herbaty dziennie to niebezpieczne nadużycie?

    Odpowiedz

    • Avatar

      13 stycznia 2015 @ 05:56 Ewa Trusewicz

      Sprawdziłam i faktycznie jest tak napisane. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego. Jedyne co, to skład zawiera kroskarmelozę sodową – wypełniacz, pochodna celulozy i duże jej spożycie może wywołać wzdęcia. Aż napiszę do producenta i się zapytam :)

      Odpowiedz

    • Avatar

      13 stycznia 2015 @ 07:30 Ewa Trusewicz

      Taką odpowiedź dostałam od producenta: Zapis który informuje o dziennym spożyciu stevi jest to tylko wymóg UE. W
      takich krajach jak USA lub Japonia roślina ta jest szeroko stosowana
      bez jakichkolwiek ograniczeń. Tak naprawdę zapis ten chroni producentów
      syntetycznych słodzików przed szerszym zastosowaniem stevii w produktach
      spożywczych.

      Odpowiedz

  114. Avatar

    28 września 2014 @ 06:10 Ewa Trusewicz

    Ciekawy ten opis na opakowaniu… s&#261 dane na temat spo&#380ycia bezpiecznego np. aspartamu czy cukrów alkoholowych (np. erytrol, xylitol) poniewa&#380 wi&#281ksze spo&#380ycie mo&#380e spowodowa&#263 efekt przeczyszczaj&#261cy. Pierwsze s&#322ysz&#281 o maksymalnej dawce stevii. W Ameryce stevia jest u&#380ywana od dziesi&#261tek lat, u nas chyba dopiero od 2011, poniewa&#380 wcze&#347niej w Polsce nie by&#322a „przebadana”. Zastanawiam si&#281, czy owe ADI (Acceptable Daily Intake) to ogranieczenie ameryka&#324skie czy polskie „prze&#322o&#380enie”. Ja swoim pacjentom nie ograniczam stevii :)

    Odpowiedz

  115. Avatar

    28 września 2014 @ 10:10 Ewa Trusewicz

    Ciekawy ten opis na opakowaniu… są dane na temat spożycia bezpiecznego np. aspartamu czy cukrów alkoholowych (np. erytrol, xylitol) ponieważ większe spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Pierwsze słyszę o maksymalnej dawce stevii. W Ameryce stevia jest używana od dziesiątek lat, u nas chyba dopiero od 2011, ponieważ wcześniej w Polsce nie była "przebadana". Zastanawiam się, czy owe ADI (Acceptable Daily Intake) to ogranieczenie amerykańskie czy polskie "przełożenie". Ja swoim pacjentom nie ograniczam stevii :)

    Odpowiedz

  116. 10 listopada 2014 @ 19:22 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Sernik bez mąki, jaj, glutenu, cukru i nabiału :)

    […] rafinowanego), – skórka cytrynowa 1 łyżka (albo kupna, albo sparzona i starta świeża) – stevia (przeczytaj na jaką uważać) do smaku (aby wiedzieć ile daję, nie dodałam w proszku, tylko w […]

    Odpowiedz

  117. 10 listopada 2014 @ 19:36 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Ciasto cukiniowo-orzechowe bez mąki, cukru i nabiału

    […] – 3 jajka – 20 tabletek stevii (tylko sprawdźci jaką kupujecie, więcej o tym tutaj ) – Kamila dała xylitol – 2 łyżki zimnej wody – 1/2 łyżeczki proszku do […]

    Odpowiedz

  118. Avatar

    24 listopada 2014 @ 07:14 Paula

    witam serdecznie :) skoro można pytać to pytam :) a o sądzisz o słodziku Sweetiva Skład:substancje słodzące: glikozydy stewiolowe E-960,wypełniacz: diwęglan sodu E-500, regulator kwasowości : cytrynian sodu E-331,środek oddzielający: l-leucyna. Jest bezpieczny, i czy warto go kupić?

    Odpowiedz

    • Avatar

      2 grudnia 2014 @ 10:06 Ewa Trusewicz

      Wydaje się być bezpieczny, glikozydy jako składnik nr 1, więc jest go najwięcej, następnie diwęglam czyli soda oczyszczona, cytrynian nadaje delikatnej kwasowości – nieszkodliwy i leucyna – aminokwas – ok. Można kupować :)

      Odpowiedz

  119. Avatar

    26 listopada 2014 @ 12:01 Marcin Stępniak

    Witam,

    Posiadam w swoim sklepie pełną gamę produktów Natusweet – substancji słodzących na bazie Stewii. Składy porównywałem z popularnymi w Polsce słodzikami „Zielony Listek” i wg mnie biją je na głowę. Niemniej jednak proszę o opinię:

    – Stewia w kryształkach 1:1 Natusweet (Składniki: Erytrytol, glikozydy stewiolowe)
    – Stewia w kryształkach 10:1 Natusweet (Składniki: Erytrytol, glikozydy stewiolowe)

    W przypadku dwóch powyższych produktów różnica z tego co się orientuje polega na stosunku erytrytolu do glikozydów stewiolowych, w przypadku pierwszego produktu bowiem, jedna łyżeczka odpowiada jednej łyżeczce cukru, w drugim natomiast jedna łyżeczka „słodkością” odpowiada dziesięciu łyżeczkom cukru – zakładam zatem, iż w drugim przypadku jest po prostu więcej glikozydów a mniej erytrytolu.

    – Stewia w płynie Natusweet (Składniki: Woda, gliceryna, glikozydy stewiolowe)

    3-4 krople płynu odpowiadają „słodkością” jednej łyżeczce cukru. Patrząc na skład wydaje mi się nie być to niczym złym, niemniej jednak prosiłbym o opinię na temat obecności gliceryny.

    – Stewia w tabletkach Natusweet (Składniki: Izomalt, glikozydy stewiolowe, węglan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu)

    Jest to jedyny produkt z całej oferty firmy, który ma tych składników tak dużo. Interesuje mnie zatem, dlaczego? CZy wszystkie z w/w produktów są tam niezbędne? Tymbardziej, że jedynie Izomaltu jest tam więcej niż glikozydów stewiolowych, po co zatem cała reszta (zakładam, że do utrzymania struktury tabletki, ale aż tyle?). Nie ukrywam, iż ilość składowych nieco hamuje mnie w polecaniu w/w produktu klientom – proszę zatem o sugestię, czy aby na pewno słusznie.

    Na koniec nowość w ofercie firmy Natusweet, którą mnie „kupili”:

    – Czysty ekstrakt ze Stewii (Składniki: Glikozydy stewiolowe, z czego minimum 97% to Rebaudiozyd A – najsłodszy i z najbardziej zbliżony smakiem do cukru glikozyd stewiolowy). Według mnie rewelacja. Zastanawia mnie jednak jedna kwestia, w odróżnieniu od innych produktów, tuż za składem, na etykiecie widnieje informacja „Wilgotność 6%”, ciekawe jestem po co? Domyślam się, iż ma to związek z wyjątkowo miałką konsystencją tego produktu i jego zbrylaniem się przy wyższej wilgotności, ale głowy za to nie dam.

    Będę wdzięczny za opinię :-).

    Odpowiedz

    • Avatar

      2 grudnia 2014 @ 10:25 Ewa Trusewicz

      Stevia z erytrolem super – nie jest gorzka, a nadal naturalny skład i zero kalorii. Tylko ciekawe, że w obu jest ten sam skład, w tej samej kolejności a jak mówisz – różna objętość. Z reguły erytrol jest mniej słodki i potrzeba jego większej ilości, więc w słodzikach stosuje się go w podobnych ilościach jak cukier.

      – stevia w płynie z glineryną jest ok, jest to bezpieczna substancja, zapewne dodana jako „nośnik” glikozydów aby były rozpuszczone w całym produkcie i się nie oddzielały.

      – stewia w tabletkach z izomaltem – alkohol cukrowy taki jak np. xylitol ale syntetyczny, nie można za dużo stosować bo ma właściwości przeczyszczające, reszta składu to wypełniacze. Tyle składu zapewne aby połączyć te dwa składniki i utrzymać zgrabną tabletkę :)

      Niestety odnośnie wilgotności nie jestem w stanie pomóc – trzeba by było się odezwać do producenta (jatak czasem robiłam). Jak dostanie Pan odpowiedź to proszę o podzielenie się nią tutaj :)

      Odpowiedz

    • Avatar

      16 maja 2016 @ 00:58 Ola

      Czy zmieszanie stewi z erytrolem zniweluje jej posmak?co zrobić by go nie czuć?

      Odpowiedz

    • Avatar

      22 grudnia 2016 @ 05:14 km

      tak dla ścisłości:
      stearynian magnezu – wypełniacz dla utrzymania wyglądu ślicznej tableteczki
      węglan sodu, kwas winowy – żeby tabletka błyskawicznie się rozpuściła, nawet w zimnej wodzie (bo niektóre inne można choćby młotkiem rozbijać ;)
      km.

      Odpowiedz

  120. Avatar

    11 grudnia 2014 @ 12:37 Martyna

    Witam, a czy może Pani doradzić jaka stewia będzie najlepsza do wypieków? w jakiej postaci, może jakaś konkretna?;) Idą święta i chciałabym chociaż trochę zadbać o zdrowie rodzinki:) Co Pani myśli np o tej: http://allegro.pl/czysta-stevia-stewia-koncentrat-50g-15kg-cukru-i4819682337.html

    Odpowiedz

    • Avatar

      13 stycznia 2015 @ 05:48 Ewa Trusewicz

      Przepraszam za późną odpowiedź. Wydaje się, że to będzie okej, nie podają dokładnie składu jaki pisze producent, ale tłumaczą, że nie zawiera właśnie wszystkich tych wypełniaczy i dodatków.

      Odpowiedz

      • Avatar

        10 stycznia 2022 @ 19:56 Mistrzu

        Stevia nie nadaje się do pieczenia, tylko do herbaty i kawy i rozpuszczania w wodzie, ma Pani bardzo mała wiedzę..

        Odpowiedz

    • Avatar

      12 lutego 2019 @ 07:22 Adam Cichowicz

      W przypadku wypieków stewia nie jest pożywką dla drożdży, ponieważ nie zawiera cukru.

      Odpowiedz

  121. Avatar

    6 stycznia 2015 @ 05:56 Ola

    Witam, a czy na stewii można robić też soki owocowe do słoików, konfitury, dżemy? Czy jakaś zasada używania stewii do tego typu przetworów? I jeszcze jedno pytanie: wyczytałam gdzieś, że stewia nie nadaje się do pieczenia, bo nie zachowuje się tak jak cukier, karmelizuje się, czy to prawda? A co z ciastem drożdżowym?

    Odpowiedz

    • Avatar

      13 stycznia 2015 @ 05:46 Ewa Trusewicz

      Szczerze mówiąc nie wiem, ponieważ cukier jest swojego rodzaju konserwantem. Trzeba by było wypróbować

      Odpowiedz

  122. 15 stycznia 2015 @ 11:21 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Stevia bądź stewia, glikozydy stewiowe, rebaudiozyd A – cała prawda o stevii

    […] Należy uważać jaką stewię sobie kupujemy. Producenci używają wielu wypełniaczy, a nawet cukrów, pozostawiając małą ilość stevii (nadal nazywając produkt „stevią”). O tym przeczytasz tutaj (klik) […]

    Odpowiedz

  123. Avatar

    1 lutego 2015 @ 12:00 renia

    witam a taki skład jak Pani ocenia , bo te dziwne nazwy mnie trochę odstraszają :P – Skład: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu

    Odpowiedz

    • Avatar

      2 lutego 2015 @ 16:15 Ewa Trusewicz

      Niestety nie wiem do końca co to ten monowodzian, ale sprawdziłam, że laktozy on nie ma… kroskarmeloza może być, krzem też, hydroksypropuloceluloza – w większych ilościach może wywołać alergie (nie wiem ile tego jest), stearynian może być :)

      Odpowiedz

      • Avatar

        19 marca 2015 @ 21:55 Kropla

        Według projektu e-food kroskarmeloza jest podejrzana, polecam sprawdzić opis.

        Odpowiedz

      • Avatar

        21 października 2015 @ 18:03 dobrycy

        Ależ Pani Ewo… Wodziany to inaczej hydraty, czyli związki uwodnione. Monowodzian laktozy zatem jest monohydratem laktozy, jak również laktozą jednowodną. Jedna cząsteczka laktozy związana z jedną cząsteczką wody. Chociaż w Wikipedii rzeczywiście nic na ten temat nie ma… ;)

        Odpowiedz

  124. Avatar

    3 lutego 2015 @ 10:54 renia

    proszę o poradę która która stevia w tabletkach byłaby najlepsza,także dla dziecka, którą poleca Pani Ewa lub forumowicze…

    Odpowiedz

    • Avatar

      10 marca 2015 @ 11:29 Ewa Trusewicz

      Osobiście używam better stevia – wiem od producenta, że dodatki typu przeciwzbrylacze, to nie więcej niż 1%, więc taką bym poleciła. Ewentualnie xylitol, który też jest naturalny, a działa jeszcze przeciwpróchniczo :)

      Odpowiedz

      • Avatar

        10 stycznia 2022 @ 19:57 Mistrzu

        Bardzo słaba serwis która pani podała, mogą oo niej pojawiać się problemy gastryczne i mieć słaby smak, ma bardzo słaby skład i nie jest naturalną

        Odpowiedz

  125. Avatar

    8 marca 2015 @ 01:40 M.

    Przekopałam się przez wszystkie komentarze… ;) Czyli podsumowując, najlepiej kupować stewię firmy Better Stewia lub Stevia Bio Nature ? Może udałoby się sporządzić jakąś jasną, przejrzystą listę obecnych na rynku producentów stewii, godnych polecenia?

    Odpowiedz

  126. Avatar

    16 marca 2015 @ 17:37 blogkokoszki

    I dalej nie wiem który słodzik ze stevią kupić?? Ktoś coś?

    Odpowiedz

  127. Avatar

    19 marca 2015 @ 22:04 Kropla

    Ja mam SoStevie http://www.sostevia.pl/4,sostevia-saszetki-50szt,8
    Skład: ekstrakt ze Stevii Rybozyd A 97%, Erytrytol (naturalna substancja pozyskiwana z owoców, nasion i warzyw).

    Pisałam do nich, z pytaniem, której susbtancji jest ile %, ale był brak odzewu. Z założenia jednak chyba musi być mniej niż 50% erytrytolu, skoro podali na 2 miejscu…Niestety nie pasuje mi do kawy, na czym mi najbardziej zależało – ta słodycz jest specyficzna, czuć ją jakby dopiero w posmaku, po połknięciu, a wcześniej, w pierwszym wrażeniu napój smakuje jak niesłodzony. Cóż…polecam ją za to do brukselki i do drinka bezalkoholowego z hibiskusa i cytryny ;) Do innych rzeczy nie próbowałam, do kawy zaś używam obecnie ksylitolu/miodu rzepakowego.

    Odpowiedz

  128. Avatar

    3 kwietnia 2015 @ 16:54 ciekawa

    http://www.naturalnieslodki.pl/naturalny_slodzik_ze_stewii_w_tabletkach Witam, a czy ten produkt jest wart kupienia? Czy skład i proporcje się zgadzają? Z góry dziękuję za odpowiedź ; )

    Odpowiedz

    • Avatar

      17 kwietnia 2015 @ 04:23 Ewa Trusewicz

      Hmm, nie wiem, piszą, – skład 98% Rebaudiozyd A – najwyższa czystość stewii na rynku. Każda tabletka słodzika zawiera 35% stewioli glikozydowych
      No to w końcu ile ma substancji słodkiej? tylko 35%? Czy 35% ogólnych stewioli a 75% Rebaudiozyd A? Ponoć nie ma żadnych sztucznych dodatków… trudno mi się jest wypowiedzieć….

      Odpowiedz

  129. Avatar

    3 kwietnia 2015 @ 17:07 aaa

    witam, co w końcu z tym ‚natusweet’? np. taki w proszku: http://allegro.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-stevia-w-proszku-i5105412850.html. a co pani myśli o produktach ‚planta dulce’? oto link: proszek – http://allegro.pl/stewia-w-proszku-95-30-g-planta-dulce-i5142480783.html oraz tabletki – http://allegro.pl/stewia-w-tabletkach-40-200-tabletek-planta-dulce-i5098862788.html. proszę o radę

    Odpowiedz

    • Avatar

      17 kwietnia 2015 @ 04:20 Ewa Trusewicz

      Natu sweet ma 60% Rebaudiozydu A , reszta to glikozydy, jest okej, wydaje się naturalny, można kupić, ale może być troszkę gorzki, ponieważ nie ma 100% Rebaudiozydu A
      Planta dulce nie podaje dokładnego składu, możliwe, że w ogóle nie ma Rebaudiozydu A. A tabletki? – nie polecam, tylko 40% stewii

      Odpowiedz

      • Avatar

        30 grudnia 2015 @ 09:18 Soban

        z tego co widzę w tej aukcji natusweet, jest napisane, że 60% to Rebaudiozydy w tym 97% to Rebaudiozyd A. więc nie powinno być gorzkie

        Odpowiedz

  130. Avatar

    16 kwietnia 2015 @ 19:40 lulka

    Witam, prosze o opinie czy ten sklad jest ok?

    Odpowiedz

    • Avatar

      17 kwietnia 2015 @ 04:20 Ewa Trusewicz

      Nie podała Pani składu

      Odpowiedz

      • Avatar

        2 czerwca 2015 @ 18:53 lulka

        Przepraszam, mial byc zalacznik ale widocznie sie nie dodal ;)

        Ingredients:

        Inulin, Stevia Extract Powder, Anti-Caking Agent (Silicon Dioxide).

        Odpowiedz

  131. Avatar

    24 czerwca 2015 @ 12:52 mauaboo

    Dzień dobry, chciałam zakupić stewię jako zamiennik dla cukru – głównie do słodzenia napojów gorących. Znalazłam trzy rodzaje stewii –
    1. z maltodekstryną (podane 394kcal/100g)
    2. z inuliną (195kcal/100g)
    3. z erytrytolem (0kcal/100g)
    Oczywiście dla laika 3. opcja wydaje się najlepsza, ale jak to jest w rzeczywistości?

    Odpowiedz

    • Avatar

      3 sierpnia 2015 @ 11:44 Ewa Trusewicz

      W zależności co dla Ciebie jest priorytetem, jesli odchudzanie – to erytrol, jeśli zdrowie – to albo erytrol (może jednak przecyzszczać w większych ilościach) albo inulina, która jest też prebiotykiem

      Odpowiedz

  132. Avatar

    28 lipca 2015 @ 07:39 Grzesiek

    http://allegro.pl/stewia-stevia-slodzik-stolowy-500szt-sweetiva-hit-i5191144740.html

    Co Pani o tym myśli? w miarę bezpieczne i dobre?

    Odpowiedz

    • Avatar

      3 sierpnia 2015 @ 11:43 Ewa Trusewicz

      może być :) tylko nie wiadomo który rybozyd używają i czy nie będzie gorzkie

      Odpowiedz

  133. Avatar

    29 sierpnia 2015 @ 18:06 kamil

    Witam, co Pani powie na ta wersje? http://allegro.pl/stevia-slodzik-stewia-tabletki-240-szt-12g-krk-i5577433551.html slyszalem tez ze sa tabletki o oliwkowym kolorze (a te sa ponoc bardziej naturalne i zdrowsze) – zna Pani jakis produkt? z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

    Odpowiedz

    • Avatar

      7 września 2015 @ 09:47 Ewa Trusewicz

      ta stewia jest ok. Nie słyszałam o takich tabletkach, podejrzewam, że są one po prostu sprasowanymi liśćmi stevii, więc pewnie będą miały „ziołowy” posmak

      Odpowiedz

  134. Avatar

    7 września 2015 @ 05:21 karodos.pl

    Mam stevię marki Zielony Listek w pudrze, zawiera inulinę 97,7% i glikozydy stewiolowe 2,3% oraz w postaci tabletek, tutaj skład jest gorszy, bo zawiera mannitol oraz regulatory kwasowości. Jak dla mnie oba słodziki są niesmaczne, czuć w potrawach (użyłam np. do sera do naleśników) czy w kawie zwyczajną sztuczność. Nie jestem w stanie ich używać, zdecydowanie wolę ksylitol. Nie wiem czy stevia tak właśnie dziwnie smakuje? Widziałam w sklepach też w postaci płynu oraz suszonych liści. Co o tym sądzisz?

    Odpowiedz

    • Avatar

      7 września 2015 @ 09:46 Ewa Trusewicz

      Musisz kupić taką stevię, która będzie miała Rybozyd A, jest najbardziej słodki i najmniej gorzki, przeczytaj tutaj: http://www.dietaifitness.pl/2015/01/stevia-badz-stewia-glikozydy-stewiowe-rebaudiozyd-a-co-to-jest.html
      Ale ksylitol też możesz używać, jest w porządku, ma niewiele kalorii, jedynie co, to nie można przesadzić z ilością, ponieważ może mieć działanie przeczyszczające.

      Odpowiedz

      • Avatar

        7 września 2015 @ 14:25 karodos.pl

        Dziękuję serdecznie:) Mimo wszystko pozostanę chyba jednak przy ksylitolu, wydaje mi się lepszy i zdrowszy.

        Odpowiedz

    • Avatar

      24 lutego 2016 @ 19:59 gtr82

      „glikozydy stewiolowe 2,3% ” to jak masz poczuć choćby smak stewi ?:) to niw stewia tylko podróba cały ten zielony listek … a tabletki to już w ogołe masakra

      Odpowiedz

    • Avatar

      8 maja 2016 @ 16:43 Bartek

      dlaczego „jeszcze gorszy”? co złego robi ten ułamek mannitolu?

      Odpowiedz

  135. Avatar

    23 września 2015 @ 12:14 Olga

    witam,

    Pani Ewa prosze o opinie, ktory sklad jest lepszy i czy wogole dobry? Chce zrezygnowac z cukru i z tego co czytalam to slodziki na bazie stewii sa najbardziej polecane. Niewiem jakiej firmy by byle lepsze te slodziki, bez oszukiwania klienta) Bardzo prosze o odpowiedz, z gory dziekuje )
    Nizej podaje sklad i nazwe slodzika:

    Stevia (Stewia) Sussina
    Skład
    Wypełniacz, diwęglan sodu, regulator kwasowości sól sodowa, kwasu cytrynowego, substancja słodząca – glikozydy stewiolowe, środek oddzielający l-leucyna.

    i

    Steviol naturaly słodzik
    Skład
    (w 1 tabletce): Erythritol (E 968) 38,4mg, Stevia rebaudiana (E960) 21mg, stearynian magnezu (substancja wypełniająca). Wrtość energetyczna / 100g : 0 kJ / 0 kcal. Zawartość białek: 0g, zawartość cukrów 0g, zawartość lipidów.

    Odpowiedz

  136. Avatar

    30 września 2015 @ 02:26 Sylwia

    Osobiście polecam tą stevię: http://allegro.pl/stevia-stewia-slodzik-reb-a-98-zezwolenie-gis-i5688694198.html, kupuję ją dla siebie, „zarazili” się nią też moi znajomi, jest z pewnego źródła, w proszku, baaaardzo wydajna (jedno opakowanie starcza na parę miesięcy słodzenia)
    i naprawdę smaczna. Nadaje się też do ciast.

    Odpowiedz

    • Avatar

      30 września 2015 @ 04:51 Ewa Trusewicz

      Zgadzam się, też polubiłam ten produkt i polecam :)

      Odpowiedz

      • Avatar

        8 marca 2016 @ 06:23 Monia

        Pani Ewo, nie aktywny ten link. Proszę o informacje jaką stevię pani polubiła i poleca. Nie potrafię z gąszczu informacji wybrać tej najlepszej, Szukam odpowiednika do wypieku zdrowych ciasteczek dla rodziny. Przy okazji dziękuję…za to że pani jest, za moc rzetelnym informacji! Pani strona jest zawsze pierwszą która odwiedzam :-)
        pozdrawiam serdecznie!

        Odpowiedz

    • Avatar

      6 lutego 2019 @ 15:53 Iwona Gnat

      a jak ją odmierzasz do słodzenia, np. do kubka herbaty

      Odpowiedz

  137. Avatar

    10 października 2015 @ 19:14 Rafał

    Pani Ewo, a co Pani powie na temat tego produktu:

    http://www.steviola-polska.pl/tabletki

    Odpowiedz

  138. Avatar

    16 października 2015 @ 10:03 konradg

    a probowal ktos z Was tej stewi ? http://vitastevia.pl/ sklad niby dobry , gorzkich posmakow prawie brak . co myslicie ?

    Odpowiedz

  139. Avatar

    3 grudnia 2015 @ 08:10 Ewelina Dąbrowska

    Witam . Czy stevia w płynie firmy cephamed to dobry produkt? Czy sprawdzała już Pani?

    Odpowiedz

  140. Avatar

    10 grudnia 2015 @ 14:33 AfroEditte

    Witam. Czy ta stewia jest odpowiednia do ciast oraz innych wypiekow? http://www.ebay.co.uk/itm/Now-BETTER-STEVIA-Quick-Dissolve-TABS-200-Tablets-Zero-Calorie-BB-9-15-/231576229531?hash=item35eb04d69b:g:Jn4AAOxy4~BSOcoX Nigdy wczesniej nie probowalam stewii i wlascwie dowiedzialam sie o niej kilka dni temu. Chcialam maksymalnie ograniczyc ilosc cukru do wypiekow na Swieta. Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz

  141. Avatar

    18 grudnia 2015 @ 05:40 Adrian

    http://www.plantamed.pl/stewia/1910-steviabase-400-g-dr-jacob-s-4041246500172.html

    Znalazłem coś takiego, czy ten skłąd nadaje się do użytku? Better Stewia – ich produktów nigdzie nie ma. Masakra jakaś.

    Odpowiedz

  142. Avatar

    16 maja 2016 @ 01:02 Ola

    Czy smak stewi zniweluje się erytrolem ?Co zrobić by nie czuć tego smaku?

    Odpowiedz

  143. Avatar

    6 czerwca 2016 @ 06:26 Krystyna_z_gazowni

    Zdecydowanie zamiast stewii lepiej użyć ksylitolu. https://www.zdrowaplaneta.pl/blog/porady/ksylitol-rozwiazanie-wielu-problemow

    Odpowiedz

  144. Avatar

    26 sierpnia 2016 @ 17:49 Agata Źródłowska

    Dzien dobry , rozumiem,ze Betterstevia ma Pani na mysli tą http://betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-packets-100-torebek-w-pudelku.php ? Bo tutaj tez jest maltodekstryna ;/ A co Pani mysli o tym http://allegro.pl/ksylitol-cukier-brzozowy-xylitol-finski-1kg-100-i6325026144.html Dziekuje serdecznie za odpowiedz

    Odpowiedz

    • Avatar

      30 sierpnia 2016 @ 04:39 Ewa Trusewicz

      Może w tej saszetkach jest :( wtedy jej nie było (ale to były tylko tabletki), może zaczeli dodawać… ksylitol jest super, pozdrawiam.

      Odpowiedz

  145. Avatar

    13 października 2016 @ 07:25 Teresa

    Witam zastanawiam się nad: Bulk Powders WYCIĄG ZE STEWII W PROSZKU (100% czysty wyciąg ze stewii w proszku 97%.) Czy jest to pozycja warta polecenia czy jest tu jakis haczyk?
    http://www.bulkpowders.pl/wyciag-ze-stewii-w-proszku-pl.html

    Dziekuję i Pozdrawiam

    Odpowiedz

  146. Avatar

    22 listopada 2016 @ 03:51 Zagubiona

    Witam :) Chciałabym kupić stevię do wypieków ale nie wiem która jest najlepsza, nie jest oszukana i ewentualnie gdzie można ją kupić. Najlepiej jeszcze żeby nie była za droga jeśli to możliwe. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz

  147. Avatar

    22 listopada 2016 @ 05:00 Zagubiona

    Chciałabym jeszcze dodatkowo zapytać czy tą stewię warto kupować? Z góry dziękuję za odpowiedź. http://stewiarnia.pl/produkt/stewia-czysty-ekstrakt-97-rebaudiozydu-a-20-g

    Odpowiedz

  148. Avatar

    22 listopada 2016 @ 05:13 Zagubiona

    Witam :) Szukam stevii do wypieków w dobrej cenie i by zawierała mało kalorii oraz ewentualnie informacji gdzie mogłabym ją zakupić. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

  149. Avatar

    18 lutego 2017 @ 11:42 Artur Urbański

    https://www.kozlek.pl/Delikatesy-Ekologiczne/Do-slodzenia/Cukier-i-ksylitol/Kozlek-stewia-naturalny-slodzik-puder-Stevia-250-g?fromceneo Witam. Jeszcze to znalazłem. Czy może to być ok? Puder w dobrej cenie. Szukam czegoś w dobrej cenie właśnie. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

  150. Avatar

    21 lutego 2017 @ 13:20 Daniel Czartoryski

    Tak, ale co innego dwie małe musujące tabletki z tą dekstrozą na szklankę herbaty (mówię o Stewii, mi wystarcza tyle),
    a co innego łyżeczka cukru (wg producenta 1 tabletka Sweetiva to odpowiednik 3g cukru). I łyżeczka to 5g cukru, więc.. ;)
    Natomiast dziwi, że na opakowaniu Sweetivy nie ma podanej w składzie dekstrozy, a na stronie sklepów już jest..

    Odpowiedz

  151. Avatar

    4 marca 2017 @ 10:50 Edyta Saito Matuszna

    Cześć, piszę pracę magisterską o wpływie spożycia substancji słodzących na zdrowie, jeśli macie klika minut to proszę o pomoc. Link: www. ebadania .pl/ e60a5beb3f524ed7 (trzeba usunąć spacje). Dziękuję wszystkim chętnym! :)

    Odpowiedz

  152. Avatar

    22 marca 2017 @ 15:58 Kinga Lasota

    Witam od ilu lat można stosować stevię?

    Odpowiedz

    • Avatar

      17 kwietnia 2017 @ 17:42 sdsd

      Juz od jakiś 4 lat jest dopuszczona do użytku w Polsce

      Odpowiedz

  153. Avatar

    21 października 2017 @ 05:20 koti

    Ja kupuję taką w której wypełniaczem jest mannitol, nośnikiem L-leucytyna zawiera też w sobie węglan sodu czy to dobry słodzik nie jest on zbyt drogi.

    Odpowiedz

  154. Avatar

    8 lutego 2018 @ 13:17 Agnieszka Werner

    Witam pani Ewo. Mam candide i nie jadlam cukru ani slodzikow o roku, teraz chcialabym troche wprowadzic sodyczy do mojego zycia. Na ksylitol mialam reakcje, wiec wiem, ze mi nie sluzy. Jednak to cukier, choc podobno ma wlasciwosci grzybobujcze. Dlateogo che sprobowac ze stewia. Dzo stewii zawiera glicerol, czy to cukier trawiony przez czlowieka? I co pani sadzi o tym produkcie?

    https://www.guiltfree.pl/pl/slodziki-w-proszku/1515-czysta-stewia-bez-wypelniaczy-97-reba-5060343749863.html

    Odpowiedz

    • Avatar

      9 lutego 2018 @ 04:06 Ewa Trusewicz

      Ta, którą Pani wysłała nie ma żadnych dodatków, więc jest super, im mniej dodatków tym lepiej. Ksylitol jest super również, może Pani spróbować też erytrol

      Odpowiedz

  155. Avatar

    9 lutego 2018 @ 11:19 igi

    stewia to nie jest drzewo :)

    Odpowiedz

  156. Avatar

    6 maja 2018 @ 04:37 Michał

    Droga Pani,
    oczywiście zgadzam się z Pania co do możliwości oszukiwania nas i sprzedaży dziwnych preparatów nie będących stewia. Natomiast co do jednego się nie zgadzam. Otóż nie produkuje sie jej z liści drzewa rosnącego w Brazylii! Stevia rebaudiana jest rośliną z gatunku astrowatych i rzeczywiście pochodzi z Brazylii i Paragwaju, w tej chwili uprawiana jest w wielu krajach na świecie, także w moim ogródku. Oprócz tego że ma praktycznie 0-wy indeks glikemiczny obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz ma właściwości p/grzybicze i p/bakteryjne. z wyrazami szacunku.

    Odpowiedz

    • Avatar

      6 maja 2018 @ 14:36 Ewa Trusewicz

      Nie znam się na botanice, to w takim razie co to za roślina? Krzew? Chciałam uprościć informacje. To, że jest to roślina z gatunku astrowatych nic ludziom nie mówi ;) Pozdrawiam.

      Odpowiedz

  157. Avatar

    28 maja 2018 @ 02:48 Soban

    Dzień dobry, co jest Pani w stanie powiedzieć o stevii w tabletkach firmy zielony listek, którą można nabyć w biedronce?

    Odpowiedz

    • Avatar

      28 maja 2018 @ 08:37 Ewa Trusewicz

      Jeśli skład taki jak widziałam w internecie to jest całkiem ok, ale to glikozydy (ogółem), więc mogą być ciut gorzkie

      Odpowiedz

  158. Avatar

    2 sierpnia 2018 @ 02:41 Nigra Sinn

    Witam. Odnośnie stewii, którą Pani poleciła. W tym momencie identycznego produktu się nie dostanie i trochę jestem zdezorientowana. Czy to https://allegro.pl/now-better-stevia-liquid-ext-59-ml-slodzik-i7397337172.html i to https://allegro.pl/now-foods-better-stevia-srodek-slodzacy-slodzik-i7398760442.html to produkty tej samej firmy? Gliceryna roślinna to najlepszy nośnik dla stewii w płynie?

    Odpowiedz

    • Avatar

      6 sierpnia 2018 @ 07:26 Ewa Trusewicz

      Wydaje się, że to te same produkty, przynajmniej ta sama firma. Ale widzę, że jest to ekstrakt ze stewii, ale jaki to nie wiadomo czy jest to Rebaudioside A . Gliceryna o dobry nośnik

      Odpowiedz

  159. Avatar

    6 lutego 2019 @ 15:49 Iwona Gnat

    Stewia jest drzewem? :)

    Odpowiedz

  160. Avatar

    26 września 2019 @ 03:04 Beata D-k

    Co Pani myśli o Stewi w kroplach firmy Cephamed? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

  161. Avatar

    7 lutego 2021 @ 13:19 Michał

    czy stewia zielony listek w kapsułkach jest zdrowa???? błagam o odpowiedz i czy mżna nią słodzić gorącą herbate

    Odpowiedz

  162. Avatar

    9 maja 2022 @ 08:31 anka

    Używam tylko zdrowej żywności, stevia sięnada?>

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.