Składniki na 2 porcje:
Kurczak:
2 piersi z kurczaka
Sól, pieprz
Czosnek granulowany
Suszony rozmaryn (chyba, że macie świeży, ja nie miałam)
Szpinak:
300g mrożonych liści szpinaku
3 posiekane ząbki czosnku
1 duża cebula
pół szklanki mleka 0,5%
plaster sera pleśniowego (ja lubię ten z niebieską pleśnią)
ok 3 łyżki błonnika owsianego dla zgęszczenia (kupuję go w sklepach ze zdrową żywnością)
szczypta stevii – aby szpinak był odrobinę słodszy w naturalny sposób J
Sałatka:
Kto co lubi :-) Ja dałam:
Sałata lodowa
Pomidor
Ogórek
Cebula
Oliwki czarne
Sos:
100g jogurtu naturalnego (można dodać trochę oliwy z oliwek)
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz, bazylia
Piersi umyć, po odkrajać widoczny tłuszcz. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i rozmarynem. Odłożyć najlepiej na co najmniej godzinę aby mięso przeszło smakiem przypraw.
Na patelni na odrobinie oleju usmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać szpinak. Gdy się rozmrozi, dolać mleka o sera pleśniowego, błonnik i stevię. Dusić aż sos szpinak będzie bardziej zwarty.
Piersi z kurczaka usmażyć bez oleju na patelni ceramicznej (ja tak zrobiłam) albo na grillowej (jeśli macie teflonową, również nie trzeba dodawać oleju, jeśli tylko na początkową fazę pieczenia kurczaka przykryjecie patelnię przykrywką)
Rozłożyć na talerzu pierś z kurczaka, trochę szpinaku i sałatkę!
Smacznego :-)
(przepraszam za słabej jakości zdjęcie, ale to była kolacja przy nie najlepszym świetle ;-) )
'Pierś z kurczaka ze szpinakiem i sałatką' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!