Konferencja „Coaching Dietetyczny: świadome odżywianie i styl życia”

22 lipca uczestniczyłam w konferencji na temat coachingu dietetycznego.

Tematy były ciekawe, możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej:

Czego się dowiedziałam? Sprawy, które myślę, że będą dla Was najważniejsze i najciekawsze umieściłam poniżej.

Trochę statystyki:

1. Spożycie owoców u Polaków zmniejszyło się z 250 kilogramów w 1989 roku (po zmianach ustrojowych) do 42kg w tej chwili…

2. Spożycie warzyw, mimo wielu kampanii promujących ich spożycie – również spadło

3. Spożycie mleka spadło o 30%. Przez to dostarczamy organizmowi za mało wapnia, średnio o 300mg

4. Spożywamy mało ryb. 40% mniej niż w 1989 roku. Wśród ankietowanych najczęstszą odpowiedzią kiedy spożywają ryby, był piątek. I nie jest to bynajmniej w celach zdrowotnych, ale nadal religijna tradycja nie jedzenia mięsa w piątek….

5. Tendencja spożycia drobiu wzrasta- wzrosło o 25kg (w 89 było tylko 6kg)

6 Spożywamy mało mięsa wołowego, szczególnie po aferze z BSE. Jest to średnio tylko 3kg na rok.

7. Spożycie wieprzowiny generalnie się nie zmniejszyło. Dalej jest to ok. 40kg na rok.

8. Dobra tendencja spożycia tłuszczów roślinnych. Wzrost z 8kg do ok. 20kg.

9. Ogólnie wzrosło spożycie tłuszczów jadalnych z 26kg do 36kg.

10. Zmniejszyło się spożycie cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

11. Przeciętna długość życia Polaków wzrosła.

12. 6% Polaków pije napoje typu cola. U młodzieży jest to aż 18%

I co jest bardzo istotne!

13. 60% osób wzoruje się zasadami żywienia wziętymi z dzieciństwa!

Dlatego tak ważne jest nauczenie dzieci właściwych nawyków żywieniowych, nie karmienie ich śmieciowym jedzeniem, do którego bardzo się przyzwyczajają i w dorosłym życiu kontynuują taki sposób żywienia!

Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Konferencja „Coaching Dietetyczny: świadome odżywianie i styl życia”' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.