Brokuły w sosie z ricotty z suszonymi pomidorami i cukinią

Jeśli chodzi o przepisy, to w większości przypadków kompletnie improwizuję, tworząc coś, z czegoś co mam w lodówce! I tak było tym razem :)
 
20200420_211942-01-01
 
Składniki na 2 porcje
– brokuły – ile chcecie, ale przynajmniej 250-300 g na osobę
– 170 g sera ricotta
– 8 odsączonych z oleju suszonych pomidorów
– pół większej cebuli
– pół średniej cukinii
– 1 pomidor
– 3 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– świeża papryczka chilli 
– sól, pieprz
 
Przygotowanie
Gotujemy brokuły (najlepiej na parze). a patelni rozgrzewamy oliwę. Dusimy do zezłocenia pokrojoną na drobno cebulę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli (dodajemy tyle, ile lubimy) i suszone pomidory, sól, pieprz do smaku. Cukinię przekrajamy na pół i jeszcze na pół, aby powstało przecięcie „ala krzyżyk”, nie dochodząc do samego początku (dzięki temu się nie rozchodzi) i kroimy w cienkie plasterki (wg. mnie najszybszy sposób krojenia cukinii). Dodajemy do całej reszty na patelnię razem z pokrojonym świeżym pomidorem. Dusimy, aż cukinia będzie miękka. Dodajemy ser ricotta, chwilę dusimy, aby wszystko było ciepłe i zalewamy pomidory. Voila! Bardzo szybki przepis :)
20200420_212010-03


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Brokuły w sosie z ricotty z suszonymi pomidorami i cukinią' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.