Fot: http://www.jamieoliver.com
Zespół naukowców z Uniwersytetu Newcastle przeprowadził badania nad potrawami proponowanymi przez słynnych szefów kuchni.
Badacze wzięli pod lupę pięć najlepiej sprzedających się w wielkim sklepie internetowym książek z przepisami, m. in. autorstwa Jamiego Olivera i Nigelli Lawson. Naukowcy przeliczyli wartość odżywczą losowo wybranych dań sporządzonych na podstawie przepisów z tych książek i porównali je z gotowymi daniami sprzedawanymi w brytyjskich supermarketach.
Przepisy znanych kucharzy zawierały znacznie więcej energii, protein, tłuszczu i tłuszczów nasyconych niż produkty z marketów. Miały też mniej błonnika – podkreślili uczeni na łamach pisma „British Medical Journal”.
Więcej: dziennikzachodni.pl
Ewa Trusewicz, dietetyk
'Brytyjscy naukowcy:potrawy z marketów bardziej zdrowe niż dania kucharzy-celebrytów??' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!