Tematy były ciekawe, możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej:
Czego się dowiedziałam? Sprawy, które myślę, że będą dla Was najważniejsze i najciekawsze umieściłam poniżej.
Trochę statystyki:
1. Spożycie owoców u Polaków zmniejszyło się z 250 kilogramów w 1989 roku (po zmianach ustrojowych) do 42kg w tej chwili…
2. Spożycie warzyw, mimo wielu kampanii promujących ich spożycie – również spadło
3. Spożycie mleka spadło o 30%. Przez to dostarczamy organizmowi za mało wapnia, średnio o 300mg
4. Spożywamy mało ryb. 40% mniej niż w 1989 roku. Wśród ankietowanych najczęstszą odpowiedzią kiedy spożywają ryby, był piątek. I nie jest to bynajmniej w celach zdrowotnych, ale nadal religijna tradycja nie jedzenia mięsa w piątek….
5. Tendencja spożycia drobiu wzrasta- wzrosło o 25kg (w 89 było tylko 6kg)
6 Spożywamy mało mięsa wołowego, szczególnie po aferze z BSE. Jest to średnio tylko 3kg na rok.
7. Spożycie wieprzowiny generalnie się nie zmniejszyło. Dalej jest to ok. 40kg na rok.
8. Dobra tendencja spożycia tłuszczów roślinnych. Wzrost z 8kg do ok. 20kg.
9. Ogólnie wzrosło spożycie tłuszczów jadalnych z 26kg do 36kg.
10. Zmniejszyło się spożycie cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
11. Przeciętna długość życia Polaków wzrosła.
12. 6% Polaków pije napoje typu cola. U młodzieży jest to aż 18%
I co jest bardzo istotne!
13. 60% osób wzoruje się zasadami żywienia wziętymi z dzieciństwa!
Dlatego tak ważne jest nauczenie dzieci właściwych nawyków żywieniowych, nie karmienie ich śmieciowym jedzeniem, do którego bardzo się przyzwyczajają i w dorosłym życiu kontynuują taki sposób żywienia!
Ewa Trusewicz, dietetyk
'Konferencja „Coaching Dietetyczny: świadome odżywianie i styl życia”' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!