BCAA (aminokwasy rozgałęzione – leucyna, izoleucyna, walina, ) był kiedyś najczęściej polecanym suplementem dla osób ćwiczących. Sprzedaż BCAA jako suplementów diety stała się biznesem wartym wiele milionów dolarów i największe korzyści z suplementacji mają właśnie producenci a nie konsumenci ;) . Wcześniej uważano, że spożywanie BCAA stymuluje syntezę białek mięśniowych, a w rezultacie wywołuje reakcję anaboliczną w organizmie (badania w dużej mierze na szczurach).
Fizjologicznie istotny wzrost szybkości syntezy białek mięśniowych wymaga odpowiedniej dostępności wszystkich aminokwasów. Źródłem aminokwasów egzogennych do syntezy białek mięśniowych w stanie po wchłonięciu pokarmu jest wewnątrzkomórkowa pula wolnych aminokwasów. Wewnątrzkomórkowe wolne aminokwasy egzogenne, które są dostępne do włączenia do białka, pochodzą z rozpadu białka mięśniowego. W normalnych warunkach około 70% aminokwasów egzogennych uwolnionych przez rozpad białek mięśniowych jest ponownie włączana do białek mięśniowych. Skuteczność ponownego włączenia aminokwasów egzogennych z rozpadu białek z powrotem do białek mięśniowych można zwiększyć tylko w ograniczonym zakresie. BCAA sam w sobie nie może wspierać zwiększonego tempa syntezy białek mięśniowych, ponieważ dostępność innych aminokwasów egzogennych szybko stanie się limitem szybkości dla przyspieszonej syntezy białek (1). Dodatkowo BCAA przechodzą przez błonę komórkową za pośrednictwem jednego mechanizmu transportowego, w wyniku czego konkurują ze sobą o transport do komórki (2). Kilka badań na ludziach wykazywało nawet spadek, a nie wzrost syntezy białek mięśniowych po przyjęciu BCAA (2).
'BCAA – największa ściema?' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!