Jeśli otworzyłeś/aś ten artykuł to zapewne zajadasz się stewią bez wyrzutów sumienia, ponieważ przeczytałeś w internecie o jej zdrowotnym działaniu, o tym, że jest naturalna, nie ma kalorii i w ogóle się nie metabolizuje, albo byłeś/aś na jednym z moich wykładów lub jesteś moim podopiecznym :)
Ci ostatni są w najlepszej sytuacji, ponieważ starałam się wytłumaczyć jakie produkty najlepiej kupować. Ale reszta?…
Osobiście bardzo POLECAM stevię, ale trzeba wiedzieć gdzie i jaką kupić.
Czym w ogóle jest stevia? Jest to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Produkuje się go z liści rośliny, która pochodzi z Brazylii. Stewiozydy (związki słodządzące zawarte w roślinie) są 300 razy słodsze od zwykłego cukru (przy czym zawartość w roślinie to 10%). Steviozydy nie mają kalorii i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. ALE! Jedynie jeśli są połączone z właściwymi składnikami (nośnikami).
Aby stevię można było wyprodukować musi ona być połączona z jakimś innym składnikiem, wypełniaczem, nośnikiem. Glikozydy stewiowe (ta naturalna substancja słodząca) musi być z czymś połączona. Najlepiej aby to była np. celuloza, która się nie trawi.
Ostatnio na rynku pojawiają się słodziki ze stevią, ale nośnikiem tej substancji są CUKRY….
Jest to albo dekstroza (jednocukier, identycznie działa jak glukoza), albo maltoza czy maltodekstryna (dwucukier) czy fruktoza…
Ja się pytam: Po co komu słodzik „bez kalorii” na cukrze?!?!?!
W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…
Pod spodem pokazuje przykładowe marki, w których głównym składnikiem jest dekstroza (składnika w pierwszej kolejności w składzie zawsze jest najwięcej)….
'Stevia – OSZUSTWO! Uważaj co kupujesz!' 214 komentarzy
28 stycznia 2014 @ 06:02 Anonymous
a może jakieś przykłady STEVII, która nie bazuje na cukrze? ;) łatwiej będzie ją upolować w sklepie…
28 stycznia 2014 @ 06:12 Ewa Trusewicz
Ja osobiście używam Better stevia, ale kupuję przez internet: http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-instant-tabs-200-tabletek.php tak samo mają w proszku, fajne
28 stycznia 2014 @ 06:25 Anonymous
Polecam przejść się do apteki i zakupić suszoną Stewię, bez dodatków. Do herbaty bardzo polecam.
28 stycznia 2014 @ 06:33 Ewa Trusewicz
niestety suszone liście stevii też mają sporo dekstrozy (glukoza)… dlatego lepiej ekstrakty
28 stycznia 2014 @ 07:01 Anonymous
Ja używam Stevii, firma zielony listek, skład: maltodekstryna oraz substancja słodząca: glikozydy stewiolowe. Czym mogę to zastąpić, ponieważ wszystko co posłodzę Stevia mi nie smakuję. Czasami jak muze posłodzić uzywam miodu lipowego lub gryczanego. Herbatę wypiję gorzką ale kawę to już ciężko.
28 stycznia 2014 @ 07:36 Ewa Trusewicz
Maltodekstryna jest cukrem prostym, ale też nie ma go jakoś dużo w jednej tabletce. Jeśli starasz się ograniczać węglowodany i cukry to ten słodzik to najlepszy pomysł. Miód również ma wysoki indeks glikemiczny. Co bym Ci polecała xylitol albo eritrytol. Obydwa to alkohole cukrowe stosowane np. do słodzenia gum typu orbit. Są zdrowsze o niebo od cukru, mają połowę jego kaloryczności i prawie nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Więc jeśli przeszkadza Ci smak stevii właśnie takie zamienniki bym Ci proponwała
28 stycznia 2014 @ 11:02 Anonymous
a może jakieś przykłady STEVII, która nie bazuje na cukrze? ;) łatwiej będzie ją upolować w sklepie…
28 stycznia 2014 @ 11:12 Ewa Trusewicz
Ja osobiście używam Better stevia, ale kupuję przez internet: http://www.betterstevia.pl/pro… tak samo mają w proszku, fajne
28 stycznia 2014 @ 11:33 Ewa Trusewicz
niestety suszone liście stevii też mają sporo dekstrozy (glukoza)… dlatego lepiej ekstrakty
28 stycznia 2014 @ 12:01 Anonymous
Ja używam Stevii, firma zielony listek, skład: maltodekstryna oraz substancja słodząca: glikozydy stewiolowe. Czym mogę to zastąpić, ponieważ wszystko co posłodzę Stevia mi nie smakuję. Czasami jak muze posłodzić uzywam miodu lipowego lub gryczanego. Herbatę wypiję gorzką ale kawę to już ciężko.
28 stycznia 2014 @ 12:30 Di Sze
Better stevia tez na 1 miejscu ma : Maltodekstryna ryżowa.Znacie inne marki bez tych cukrów?
28 stycznia 2014 @ 12:36 Ewa Trusewicz
Maltodekstryna jest cukrem prostym, ale też nie ma go jakoś dużo w jednej tabletce. Jeśli starasz się ograniczać węglowodany i cukry to ten słodzik to najlepszy pomysł. Miód również ma wysoki indeks glikemiczny. Co bym Ci polecała xylitol albo eritrytol. Obydwa to alkohole cukrowe stosowane np. do słodzenia gum typu orbit. Są zdrowsze o niebo od cukru, mają połowę jego kaloryczności i prawie nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Więc jeśli przeszkadza Ci smak stevii właśnie takie zamienniki bym Ci proponwała
28 stycznia 2014 @ 16:01 Anonymous
Dziękuje, za podanie tych zamienników, ale tak jak pisałaś ograniczam węglowodany i cukry więc chyba muszę się do tej stevii przyzwyczaić, tym bardziej, że to mój nowy zakup i dużoooo jeszcze jej mam, heh, dziękuje i pozdrawiam.
28 stycznia 2014 @ 17:30 Di Sze
Better stevia tez na 1 miejscu ma : Maltodekstryna ryżowa.
Znacie inne marki bez tych cukrów?
28 stycznia 2014 @ 21:01 Anonymous
Dziękuje, za podanie tych zamienników, ale tak jak pisałaś ograniczam węglowodany i cukry więc chyba muszę się do tej stevii przyzwyczaić, tym bardziej, że to mój nowy zakup i dużoooo jeszcze jej mam, heh, dziękuje i pozdrawiam.
29 stycznia 2014 @ 05:10 Panana
dobrze wiedzieć, właśnie planowałam przejść na stewię
29 stycznia 2014 @ 10:10 Panana
dobrze wiedzieć, właśnie planowałam przejść na stewię
29 stycznia 2014 @ 11:40 Anonymous
To ja już nie wiem, którą kupić??? !!!Chcę Stevię w proszku najchętniej taką, która nadawać się będzie też do pieczenia.Kawy i herbaty nie słodzę – więc ten problem mi odpada, ale chcę schudnąć a nie potrafię zrezygnować ze słodkości….Chciałabym Stevię bez chemicznych dodatków – stosoawałm słodzik Sussiana – więc już nie chcę chemii!Pozdrawiam iwona
29 stycznia 2014 @ 12:31 Ewa Trusewicz
ja używam ten proszek, też tylko do wypieków: http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php Pisałam z tą firmą i pytałam się jak to możliwe, że nie ma więcej składników niż stevia? Dostałam taką oddpowiedź na temat ich produktów: Zawarte dodatki takie jak maltodekstryna ryzowa, celulozaitp. Zabezpieczają produkt prze zbrylaniem lub kształtują tabletkę. Jest ichmniej niż 1% i ni mają jakiegokolwiek wpływu na nasz organizm lub smakstevi.
29 stycznia 2014 @ 16:40 Anonymous
To ja już nie wiem, którą kupić??? !!!
Chcę Stevię w proszku najchętniej taką, która nadawać się będzie też do pieczenia.
Kawy i herbaty nie słodzę – więc ten problem mi odpada, ale chcę schudnąć a nie potrafię zrezygnować ze słodkości….
Chciałabym Stevię bez chemicznych dodatków – stosoawałm słodzik Sussiana – więc już nie chcę chemii!
Pozdrawiam iwona
29 stycznia 2014 @ 17:31 Ewa Trusewicz
ja używam ten proszek, też tylko do wypieków: http://www.betterstevia.pl/pro… Pisałam z tą firmą i pytałam się jak to możliwe, że nie ma więcej składników niż stevia? Dostałam taką oddpowiedź na temat ich produktów: Zawarte dodatki takie jak maltodekstryna ryzowa, celuloza
itp. Zabezpieczają produkt prze zbrylaniem lub kształtują tabletkę. Jest ich
mniej niż 1% i ni mają jakiegokolwiek wpływu na nasz organizm lub smak
stevi.
30 stycznia 2014 @ 08:42 Mimi
do tej pory kupowałam na allegro… ale nie wiem czy sama się nie nabrałam na podpuchę
30 stycznia 2014 @ 13:42 Mimi
do tej pory kupowałam na allegro… ale nie wiem czy sama się nie nabrałam na podpuchę
30 stycznia 2014 @ 16:14 Anonymous
Powiem tak: ta betterstevia cenowo poraża! Wczoraj sobie sprawdziłam…. mam i stevię zielony listek i słodzik sussiana i w obu jest…..maltodekstryna!!! Co więcej używałam sussiany w 2009r przez trzy miesiace będąc na Dukanie i schudłam 25kg! Więc ta maltodekstryna chyba nie jest taka straszna ;) – powoduje raczej spadek a nie wzrost wagi bo wieżcie mi nie żałowałam sobie Dukanowych słodkości :)Pozdrawiam iwona
30 stycznia 2014 @ 16:17 Anonymous
I jeszcze jedno co myślicie o tej stevii :http://natvita.pl/stevia-naturalny-slodzik/105-stevia-proszek-liscie-sproszkowane-cena-sklep-stevia-rebaudiana.htmlZielony kolor mnie kusi ;) ale jak tego używać?iwona
30 stycznia 2014 @ 21:14 Anonymous
Powiem tak: ta betterstevia cenowo poraża!
Wczoraj sobie sprawdziłam…. mam i stevię zielony listek i słodzik sussiana i w obu jest…..maltodekstryna!!! Co więcej używałam sussiany w 2009r przez trzy miesiace będąc na Dukanie i schudłam 25kg! Więc ta maltodekstryna chyba nie jest taka straszna ;) – powoduje raczej spadek a nie wzrost wagi bo wieżcie mi nie żałowałam sobie Dukanowych słodkości :)
Pozdrawiam iwona
30 stycznia 2014 @ 21:17 Anonymous
I jeszcze jedno co myślicie o tej stevii :
http://natvita.pl/stevia-natur…
Zielony kolor mnie kusi ;) ale jak tego używać?
iwona
3 lutego 2014 @ 09:54 Ewa Trusewicz
Iwona – „Steviozyd zawarty w liściach jest słodszy od cukru o….”. Z tego co napisałam w artykule czytając informacje o suchych liściach – „W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…”Liście to tylko część słodkiej substancji, do stevii kupnej ją ekstraktują. Ja osobiście nie zamawiałabym liści. Kiedyś to zrobiłam (nie tak sproszkowane jak te w linku, które podałaś) i było słodkie, ale podchodziło jakimiś ziołami.
3 lutego 2014 @ 09:59 Ewa Trusewicz
Co do zielonego listka to znalazłam informacje od producenta: „Zielony Listek Stevia w pudrze jest produktem przeznaczonym jako zamiennik cukru, cukru pudru do pieczenia i posypywania ciasta, owoców, deserów. W tym celu glikozydy stewiolowe jako substancja bardzo intensywnie słodka, musiały być naniesione na nośnik, by konsument mógł mógł odpowiednio zastosować go jako zamiennik cukru. 1 łyżeczka Zielony Listek stevia w pudrze odpowiada 3 łyżeczką cukru. W produkcie Zielony Listek Stevia w pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi. Ale – stosujemy malutko – pół łyżeczki czy jedną tabletkę – w przeliczeniu to mało kcal.Powtórze to co wyżej napisałam – jeśli w składzie jest cukier – nie kupowałabym, tym bardziej jeśli jest na pierwszym miejscu :)
3 lutego 2014 @ 10:00 Ewa Trusewicz
Ma kalorie: http://sklepdukana.pl/360-stevia-w-pudrze-150g-zielony-listek.html
3 lutego 2014 @ 10:02 Ewa Trusewicz
a ta sussina to jakaś masakra! Skład: Sachyrynian sodu (E-954) (12mg), aspartam (E-951) (2mg), regulatory kwasowości: cytrynian sodu (E-331) i węglan sodu (E-500), stabilizatory: L-leucyna, laktoza. Zawiera aspartam, który jest źródłem fenyloalaniny.Fakt, mniej kcal niż cukier – więc jak ktoś musi to lepiej już nawet posłodzić aspartamem, ale niech to będzie okazjonalnie
3 lutego 2014 @ 14:54 Ewa Trusewicz
Iwona – „Steviozyd zawarty w liściach jest słodszy od cukru o….”. Z tego co napisałam w artykule czytając informacje o suchych liściach – „W Polsce jeszcze nie ma tej marki, ale w Ameryce jest bardzo popularna – „Stavia in the raw” – czyli faktycznie suszone liście. Ale 95% z tego to dekstroza!!! Stevii jest bardzo mało…”
Liście to tylko część słodkiej substancji, do stevii kupnej ją ekstraktują. Ja osobiście nie zamawiałabym liści. Kiedyś to zrobiłam (nie tak sproszkowane jak te w linku, które podałaś) i było słodkie, ale podchodziło jakimiś ziołami.
3 lutego 2014 @ 14:59 Ewa Trusewicz
Co do zielonego listka to znalazłam informacje od producenta: „Zielony Listek Stevia w pudrze jest produktem przeznaczonym jako zamiennik
cukru, cukru pudru do pieczenia i posypywania ciasta, owoców, deserów. W
tym celu glikozydy stewiolowe jako substancja bardzo intensywnie słodka,
musiały być naniesione na nośnik, by konsument mógł mógł odpowiednio
zastosować go jako zamiennik cukru. 1 łyżeczka Zielony Listek stevia w
pudrze odpowiada 3 łyżeczką cukru. W produkcie Zielony Listek Stevia w
pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek
Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi.
Ale – stosujemy malutko – pół łyżeczki czy jedną tabletkę – w przeliczeniu to mało kcal.
Powtórze to co wyżej napisałam – jeśli w składzie jest cukier – nie kupowałabym, tym bardziej jeśli jest na pierwszym miejscu :)
3 lutego 2014 @ 15:00 Ewa Trusewicz
Ma kalorie: http://sklepdukana.pl/360-stevia-w-pudrze-150g-zielony-listek.html
3 lutego 2014 @ 15:02 Ewa Trusewicz
a ta sussina to jakaś masakra! Skład: Sachyrynian sodu (E-954) (12mg), aspartam (E-951) (2mg), regulatory kwasowości: cytrynian sodu (E-331) i węglan sodu (E-500), stabilizatory: L-leucyna, laktoza. Zawiera aspartam, który jest źródłem fenyloalaniny.
Fakt, mniej kcal niż cukier – więc jak ktoś musi to lepiej już nawet posłodzić aspartamem, ale niech to będzie okazjonalnie
4 lutego 2014 @ 12:12 Anonymous
Witam :)Na moim opakowaniu Sussina gold jest taki skład: maltodekstryna, cyklaminian sodu, sacharynian sodu – bez zadnych procentów. Ani słowa o aspartamie! Chyba że któryś z powyższych składników to aspartam…. ale nie jestem chemikiem, nie znam się ;)A ZIELONY LISTEK ma kalorie ale z tego co piszą w podanym przez Ciebie linku nie zawiera cukru – chyba, że coś przeoczyłam.Miłego dnia iwona
4 lutego 2014 @ 17:12 Anonymous
Witam :)
Na moim opakowaniu Sussina gold jest taki skład: maltodekstryna, cyklaminian sodu, sacharynian sodu – bez zadnych procentów. Ani słowa o aspartamie! Chyba że któryś z powyższych składników to aspartam…. ale nie jestem chemikiem, nie znam się ;)
A ZIELONY LISTEK ma kalorie ale z tego co piszą w podanym przez Ciebie linku nie zawiera cukru – chyba, że coś przeoczyłam.
Miłego dnia iwona
18 lutego 2014 @ 05:51 Anonymous
Temat skończony? Czyżby chodziło tylko o reklamę danego rodzaju stevii??? Szkoda…..
18 lutego 2014 @ 10:51 Anonymous
Temat skończony? Czyżby chodziło tylko o reklamę danego rodzaju stevii??? Szkoda…..
18 lutego 2014 @ 14:44 Ewa Trusewicz
Nie promuje żadnej formy stevii, mówię tylko co nie powinno być w składzie a co powinno. Tak jak napisałam w artykule – stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), chyba, że ewentualnie na samym końcu składu. Żaden z tych składników co podałaś Iwonko nie jest aspartamem.W zielonym listku jest stewia pod postacią maltodekstryny :) „W produkcie Zielony Listek Stevia w pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi. „Nie kupujcie! :)
18 lutego 2014 @ 19:44 Ewa Trusewicz
Nie promuje żadnej formy stevii, mówię tylko co nie powinno być w składzie a co powinno. Tak jak napisałam w artykule – stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), chyba, że ewentualnie na samym końcu składu. Żaden z tych składników co podałaś Iwonko nie jest aspartamem.
W zielonym listku jest stewia pod postacią maltodekstryny :) „W produkcie Zielony Listek Stevia w
pudrze nośnikiem jest maltodekstryna, dlatego 100g produktu Zielony Listek
Stevia w pudrze zawiera 97,8g węglowodanów, w tym 97,8g skrobi. ”
Nie kupujcie! :)
21 grudnia 2014 @ 09:18 Anna
Niestety dałam się oszukać firmie Domos Polska – produkującemu pod marką „zielony listek” „słodzik stołowy na bazie glikozydów stewiolowych”
Nie wczytywałam się w skład, ponieważ zmyliła mnie informacja „Najlepszy produkt dla diabetyka 2012…. Dobre dla diabetyka”.
Tymczasem skład to: „maltodekstryna; substancja słodząca glikozydy stewiolowe (2,3%)” !
Na bazie glikozydów stewiolowych ? Są minimalnym dodatkiem. W dodatku słodzik jest gorzkawy.
26 marca 2014 @ 14:39 Anonymous
Moja Canderel Green Stevia zawiera laktozę i nie zamierzam robić afery bo 100 tabletek łącznie waży 8,5g… To tyle co niepełna łyżka cukru, którą niektórzy naraz słodzą herbatę, a mojej stevii wystarczy na 100 herbat więc co za różnica ile „gratisowego” cukru ona zawiera, skoro są to dosłownie śladowe ilości? Na jej opakowaniu uczciwie jest napisane, że zawiera jakieś tam kalorie po przecinku, natomiast nie róbmy afery aby bić się o jakieś miligramy cukrów prostych.
26 marca 2014 @ 18:39 Anonymous
Moja Canderel Green Stevia zawiera laktozę i nie zamierzam robić afery bo 100 tabletek łącznie waży 8,5g… To tyle co niepełna łyżka cukru, którą niektórzy naraz słodzą herbatę, a mojej stevii wystarczy na 100 herbat więc co za różnica ile „gratisowego” cukru ona zawiera, skoro są to dosłownie śladowe ilości? Na jej opakowaniu uczciwie jest napisane, że zawiera jakieś tam kalorie po przecinku, natomiast nie róbmy afery aby bić się o jakieś miligramy cukrów prostych.
3 kwietnia 2014 @ 04:52 Ewa Trusewicz
Anonimowy – oczywiście lepiej żeby nie było, ale faktycznie nie są to wielkie ilości i jeśli ktoś już ma taką stevię to należy ją zużyć. Niektórzy po prostu używają stevię do wszystkiego i to w dużych ilościach (kawa, herbata, napoje, potrawy, ciasta) – wówczas lepiej mieć 100% stevię :)
3 kwietnia 2014 @ 08:52 Ewa Trusewicz
Anonimowy – oczywiście lepiej żeby nie było, ale faktycznie nie są to wielkie ilości i jeśli ktoś już ma taką stevię to należy ją zużyć. Niektórzy po prostu używają stevię do wszystkiego i to w dużych ilościach (kawa, herbata, napoje, potrawy, ciasta) – wówczas lepiej mieć 100% stevię :)
13 kwietnia 2014 @ 06:43 Anonymous
Pani Ewo piszę Pani, że „stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), ” i poleca Pani proszę ze stewi irmy Better Stevia, Na stronie producenta w składzie wymieniona jest tylko czysta stevia. Jednakże sama Pani przyznaje, że producent przyznał się do maltodekstryny w składzie, niby jest to 1%, ale jednak. Czy myśli Pani, że warto wierzyć producentowi, że jest to tylko 1%, tym bardziej, że informacje o nim zataja. Mam jeszcze pytanie odnoścnie tabletek Better Stevia tego samego producenta, mają one w składzie: Celuloza, certyfikowany ekologiczny ekstrakt z liści stewii (Stevia rebaudiana), kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego).W związku z tym pytanie czy tych składników należy się obawiać ? Czy one w przeciwieństwie do maltodekstryny nie są cukrami ? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
13 kwietnia 2014 @ 10:43 Anonymous
Pani Ewo piszę Pani, że „stevia, którą kupujemy nie powinna mieć maltodekstryny (to jest cukier), ” i poleca Pani proszę ze stewi irmy Better Stevia, Na stronie producenta w składzie wymieniona jest tylko czysta stevia. Jednakże sama Pani przyznaje, że producent przyznał się do maltodekstryny w składzie, niby jest to 1%, ale jednak. Czy myśli Pani, że warto wierzyć producentowi, że jest to tylko 1%, tym bardziej, że informacje o nim zataja.
Mam jeszcze pytanie odnoścnie tabletek Better Stevia tego samego producenta, mają one w składzie: Celuloza, certyfikowany ekologiczny ekstrakt z liści stewii (Stevia rebaudiana), kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego).
W związku z tym pytanie czy tych składników należy się obawiać ? Czy one w przeciwieństwie do maltodekstryny nie są cukrami ?
Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
21 kwietnia 2014 @ 05:50 Anonymous
A co Pani sądzi o tym: Stevia w tabletkach Natusweet Składniki: Izomalt, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (naturalny ekstrakt ze stewii), węglan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.
21 kwietnia 2014 @ 09:50 Anonymous
A co Pani sądzi o tym: Stevia w tabletkach Natusweet
Składniki: Izomalt, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (naturalny ekstrakt ze stewii), węglan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.
23 kwietnia 2014 @ 10:27 stewia
A co np. z taką w płynie? [url]www.stevi-gold.pl[/url] ? Skład to gliceryna roślinna, woda i glikozydy stewiolowe.
23 kwietnia 2014 @ 14:27 stewia
A co np. z taką w płynie? [url]www.stevi-gold.pl[/url] ? Skład to gliceryna roślinna, woda i glikozydy stewiolowe.
21 maja 2014 @ 03:37 Ewa Trusewicz
stewia – super jest ta stevi-gold!!! Musze spróbować! Rebaudiana A ponoć jest lepsza bo nie ma gorzkiego posmaku. Co prawda glikozydy steviowe to dalej jest tylko 35% tutaj, ale wypełniaczem nie są żadne cukry, tylko naturalne składniki owej rośliny. Ja bym brała :) Tylko trzeba teraz zamówić online :)
21 maja 2014 @ 03:43 Ewa Trusewicz
odpisuję na resztę pytań. Podpisujcie się proszę bo nie wiem jak mam adresować. Co do better stevii – tu akurat myślę, że to prawda, bo glikozydy stewiowe są wymienione na pierwszym miejscu, no i ilość proszku na jedną porcję jest bardzo malutka, aż się zdziwiłam, jak 3 główki od szpilki, a nie jak w innych stewiach w proszku, gdzie często łyżeczka odpowiada łyżeczce.Odnośnie reszty składu – celuloza tak jak wcześniej pisałam, jest świetna, to jest ta substancja, która buduje łodygi roślin, w ogóle jej nie trawimy. kroskarmeloza sodowa – musiałam to sprawdzić – to jest sól, a zatem ok, bo jest jej malutko, pewnie dla zbilansowania smaku. stearynian magnezu jest też solą, ale stosowaną aby zlepić tabletki. Podejrzewam, że ten skład podała Pani z tabletek. Nie jestem w domu, więc nie sprawdzę opakowania.
21 maja 2014 @ 03:46 Ewa Trusewicz
Odnośnie słodzika Natusweet (nazwa jakby był naturalny…) – Izomalt – jest to sztuczna substancja słodząca, ma dużo mniej kalorii niż cukier, ale je ma. Może powodować przeczyszczenie. Reszta składu ok – stevia i wypełniacze aby skleić tabletkę.Nie polecałabym, ale jak ktoś nie ma innego odpowiednika cukru na ten moment to nie ma tragedii – proszę używać, ale nie przesadzać z ilością. Pozdrawiam serdecznie :)
21 maja 2014 @ 07:37 Ewa Trusewicz
stewia – super jest ta stevi-gold!!! Musze spróbować! Rebaudiana A ponoć jest lepsza bo nie ma gorzkiego posmaku. Co prawda glikozydy steviowe to dalej jest tylko 35% tutaj, ale wypełniaczem nie są żadne cukry, tylko naturalne składniki owej rośliny. Ja bym brała :) Tylko trzeba teraz zamówić online :)
21 maja 2014 @ 07:43 Ewa Trusewicz
odpisuję na resztę pytań. Podpisujcie się proszę bo nie wiem jak mam adresować. Co do better stevii – tu akurat myślę, że to prawda, bo glikozydy stewiowe są wymienione na pierwszym miejscu, no i ilość proszku na jedną porcję jest bardzo malutka, aż się zdziwiłam, jak 3 główki od szpilki, a nie jak w innych stewiach w proszku, gdzie często łyżeczka odpowiada łyżeczce.
Odnośnie reszty składu – celuloza tak jak wcześniej pisałam, jest świetna, to jest ta substancja, która buduje łodygi roślin, w ogóle jej nie trawimy. kroskarmeloza sodowa – musiałam to sprawdzić – to jest sól, a zatem ok, bo jest jej malutko, pewnie dla zbilansowania smaku. stearynian magnezu jest też solą, ale stosowaną aby zlepić tabletki. Podejrzewam, że ten skład podała Pani z tabletek. Nie jestem w domu, więc nie sprawdzę opakowania.
21 maja 2014 @ 07:46 Ewa Trusewicz
Odnośnie słodzika Natusweet (nazwa jakby był naturalny…) – Izomalt – jest to sztuczna substancja słodząca, ma dużo mniej kalorii niż cukier, ale je ma. Może powodować przeczyszczenie. Reszta składu ok – stevia i wypełniacze aby skleić tabletkę.
Nie polecałabym, ale jak ktoś nie ma innego odpowiednika cukru na ten moment to nie ma tragedii – proszę używać, ale nie przesadzać z ilością.
Pozdrawiam serdecznie :)
13 czerwca 2014 @ 20:14 Paula
Witam, mam jeszcze pytanie odnośnie stewii firmy So Sweet, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć o niej opinii. Skład: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny,dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu.Jedna tabletka (70mg) to 0,25 kcalCena jest bardzo przystępna, bo 8 zł/200 tabletek.Co myśli Pani o tym składzie? :)
14 czerwca 2014 @ 00:14 Paula
Witam, mam jeszcze pytanie odnośnie stewii firmy So Sweet, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć o niej opinii.
Skład: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny,dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu.
Jedna tabletka (70mg) to 0,25 kcal
Cena jest bardzo przystępna, bo 8 zł/200 tabletek.
Co myśli Pani o tym składzie? :)
17 czerwca 2014 @ 13:44 Anonymous
Co Pani myśli o czystej roślinie, kupić w ogrodnictwie i zrywać listki do herbaty?
17 czerwca 2014 @ 14:41 skumulowana
A czy ten skład jest dobry? substancje słodzące: E960 – glikozydy stewidowe 15% substanc. wypełniająca: E968 erytol 33% substanc. regulatora kwasowości: E500 (węglan sodu 27%) reg. kwasowości: E334 kwas winowy 24% emulgator – E572 stearynian magnezu 1%
17 czerwca 2014 @ 17:44 Anonymous
Co Pani myśli o czystej roślinie, kupić w ogrodnictwie i zrywać listki do herbaty?
17 czerwca 2014 @ 18:41 skumulowana
A czy ten skład jest dobry?
substancje słodzące: E960 – glikozydy stewidowe 15% substanc.
wypełniająca: E968 erytol 33%
substanc. regulatora kwasowości: E500 (węglan sodu 27%)
reg. kwasowości: E334 kwas winowy 24%
emulgator – E572 stearynian magnezu 1%
18 czerwca 2014 @ 09:02 Ewa Trusewicz
skumulowana – jest ok :) w większości to glikozydy, następnie 15% taki inny słodzik, również zdrowy, a reszta popularne stabilizatory. Można jeść :)
18 czerwca 2014 @ 09:15 Ewa Trusewicz
Paula znalazłam ta stevię: http://www.sostevia.pl/4,sostevia-tabletki100,3 Nie wiem co to ten monowodzian laktozy, ale pod spodem jest napisane, że nie zawiera laktozy, czyli to nie laktoza, ale jakiś związek. 97% to jest tyle rebozydu A w stevii, ale nie wiadomo ile jest tej stevii faktycznie. Ale ma mało kalorii. Daję rade ten słodzik wg mnie :)
18 czerwca 2014 @ 09:17 Ewa Trusewicz
Anonimowy – czysta roślina ma dużo mniej glikozydów steviowych (ta słodka substancja) niż ekstrakt, więc trzeba jej więcej dać, będzie też miała więcej kalorii, ale nadal nie podwyższają zbytnio cukru we krwi. Kiedyś kupiłam suszone liście i niestety nie pasował mi ich smak, bo jednak było w nich coś ziołowego :)Ale można spróbować taki eksperyment, jeśli będzie smakowało, to będzie to sama natura!
18 czerwca 2014 @ 13:02 Ewa Trusewicz
skumulowana – jest ok :) w większości to glikozydy, następnie 15% taki inny słodzik, również zdrowy, a reszta popularne stabilizatory. Można jeść :)
18 czerwca 2014 @ 13:15 Ewa Trusewicz
Paula znalazłam ta stevię: http://www.sostevia.pl/4,soste… Nie wiem co to ten monowodzian laktozy, ale pod spodem jest napisane, że nie zawiera laktozy, czyli to nie laktoza, ale jakiś związek. 97% to jest tyle rebozydu A w stevii, ale nie wiadomo ile jest tej stevii faktycznie. Ale ma mało kalorii. Daję rade ten słodzik wg mnie :)
18 czerwca 2014 @ 13:17 Ewa Trusewicz
Anonimowy – czysta roślina ma dużo mniej glikozydów steviowych (ta słodka substancja) niż ekstrakt, więc trzeba jej więcej dać, będzie też miała więcej kalorii, ale nadal nie podwyższają zbytnio cukru we krwi. Kiedyś kupiłam suszone liście i niestety nie pasował mi ich smak, bo jednak było w nich coś ziołowego :)
Ale można spróbować taki eksperyment, jeśli będzie smakowało, to będzie to sama natura!
22 czerwca 2014 @ 06:27 skumulowana
Dziękuję za odpowiedź ;)
22 czerwca 2014 @ 10:27 skumulowana
Dziękuję za odpowiedź ;)
24 czerwca 2014 @ 15:32 Anonymous
kiedys kupilem opakowanie pastylek stevi na ktorym bylo napisane:Ingredients: 100% pure stevia leat extract with minimum 90% steviosidefirma New Foods, Inc. z USA.Niestety nie moge znalezc juz tego peoduktu:(Ewo jakie pastylki wybrac?Nie istnieja juz takie bez niczego? zeby byla 100% stevia?
24 czerwca 2014 @ 15:56 Anonymous
Co lepsze?STEVIA BIO NATURE Zawartość Steviosid, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.czyBetter SteviaSkład:celuloza – nośni, glikozydy stewiowe E960 – substancja słodząca z certyfikowanego ekologicznego ekstraktu z liści Stevia Rebaudiana – Better Stevia, kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu pochodzenia roslinnego.
24 czerwca 2014 @ 19:32 Anonymous
kiedys kupilem opakowanie pastylek stevi na ktorym bylo napisane:Ingredients: 100% pure stevia leat extract with minimum 90% steviosidefirma New Foods, Inc. z USA.Niestety nie moge znalezc juz tego peoduktu:(Ewo jakie pastylki wybrac?Nie istnieja juz takie bez niczego? zeby byla 100% stevia?
24 czerwca 2014 @ 19:56 Anonymous
Co lepsze?
STEVIA BIO NATURE
Zawartość; Steviosid, Sodium, Bikarbonat, kwasek Tartaric , Sól magnezowa.
czy
Better Stevia
Skład:celuloza – nośni, glikozydy stewiowe E960 – substancja słodząca z certyfikowanego ekologicznego ekstraktu z liści Stevia Rebaudiana – Better Stevia, kroskarmeloza sodowa oraz stearynian magnezu pochodzenia roslinnego.
26 czerwca 2014 @ 03:41 Ewa Trusewicz
Obydwa wydają wię w porząku. Mają podobne składy tylko naczej nazwane. Bikarbonat to wodorowęglan sodu, który ma działanie odkwaszające, więc fajnie. Wiem tylko, że w Better Stevii wyciąg to 99%, w Stevia bio nature nie wiem tego, choć i tak reszta składu nie ma wartości kalorycznych, więc można kupować :)
26 czerwca 2014 @ 07:41 Ewa Trusewicz
Obydwa wydają wię w porząku. Mają podobne składy tylko naczej nazwane. Bikarbonat to wodorowęglan sodu, który ma działanie odkwaszające, więc fajnie. Wiem tylko, że w Better Stevii wyciąg to 99%, w Stevia bio nature nie wiem tego, choć i tak reszta składu nie ma wartości kalorycznych, więc można kupować :)
3 lipca 2014 @ 05:00 Anonymous
Prosze sobie sprawdzic produkty niemieckiej firmy Steviola Alles nur kein Zucker. Co o tym mysla specjalisci??
3 lipca 2014 @ 09:00 Anonymous
Prosze sobie sprawdzic produkty niemieckiej firmy Steviola Alles nur kein Zucker. Co o tym mysla specjalisci??
15 lipca 2014 @ 16:48 Ewa Trusewicz
Sprawdziłam tą Steviola Alles nur kein Zucker faktycznie nie ma cukry, ale erytrol (albo erytrytol)- jest to taki cukier, który powstaje przy ferentacji niektórych owoców. Ma ok 20 kcal na 100g. Czyli na tabletkę jedną też nie będzie miało to żandnych kalorii. Dodatkowo erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, więc ok. Tylko takie małe sprostowanie, u nich na stronie jest podane, że to stevia, ale na pierwszym miejscu w składzie ma właśnie erytrol ;) Inhaltsstoffe: Erythritol, Süßungsmittel Steviolglycoside.
15 lipca 2014 @ 20:48 Ewa Trusewicz
Sprawdziłam tą Steviola Alles nur kein Zucker faktycznie nie ma cukry, ale erytrol (albo erytrytol)- jest to taki cukier, który powstaje przy ferentacji niektórych owoców. Ma ok 20 kcal na 100g. Czyli na tabletkę jedną też nie będzie miało to żandnych kalorii. Dodatkowo erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, więc ok. Tylko takie małe sprostowanie, u nich na stronie jest podane, że to stevia, ale na pierwszym miejscu w składzie ma właśnie erytrol ;) Inhaltsstoffe: Erythritol, Süßungsmittel Steviolglycoside.
3 sierpnia 2014 @ 07:49 Anonymous
witam , czy słodzik stevia w pudrze zielony listek moze byc uzywany do pieczenia ciasta? na necie sa rozne opinie a na opaakowaniu nie pisze ni c, dziekuje za odpowiedz , pozdrawiam
3 sierpnia 2014 @ 11:49 Anonymous
witam , czy słodzik stevia w pudrze zielony listek moze byc uzywany do pieczenia ciasta? na necie sa rozne opinie a na opaakowaniu nie pisze ni c, dziekuje za odpowiedz , pozdrawiam
5 sierpnia 2014 @ 06:09 Ewa Trusewicz
Może być używany do pieczenia, większość w składzie to maltodekstryna, nie ma przeciwskazań do używania wysokich temperatur
5 sierpnia 2014 @ 10:09 Ewa Trusewicz
Może być używany do pieczenia, większość w składzie to maltodekstryna, nie ma przeciwskazań do używania wysokich temperatur
6 sierpnia 2014 @ 06:17 karolina
Witam, a czy ten proszek Better Stevia można używać do pieczenia ? http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php
6 sierpnia 2014 @ 10:17 karolina
Witam, a czy ten proszek Better Stevia można używać do pieczenia ? http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php
7 sierpnia 2014 @ 04:13 Ewa Trusewicz
Karolina – jak miałam to używałam -można :)
7 sierpnia 2014 @ 08:13 Ewa Trusewicz
Karolina – jak miałam to używałam -można :)
16 sierpnia 2014 @ 10:55 Oskar Tchorzewski
LUDZIE ! naa 100 g tabletek jest 98 g wegli , ale przeciez cala paczka 250 tabletek ma 13 g !!! dodajac dziennie 2-3 tabletki nie dodajesz praktycznie NIC
16 sierpnia 2014 @ 14:55 Oskar Tchorzewski
LUDZIE ! naa 100 g tabletek jest 98 g wegli , ale przeciez cala paczka 250 tabletek ma 13 g !!! dodajac dziennie 2-3 tabletki nie dodajesz praktycznie NIC
16 sierpnia 2014 @ 20:08 gość
Witam. z tematem stewii dopiero się zapoznaje. Dziś kupiłam produkt firmy Zielony Listek ale z tego co czytam to nie był najlepszy wybór. W poszukiwaniu idealnego natrafiłam na taki o składzie: Rebaudiozydu A 98% (E960 substancja słodząca), nic więcej nie jest podane. I jak to Pani ocenia?pozdrawiam
17 sierpnia 2014 @ 00:08 gość
Witam. z tematem stewii dopiero się zapoznaje. Dziś kupiłam produkt firmy Zielony Listek ale z tego co czytam to nie był najlepszy wybór. W poszukiwaniu idealnego natrafiłam na taki o składzie: Rebaudiozydu A 98% (E960 substancja słodząca), nic więcej nie jest podane. I jak to Pani ocenia?
pozdrawiam
18 sierpnia 2014 @ 06:52 Ewa Trusewicz
Oskar, niektórzy dają dużo więcej niż 2-3 tabletki, jadają po 30-40 albo i więcej dziennie. Ale to i tak bardziej chodzi o to aby kupować produkt nie oszukany, taki za jakiego zapłaciłeś i chciałeś kupić. Jak miała być stevia to niech będzie stevia a nie jakieś wypełniacze! :)
18 sierpnia 2014 @ 06:53 Ewa Trusewicz
Gość – skoro w składzie jest 98% rebaudiozydu A (najlepsza forma stevii, mniej gorzka), to super! 2% innych substancji to mało – myślę, że to dobry produkt
18 sierpnia 2014 @ 10:52 Ewa Trusewicz
Oskar, niektórzy dają dużo więcej niż 2-3 tabletki, jadają po 30-40 albo i więcej dziennie. Ale to i tak bardziej chodzi o to aby kupować produkt nie oszukany, taki za jakiego zapłaciłeś i chciałeś kupić. Jak miała być stevia to niech będzie stevia a nie jakieś wypełniacze! :)
18 sierpnia 2014 @ 10:53 Ewa Trusewicz
Gość – skoro w składzie jest 98% rebaudiozydu A (najlepsza forma stevii, mniej gorzka), to super! 2% innych substancji to mało – myślę, że to dobry produkt
22 sierpnia 2014 @ 08:14 Anonymous
Ja hoduje stewie, i powiem szczerze nie sprawdza sie w zadnych calu, nawet suszona nie daje zanej słodyczy, jedynie tylko gdy ja je sie bezpośrednio z mojego krzaczka
22 sierpnia 2014 @ 12:14 Anonymous
Ja hoduje stewie, i powiem szczerze nie sprawdza sie w zadnych calu, nawet suszona nie daje zanej słodyczy, jedynie tylko gdy ja je sie bezpośrednio z mojego krzaczka
14 kwietnia 2015 @ 17:12 Gość
Meh, nie, nie jest tak źle. My też mamy stewię na ogródku. W zeszłym roku mama gotowała z niej syrop i sprawdzał się świetnie. Słodziłam nim m. in. koktajle. Trzeba zwrócić uwagę, żeby stewia (jako roślinka) dostawała dużo słońca i żeby nie zerwać jej za późno. Te starsze miały już za dużą goryczkę :<
2 września 2014 @ 10:25 Anonymous
a co Pani sądzi o: http://marketbio.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-natusweet.html jest mowa o ilosci i czystosci glikozydu stewilowego. czy podana ilosc jest w porządku?
2 września 2014 @ 14:25 Anonymous
a co Pani sądzi o: http://marketbio.pl/stewia-czy…
jest mowa o ilosci i czystosci glikozydu stewilowego. czy podana ilosc jest w porządku?
4 września 2014 @ 05:12 Emper
Wize, że sporo nieporozumień wynika z tego, że niektórzy nie widza różnicy między Stevią w proszku, a tabletkami ! Proszek ma być (psychologicznie) zamiennikiem dla cukru i dlatego musi być go więcej na porcję – np. ok. 3g. Tabletki są bardziej zamiennikiem dla słodzików i w związku z tym ich porcja to jedyne ok. 0,05g. W obu przypadkach w celu zachowania jednakowej „słodkości” porcji powinna być taka sama ilość Stevii, ergo brakującą masę producent musi czymś uzupełnić! Niestety większość z producentów stosuje do tego celu cukry proste tym samym zwiększając ilość kalorii przypadających na porcję. Mając na uwadze powyąższe – polecam tabletki.
4 września 2014 @ 09:12 Emper
Wize, że sporo nieporozumień wynika z tego, że niektórzy nie widza różnicy między Stevią w proszku, a tabletkami !
Proszek ma być (psychologicznie) zamiennikiem dla cukru i dlatego musi być go więcej na porcję – np. ok. 3g. Tabletki są bardziej zamiennikiem dla słodzików i w związku z tym ich porcja to jedyne ok. 0,05g.
W obu przypadkach w celu zachowania jednakowej „słodkości” porcji powinna być taka sama ilość Stevii, ergo brakującą masę producent musi czymś uzupełnić! Niestety większość z producentów stosuje do tego celu cukry proste tym samym zwiększając ilość kalorii przypadających na porcję.
Mając na uwadze powyąższe – polecam tabletki.
8 września 2014 @ 12:47 Ewa Trusewicz
Odnośnie: http://marketbio.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-natusweet.html : Nie do końca rozumiem opisany skład. W jednym miejscu jest napisane, że „Ma w sobie 60% glikozydu stewiolowego Rebaudiozydu A o czystości 97% (im wyższa czystość tego glikozydu tym smaczniejszy produkt końcowy) i 40% stewiozydu” ,a w drugim „zawiera najwyższej jakości glikozydy stewiolowe, najsłodszy i najsmaczniejszy glikozyd stewiolowy Rebaudiozyd A stanowi 97% składu produktu.”Te dwie informacje się wykluczają. Myślę, że mieli na myśli to, że w całym proszku czy tabletkach stevii jest 97% z czego 60% do rebaudiozyd A (który jest najmnije gorzki), a 40 reszta steviozydów. Jeśli tak by było to produkt na pewno nie jest oszukany, bo bynajmniej 97% wszystkiego stanowi stevia. Ale na 100% to trzeba by było przeczytać ich etykietkę bo opis coś szwankuje.
8 września 2014 @ 12:51 Ewa Trusewicz
Emper, ja mam proszek, który nie stosuje się w ilości łyżeczki jak cukier, tylko ma maluteńką miarkę (taka łyżeczka wielkości ciut większej niż tabletka) i nie ma nic innego w składzie ;) Ale faktycznie, dobrze zauważyłeś, że większość producentów dodaje np. maltodekstrynę żeby zwiększyć objętość proszku, dzięki!
8 września 2014 @ 16:47 Ewa Trusewicz
Odnośnie: http://marketbio.pl/stewia-czy… : Nie do końca rozumiem opisany skład. W jednym miejscu jest napisane, że „Ma w sobie 60% glikozydu stewiolowego Rebaudiozydu A o czystości 97% (im wyższa czystość tego glikozydu tym smaczniejszy produkt końcowy) i 40% stewiozydu” ,a w drugim ”
zawiera najwyższej jakości glikozydy stewiolowe, najsłodszy i najsmaczniejszy glikozyd stewiolowy Rebaudiozyd A stanowi 97% składu produktu.”
Te dwie informacje się wykluczają. Myślę, że mieli na myśli to, że w całym proszku czy tabletkach stevii jest 97% z czego 60% do rebaudiozyd A (który jest najmnije gorzki), a 40 reszta steviozydów. Jeśli tak by było to produkt na pewno nie jest oszukany, bo bynajmniej 97% wszystkiego stanowi stevia. Ale na 100% to trzeba by było przeczytać ich etykietkę bo opis coś szwankuje.
8 września 2014 @ 16:51 Ewa Trusewicz
Emper, ja mam proszek, który nie stosuje się w ilości łyżeczki jak cukier, tylko ma maluteńką miarkę (taka łyżeczka wielkości ciut większej niż tabletka) i nie ma nic innego w składzie ;) Ale faktycznie, dobrze zauważyłeś, że większość producentów dodaje np. maltodekstrynę żeby zwiększyć objętość proszku, dzięki!
15 września 2014 @ 02:25 Anonymous
Ja używam Stewi prosto z mojego ogródka ;) wysuszona jak i świeża ;)
15 września 2014 @ 06:25 Anonymous
Ja używam Stewi prosto z mojego ogródka ;) wysuszona jak i świeża ;)
17 września 2014 @ 14:54 Anonymous
Witam Wszystich :-)Powiedzcie proszę,gdzie można kupić nasionka tej Stewii i jak to uprawiać-z góry dziękuję :-)atat@o2.pl
17 września 2014 @ 18:54 Anonymous
Witam Wszystich :-)
Powiedzcie proszę,gdzie można kupić nasionka tej Stewii i jak to uprawiać-z góry dziękuję :-)
atat@o2.pl
23 września 2014 @ 18:00 Ewa Trusewicz
Atat – myślę, że na allegro dostaniesz :) Ciekawe jak smakuje taka świeża, nie próbowałam
23 września 2014 @ 22:00 Ewa Trusewicz
Atat – myślę, że na allegro dostaniesz :) Ciekawe jak smakuje taka świeża, nie próbowałam
24 lutego 2016 @ 20:01 gtr82
aktualnie na allegro nie widzialem chyba nia jednego dobrego pudru stewi np (tabletek nikt nirmalny nie będzie kupował !! zawsze w tabletkach jest chemia i trzeba troche pomyśleś .. musi być coś to to UTWARDZA , czyli nic zdrowego …)
26 września 2014 @ 14:50 Anonymous
Witam. Właśnie zakupiłam BetterStevia Stevia Extract z zamierzeniem stosowania tego preparatu jako zamiennik cukru i bardzo się zdziwiłam czytając opis na opakowaniu „zalecane dzienne spożycie 1 saszetka… bezpieczne akceptowalne spożycie (ADI) glikozydów steviowych jako ekwiwalentu stewiolu wynosi 4mg/kg wagi ciała” czy to oznacza, że dwie herbaty dziennie to niebezpieczne nadużycie?
26 września 2014 @ 18:50 Anonymous
Witam. Właśnie zakupiłam BetterStevia Stevia Extract z zamierzeniem stosowania tego preparatu jako zamiennik cukru i bardzo się zdziwiłam czytając opis na opakowaniu „zalecane dzienne spożycie 1 saszetka… bezpieczne akceptowalne spożycie (ADI) glikozydów steviowych jako ekwiwalentu stewiolu wynosi 4mg/kg wagi ciała” czy to oznacza, że dwie herbaty dziennie to niebezpieczne nadużycie?
13 stycznia 2015 @ 05:56 Ewa Trusewicz
Sprawdziłam i faktycznie jest tak napisane. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego. Jedyne co, to skład zawiera kroskarmelozę sodową – wypełniacz, pochodna celulozy i duże jej spożycie może wywołać wzdęcia. Aż napiszę do producenta i się zapytam :)
13 stycznia 2015 @ 07:30 Ewa Trusewicz
Taką odpowiedź dostałam od producenta: Zapis który informuje o dziennym spożyciu stevi jest to tylko wymóg UE. W
takich krajach jak USA lub Japonia roślina ta jest szeroko stosowana
bez jakichkolwiek ograniczeń. Tak naprawdę zapis ten chroni producentów
syntetycznych słodzików przed szerszym zastosowaniem stevii w produktach
spożywczych.
28 września 2014 @ 06:10 Ewa Trusewicz
Ciekawy ten opis na opakowaniu… są dane na temat spożycia bezpiecznego np. aspartamu czy cukrów alkoholowych (np. erytrol, xylitol) ponieważ większe spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Pierwsze słyszę o maksymalnej dawce stevii. W Ameryce stevia jest używana od dziesiątek lat, u nas chyba dopiero od 2011, ponieważ wcześniej w Polsce nie była „przebadana”. Zastanawiam się, czy owe ADI (Acceptable Daily Intake) to ogranieczenie amerykańskie czy polskie „przełożenie”. Ja swoim pacjentom nie ograniczam stevii :)
28 września 2014 @ 10:10 Ewa Trusewicz
Ciekawy ten opis na opakowaniu… są dane na temat spożycia bezpiecznego np. aspartamu czy cukrów alkoholowych (np. erytrol, xylitol) ponieważ większe spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Pierwsze słyszę o maksymalnej dawce stevii. W Ameryce stevia jest używana od dziesiątek lat, u nas chyba dopiero od 2011, ponieważ wcześniej w Polsce nie była "przebadana". Zastanawiam się, czy owe ADI (Acceptable Daily Intake) to ogranieczenie amerykańskie czy polskie "przełożenie". Ja swoim pacjentom nie ograniczam stevii :)
10 listopada 2014 @ 19:22 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Sernik bez mąki, jaj, glutenu, cukru i nabiału :)
[…] rafinowanego), – skórka cytrynowa 1 łyżka (albo kupna, albo sparzona i starta świeża) – stevia (przeczytaj na jaką uważać) do smaku (aby wiedzieć ile daję, nie dodałam w proszku, tylko w […]
10 listopada 2014 @ 19:36 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Ciasto cukiniowo-orzechowe bez mąki, cukru i nabiału
[…] – 3 jajka – 20 tabletek stevii (tylko sprawdźci jaką kupujecie, więcej o tym tutaj ) – Kamila dała xylitol – 2 łyżki zimnej wody – 1/2 łyżeczki proszku do […]
24 listopada 2014 @ 07:14 Paula
witam serdecznie :) skoro można pytać to pytam :) a o sądzisz o słodziku Sweetiva Skład:substancje słodzące: glikozydy stewiolowe E-960,wypełniacz: diwęglan sodu E-500, regulator kwasowości : cytrynian sodu E-331,środek oddzielający: l-leucyna. Jest bezpieczny, i czy warto go kupić?
2 grudnia 2014 @ 10:06 Ewa Trusewicz
Wydaje się być bezpieczny, glikozydy jako składnik nr 1, więc jest go najwięcej, następnie diwęglam czyli soda oczyszczona, cytrynian nadaje delikatnej kwasowości – nieszkodliwy i leucyna – aminokwas – ok. Można kupować :)
9 grudnia 2014 @ 10:38 Paula
dzięki :)
26 listopada 2014 @ 12:01 Marcin Stępniak
Witam,
Posiadam w swoim sklepie pełną gamę produktów Natusweet – substancji słodzących na bazie Stewii. Składy porównywałem z popularnymi w Polsce słodzikami „Zielony Listek” i wg mnie biją je na głowę. Niemniej jednak proszę o opinię:
– Stewia w kryształkach 1:1 Natusweet (Składniki: Erytrytol, glikozydy stewiolowe)
– Stewia w kryształkach 10:1 Natusweet (Składniki: Erytrytol, glikozydy stewiolowe)
W przypadku dwóch powyższych produktów różnica z tego co się orientuje polega na stosunku erytrytolu do glikozydów stewiolowych, w przypadku pierwszego produktu bowiem, jedna łyżeczka odpowiada jednej łyżeczce cukru, w drugim natomiast jedna łyżeczka „słodkością” odpowiada dziesięciu łyżeczkom cukru – zakładam zatem, iż w drugim przypadku jest po prostu więcej glikozydów a mniej erytrytolu.
– Stewia w płynie Natusweet (Składniki: Woda, gliceryna, glikozydy stewiolowe)
3-4 krople płynu odpowiadają „słodkością” jednej łyżeczce cukru. Patrząc na skład wydaje mi się nie być to niczym złym, niemniej jednak prosiłbym o opinię na temat obecności gliceryny.
– Stewia w tabletkach Natusweet (Składniki: Izomalt, glikozydy stewiolowe, węglan sodu, kwas winowy, stearynian magnezu)
Jest to jedyny produkt z całej oferty firmy, który ma tych składników tak dużo. Interesuje mnie zatem, dlaczego? CZy wszystkie z w/w produktów są tam niezbędne? Tymbardziej, że jedynie Izomaltu jest tam więcej niż glikozydów stewiolowych, po co zatem cała reszta (zakładam, że do utrzymania struktury tabletki, ale aż tyle?). Nie ukrywam, iż ilość składowych nieco hamuje mnie w polecaniu w/w produktu klientom – proszę zatem o sugestię, czy aby na pewno słusznie.
Na koniec nowość w ofercie firmy Natusweet, którą mnie „kupili”:
– Czysty ekstrakt ze Stewii (Składniki: Glikozydy stewiolowe, z czego minimum 97% to Rebaudiozyd A – najsłodszy i z najbardziej zbliżony smakiem do cukru glikozyd stewiolowy). Według mnie rewelacja. Zastanawia mnie jednak jedna kwestia, w odróżnieniu od innych produktów, tuż za składem, na etykiecie widnieje informacja „Wilgotność 6%”, ciekawe jestem po co? Domyślam się, iż ma to związek z wyjątkowo miałką konsystencją tego produktu i jego zbrylaniem się przy wyższej wilgotności, ale głowy za to nie dam.
Będę wdzięczny za opinię :-).
2 grudnia 2014 @ 10:25 Ewa Trusewicz
Stevia z erytrolem super – nie jest gorzka, a nadal naturalny skład i zero kalorii. Tylko ciekawe, że w obu jest ten sam skład, w tej samej kolejności a jak mówisz – różna objętość. Z reguły erytrol jest mniej słodki i potrzeba jego większej ilości, więc w słodzikach stosuje się go w podobnych ilościach jak cukier.
– stevia w płynie z glineryną jest ok, jest to bezpieczna substancja, zapewne dodana jako „nośnik” glikozydów aby były rozpuszczone w całym produkcie i się nie oddzielały.
– stewia w tabletkach z izomaltem – alkohol cukrowy taki jak np. xylitol ale syntetyczny, nie można za dużo stosować bo ma właściwości przeczyszczające, reszta składu to wypełniacze. Tyle składu zapewne aby połączyć te dwa składniki i utrzymać zgrabną tabletkę :)
Niestety odnośnie wilgotności nie jestem w stanie pomóc – trzeba by było się odezwać do producenta (jatak czasem robiłam). Jak dostanie Pan odpowiedź to proszę o podzielenie się nią tutaj :)
16 maja 2016 @ 00:58 Ola
Czy zmieszanie stewi z erytrolem zniweluje jej posmak?co zrobić by go nie czuć?
22 grudnia 2016 @ 05:14 km
tak dla ścisłości:
stearynian magnezu – wypełniacz dla utrzymania wyglądu ślicznej tableteczki
węglan sodu, kwas winowy – żeby tabletka błyskawicznie się rozpuściła, nawet w zimnej wodzie (bo niektóre inne można choćby młotkiem rozbijać ;)
km.
11 grudnia 2014 @ 12:37 Martyna
Witam, a czy może Pani doradzić jaka stewia będzie najlepsza do wypieków? w jakiej postaci, może jakaś konkretna?;) Idą święta i chciałabym chociaż trochę zadbać o zdrowie rodzinki:) Co Pani myśli np o tej: http://allegro.pl/czysta-stevia-stewia-koncentrat-50g-15kg-cukru-i4819682337.html
13 stycznia 2015 @ 05:48 Ewa Trusewicz
Przepraszam za późną odpowiedź. Wydaje się, że to będzie okej, nie podają dokładnie składu jaki pisze producent, ale tłumaczą, że nie zawiera właśnie wszystkich tych wypełniaczy i dodatków.
10 stycznia 2022 @ 19:56 Mistrzu
Stevia nie nadaje się do pieczenia, tylko do herbaty i kawy i rozpuszczania w wodzie, ma Pani bardzo mała wiedzę..
12 lutego 2019 @ 07:22 Adam Cichowicz
W przypadku wypieków stewia nie jest pożywką dla drożdży, ponieważ nie zawiera cukru.
6 stycznia 2015 @ 05:56 Ola
Witam, a czy na stewii można robić też soki owocowe do słoików, konfitury, dżemy? Czy jakaś zasada używania stewii do tego typu przetworów? I jeszcze jedno pytanie: wyczytałam gdzieś, że stewia nie nadaje się do pieczenia, bo nie zachowuje się tak jak cukier, karmelizuje się, czy to prawda? A co z ciastem drożdżowym?
13 stycznia 2015 @ 05:46 Ewa Trusewicz
Szczerze mówiąc nie wiem, ponieważ cukier jest swojego rodzaju konserwantem. Trzeba by było wypróbować
15 stycznia 2015 @ 11:21 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Stevia bądź stewia, glikozydy stewiowe, rebaudiozyd A – cała prawda o stevii
[…] Należy uważać jaką stewię sobie kupujemy. Producenci używają wielu wypełniaczy, a nawet cukrów, pozostawiając małą ilość stevii (nadal nazywając produkt „stevią”). O tym przeczytasz tutaj (klik) […]
1 lutego 2015 @ 12:00 renia
witam a taki skład jak Pani ocenia , bo te dziwne nazwy mnie trochę odstraszają :P – Skład: ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu
2 lutego 2015 @ 16:15 Ewa Trusewicz
Niestety nie wiem do końca co to ten monowodzian, ale sprawdziłam, że laktozy on nie ma… kroskarmeloza może być, krzem też, hydroksypropuloceluloza – w większych ilościach może wywołać alergie (nie wiem ile tego jest), stearynian może być :)
19 marca 2015 @ 21:55 Kropla
Według projektu e-food kroskarmeloza jest podejrzana, polecam sprawdzić opis.
21 października 2015 @ 18:03 dobrycy
Ależ Pani Ewo… Wodziany to inaczej hydraty, czyli związki uwodnione. Monowodzian laktozy zatem jest monohydratem laktozy, jak również laktozą jednowodną. Jedna cząsteczka laktozy związana z jedną cząsteczką wody. Chociaż w Wikipedii rzeczywiście nic na ten temat nie ma… ;)
11 stycznia 2016 @ 13:33 Ewa Trusewicz
dziękuję :)
3 lutego 2015 @ 10:54 renia
proszę o poradę która która stevia w tabletkach byłaby najlepsza,także dla dziecka, którą poleca Pani Ewa lub forumowicze…
10 marca 2015 @ 11:29 Ewa Trusewicz
Osobiście używam better stevia – wiem od producenta, że dodatki typu przeciwzbrylacze, to nie więcej niż 1%, więc taką bym poleciła. Ewentualnie xylitol, który też jest naturalny, a działa jeszcze przeciwpróchniczo :)
10 stycznia 2022 @ 19:57 Mistrzu
Bardzo słaba serwis która pani podała, mogą oo niej pojawiać się problemy gastryczne i mieć słaby smak, ma bardzo słaby skład i nie jest naturalną
8 marca 2015 @ 01:40 M.
Przekopałam się przez wszystkie komentarze… ;) Czyli podsumowując, najlepiej kupować stewię firmy Better Stewia lub Stevia Bio Nature ? Może udałoby się sporządzić jakąś jasną, przejrzystą listę obecnych na rynku producentów stewii, godnych polecenia?
16 marca 2015 @ 17:37 blogkokoszki
I dalej nie wiem który słodzik ze stevią kupić?? Ktoś coś?
19 marca 2015 @ 22:04 Kropla
Ja mam SoStevie http://www.sostevia.pl/4,sostevia-saszetki-50szt,8
Skład: ekstrakt ze Stevii Rybozyd A 97%, Erytrytol (naturalna substancja pozyskiwana z owoców, nasion i warzyw).
Pisałam do nich, z pytaniem, której susbtancji jest ile %, ale był brak odzewu. Z założenia jednak chyba musi być mniej niż 50% erytrytolu, skoro podali na 2 miejscu…Niestety nie pasuje mi do kawy, na czym mi najbardziej zależało – ta słodycz jest specyficzna, czuć ją jakby dopiero w posmaku, po połknięciu, a wcześniej, w pierwszym wrażeniu napój smakuje jak niesłodzony. Cóż…polecam ją za to do brukselki i do drinka bezalkoholowego z hibiskusa i cytryny ;) Do innych rzeczy nie próbowałam, do kawy zaś używam obecnie ksylitolu/miodu rzepakowego.
3 kwietnia 2015 @ 16:54 ciekawa
http://www.naturalnieslodki.pl/naturalny_slodzik_ze_stewii_w_tabletkach Witam, a czy ten produkt jest wart kupienia? Czy skład i proporcje się zgadzają? Z góry dziękuję za odpowiedź ; )
17 kwietnia 2015 @ 04:23 Ewa Trusewicz
Hmm, nie wiem, piszą, – skład 98% Rebaudiozyd A – najwyższa czystość stewii na rynku. Każda tabletka słodzika zawiera 35% stewioli glikozydowych
No to w końcu ile ma substancji słodkiej? tylko 35%? Czy 35% ogólnych stewioli a 75% Rebaudiozyd A? Ponoć nie ma żadnych sztucznych dodatków… trudno mi się jest wypowiedzieć….
3 kwietnia 2015 @ 17:07 aaa
witam, co w końcu z tym ‚natusweet’? np. taki w proszku: http://allegro.pl/stewia-czysty-ekstrakt-97-20-g-stevia-w-proszku-i5105412850.html. a co pani myśli o produktach ‚planta dulce’? oto link: proszek – http://allegro.pl/stewia-w-proszku-95-30-g-planta-dulce-i5142480783.html oraz tabletki – http://allegro.pl/stewia-w-tabletkach-40-200-tabletek-planta-dulce-i5098862788.html. proszę o radę
17 kwietnia 2015 @ 04:20 Ewa Trusewicz
Natu sweet ma 60% Rebaudiozydu A , reszta to glikozydy, jest okej, wydaje się naturalny, można kupić, ale może być troszkę gorzki, ponieważ nie ma 100% Rebaudiozydu A
Planta dulce nie podaje dokładnego składu, możliwe, że w ogóle nie ma Rebaudiozydu A. A tabletki? – nie polecam, tylko 40% stewii
30 grudnia 2015 @ 09:18 Soban
z tego co widzę w tej aukcji natusweet, jest napisane, że 60% to Rebaudiozydy w tym 97% to Rebaudiozyd A. więc nie powinno być gorzkie
16 kwietnia 2015 @ 19:40 lulka
Witam, prosze o opinie czy ten sklad jest ok?
17 kwietnia 2015 @ 04:20 Ewa Trusewicz
Nie podała Pani składu
2 czerwca 2015 @ 18:53 lulka
Przepraszam, mial byc zalacznik ale widocznie sie nie dodal ;)
Ingredients:
Inulin, Stevia Extract Powder, Anti-Caking Agent (Silicon Dioxide).
3 sierpnia 2015 @ 11:45 Ewa Trusewicz
zdrowe :)
24 czerwca 2015 @ 12:52 mauaboo
Dzień dobry, chciałam zakupić stewię jako zamiennik dla cukru – głównie do słodzenia napojów gorących. Znalazłam trzy rodzaje stewii –
1. z maltodekstryną (podane 394kcal/100g)
2. z inuliną (195kcal/100g)
3. z erytrytolem (0kcal/100g)
Oczywiście dla laika 3. opcja wydaje się najlepsza, ale jak to jest w rzeczywistości?
3 sierpnia 2015 @ 11:44 Ewa Trusewicz
W zależności co dla Ciebie jest priorytetem, jesli odchudzanie – to erytrol, jeśli zdrowie – to albo erytrol (może jednak przecyzszczać w większych ilościach) albo inulina, która jest też prebiotykiem
28 lipca 2015 @ 07:39 Grzesiek
http://allegro.pl/stewia-stevia-slodzik-stolowy-500szt-sweetiva-hit-i5191144740.html
Co Pani o tym myśli? w miarę bezpieczne i dobre?
3 sierpnia 2015 @ 11:43 Ewa Trusewicz
może być :) tylko nie wiadomo który rybozyd używają i czy nie będzie gorzkie
28 lipca 2015 @ 07:40 Grzesiek
czy może ten produkt lepszy?
http://allegro.pl/stewia-stevia-so-sweet-sostevia-tabletki-200-szt-i5046248447.html
29 sierpnia 2015 @ 18:06 kamil
Witam, co Pani powie na ta wersje? http://allegro.pl/stevia-slodzik-stewia-tabletki-240-szt-12g-krk-i5577433551.html slyszalem tez ze sa tabletki o oliwkowym kolorze (a te sa ponoc bardziej naturalne i zdrowsze) – zna Pani jakis produkt? z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
7 września 2015 @ 09:47 Ewa Trusewicz
ta stewia jest ok. Nie słyszałam o takich tabletkach, podejrzewam, że są one po prostu sprasowanymi liśćmi stevii, więc pewnie będą miały „ziołowy” posmak
7 września 2015 @ 05:21 karodos.pl
Mam stevię marki Zielony Listek w pudrze, zawiera inulinę 97,7% i glikozydy stewiolowe 2,3% oraz w postaci tabletek, tutaj skład jest gorszy, bo zawiera mannitol oraz regulatory kwasowości. Jak dla mnie oba słodziki są niesmaczne, czuć w potrawach (użyłam np. do sera do naleśników) czy w kawie zwyczajną sztuczność. Nie jestem w stanie ich używać, zdecydowanie wolę ksylitol. Nie wiem czy stevia tak właśnie dziwnie smakuje? Widziałam w sklepach też w postaci płynu oraz suszonych liści. Co o tym sądzisz?
7 września 2015 @ 09:46 Ewa Trusewicz
Musisz kupić taką stevię, która będzie miała Rybozyd A, jest najbardziej słodki i najmniej gorzki, przeczytaj tutaj: http://www.dietaifitness.pl/2015/01/stevia-badz-stewia-glikozydy-stewiowe-rebaudiozyd-a-co-to-jest.html
Ale ksylitol też możesz używać, jest w porządku, ma niewiele kalorii, jedynie co, to nie można przesadzić z ilością, ponieważ może mieć działanie przeczyszczające.
7 września 2015 @ 14:25 karodos.pl
Dziękuję serdecznie:) Mimo wszystko pozostanę chyba jednak przy ksylitolu, wydaje mi się lepszy i zdrowszy.
24 lutego 2016 @ 19:59 gtr82
„glikozydy stewiolowe 2,3% ” to jak masz poczuć choćby smak stewi ?:) to niw stewia tylko podróba cały ten zielony listek … a tabletki to już w ogołe masakra
8 maja 2016 @ 16:43 Bartek
dlaczego „jeszcze gorszy”? co złego robi ten ułamek mannitolu?
23 września 2015 @ 12:14 Olga
witam,
Pani Ewa prosze o opinie, ktory sklad jest lepszy i czy wogole dobry? Chce zrezygnowac z cukru i z tego co czytalam to slodziki na bazie stewii sa najbardziej polecane. Niewiem jakiej firmy by byle lepsze te slodziki, bez oszukiwania klienta) Bardzo prosze o odpowiedz, z gory dziekuje )
Nizej podaje sklad i nazwe slodzika:
Stevia (Stewia) Sussina
Skład
Wypełniacz, diwęglan sodu, regulator kwasowości sól sodowa, kwasu cytrynowego, substancja słodząca – glikozydy stewiolowe, środek oddzielający l-leucyna.
i
Steviol naturaly słodzik
Skład
(w 1 tabletce): Erythritol (E 968) 38,4mg, Stevia rebaudiana (E960) 21mg, stearynian magnezu (substancja wypełniająca). Wrtość energetyczna / 100g : 0 kJ / 0 kcal. Zawartość białek: 0g, zawartość cukrów 0g, zawartość lipidów.
30 września 2015 @ 02:26 Sylwia
Osobiście polecam tą stevię: http://allegro.pl/stevia-stewia-slodzik-reb-a-98-zezwolenie-gis-i5688694198.html, kupuję ją dla siebie, „zarazili” się nią też moi znajomi, jest z pewnego źródła, w proszku, baaaardzo wydajna (jedno opakowanie starcza na parę miesięcy słodzenia)
i naprawdę smaczna. Nadaje się też do ciast.
30 września 2015 @ 04:51 Ewa Trusewicz
Zgadzam się, też polubiłam ten produkt i polecam :)
8 marca 2016 @ 06:23 Monia
Pani Ewo, nie aktywny ten link. Proszę o informacje jaką stevię pani polubiła i poleca. Nie potrafię z gąszczu informacji wybrać tej najlepszej, Szukam odpowiednika do wypieku zdrowych ciasteczek dla rodziny. Przy okazji dziękuję…za to że pani jest, za moc rzetelnym informacji! Pani strona jest zawsze pierwszą która odwiedzam :-)
pozdrawiam serdecznie!
6 lutego 2019 @ 15:53 Iwona Gnat
a jak ją odmierzasz do słodzenia, np. do kubka herbaty
10 października 2015 @ 19:14 Rafał
Pani Ewo, a co Pani powie na temat tego produktu:
http://www.steviola-polska.pl/tabletki
16 października 2015 @ 10:03 konradg
a probowal ktos z Was tej stewi ? http://vitastevia.pl/ sklad niby dobry , gorzkich posmakow prawie brak . co myslicie ?
22 października 2015 @ 11:37 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Domowy chleb z ziarnami i orzechami bez mąki
[…] szczypt stevii Klik i […]
3 grudnia 2015 @ 08:10 Ewelina Dąbrowska
Witam . Czy stevia w płynie firmy cephamed to dobry produkt? Czy sprawdzała już Pani?
10 grudnia 2015 @ 14:33 AfroEditte
Witam. Czy ta stewia jest odpowiednia do ciast oraz innych wypiekow? http://www.ebay.co.uk/itm/Now-BETTER-STEVIA-Quick-Dissolve-TABS-200-Tablets-Zero-Calorie-BB-9-15-/231576229531?hash=item35eb04d69b:g:Jn4AAOxy4~BSOcoX Nigdy wczesniej nie probowalam stewii i wlascwie dowiedzialam sie o niej kilka dni temu. Chcialam maksymalnie ograniczyc ilosc cukru do wypiekow na Swieta. Pozdrawiam! :)
18 grudnia 2015 @ 05:40 Adrian
http://www.plantamed.pl/stewia/1910-steviabase-400-g-dr-jacob-s-4041246500172.html
Znalazłem coś takiego, czy ten skłąd nadaje się do użytku? Better Stewia – ich produktów nigdzie nie ma. Masakra jakaś.
16 marca 2016 @ 09:33 dominika
dzień dobry, czy ta stewia jest ok? http://allegro.pl/show_item.php?item=6037552006&msg=Obserwujesz+t%C4%99+ofert%C4%99.%3Cbr+%2F%3ENie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2588db2f0d2284939d6df5b28ebc72fd553da4b654bb8a05ab6d91f2d6ed1ca0
16 maja 2016 @ 01:02 Ola
Czy smak stewi zniweluje się erytrolem ?Co zrobić by nie czuć tego smaku?
6 czerwca 2016 @ 06:26 Krystyna_z_gazowni
Zdecydowanie zamiast stewii lepiej użyć ksylitolu. https://www.zdrowaplaneta.pl/blog/porady/ksylitol-rozwiazanie-wielu-problemow
26 sierpnia 2016 @ 17:49 Agata Źródłowska
Dzien dobry , rozumiem,ze Betterstevia ma Pani na mysli tą http://betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-packets-100-torebek-w-pudelku.php ? Bo tutaj tez jest maltodekstryna ;/ A co Pani mysli o tym http://allegro.pl/ksylitol-cukier-brzozowy-xylitol-finski-1kg-100-i6325026144.html Dziekuje serdecznie za odpowiedz
30 sierpnia 2016 @ 04:39 Ewa Trusewicz
Może w tej saszetkach jest :( wtedy jej nie było (ale to były tylko tabletki), może zaczeli dodawać… ksylitol jest super, pozdrawiam.
13 października 2016 @ 07:25 Teresa
Witam zastanawiam się nad: Bulk Powders WYCIĄG ZE STEWII W PROSZKU (100% czysty wyciąg ze stewii w proszku 97%.) Czy jest to pozycja warta polecenia czy jest tu jakis haczyk?
http://www.bulkpowders.pl/wyciag-ze-stewii-w-proszku-pl.html
Dziekuję i Pozdrawiam
22 listopada 2016 @ 03:51 Zagubiona
Witam :) Chciałabym kupić stevię do wypieków ale nie wiem która jest najlepsza, nie jest oszukana i ewentualnie gdzie można ją kupić. Najlepiej jeszcze żeby nie była za droga jeśli to możliwe. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
22 listopada 2016 @ 05:00 Zagubiona
Chciałabym jeszcze dodatkowo zapytać czy tą stewię warto kupować? Z góry dziękuję za odpowiedź. http://stewiarnia.pl/produkt/stewia-czysty-ekstrakt-97-rebaudiozydu-a-20-g
22 listopada 2016 @ 05:13 Zagubiona
Witam :) Szukam stevii do wypieków w dobrej cenie i by zawierała mało kalorii oraz ewentualnie informacji gdzie mogłabym ją zakupić. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)
18 lutego 2017 @ 11:42 Artur Urbański
https://www.kozlek.pl/Delikatesy-Ekologiczne/Do-slodzenia/Cukier-i-ksylitol/Kozlek-stewia-naturalny-slodzik-puder-Stevia-250-g?fromceneo Witam. Jeszcze to znalazłem. Czy może to być ok? Puder w dobrej cenie. Szukam czegoś w dobrej cenie właśnie. Pozdrawiam.
21 lutego 2017 @ 13:20 Daniel Czartoryski
Tak, ale co innego dwie małe musujące tabletki z tą dekstrozą na szklankę herbaty (mówię o Stewii, mi wystarcza tyle),
a co innego łyżeczka cukru (wg producenta 1 tabletka Sweetiva to odpowiednik 3g cukru). I łyżeczka to 5g cukru, więc.. ;)
Natomiast dziwi, że na opakowaniu Sweetivy nie ma podanej w składzie dekstrozy, a na stronie sklepów już jest..
4 marca 2017 @ 10:50 Edyta Saito Matuszna
Cześć, piszę pracę magisterską o wpływie spożycia substancji słodzących na zdrowie, jeśli macie klika minut to proszę o pomoc. Link: www. ebadania .pl/ e60a5beb3f524ed7 (trzeba usunąć spacje). Dziękuję wszystkim chętnym! :)
22 marca 2017 @ 15:58 Kinga Lasota
Witam od ilu lat można stosować stevię?
17 kwietnia 2017 @ 17:42 sdsd
Juz od jakiś 4 lat jest dopuszczona do użytku w Polsce
21 października 2017 @ 05:20 koti
Ja kupuję taką w której wypełniaczem jest mannitol, nośnikiem L-leucytyna zawiera też w sobie węglan sodu czy to dobry słodzik nie jest on zbyt drogi.
21 października 2017 @ 12:24 Ewa Trusewicz
Dobry
8 lutego 2018 @ 13:17 Agnieszka Werner
Witam pani Ewo. Mam candide i nie jadlam cukru ani slodzikow o roku, teraz chcialabym troche wprowadzic sodyczy do mojego zycia. Na ksylitol mialam reakcje, wiec wiem, ze mi nie sluzy. Jednak to cukier, choc podobno ma wlasciwosci grzybobujcze. Dlateogo che sprobowac ze stewia. Dzo stewii zawiera glicerol, czy to cukier trawiony przez czlowieka? I co pani sadzi o tym produkcie?
https://www.guiltfree.pl/pl/slodziki-w-proszku/1515-czysta-stewia-bez-wypelniaczy-97-reba-5060343749863.html
9 lutego 2018 @ 04:06 Ewa Trusewicz
Ta, którą Pani wysłała nie ma żadnych dodatków, więc jest super, im mniej dodatków tym lepiej. Ksylitol jest super również, może Pani spróbować też erytrol
9 lutego 2018 @ 11:00 Agnieszka Werner
Dziekuje, zatem zamawiam.
9 lutego 2018 @ 11:19 igi
stewia to nie jest drzewo :)
6 maja 2018 @ 14:36 Ewa Trusewicz
A co? Krzew? :)
6 maja 2018 @ 04:37 Michał
Droga Pani,
oczywiście zgadzam się z Pania co do możliwości oszukiwania nas i sprzedaży dziwnych preparatów nie będących stewia. Natomiast co do jednego się nie zgadzam. Otóż nie produkuje sie jej z liści drzewa rosnącego w Brazylii! Stevia rebaudiana jest rośliną z gatunku astrowatych i rzeczywiście pochodzi z Brazylii i Paragwaju, w tej chwili uprawiana jest w wielu krajach na świecie, także w moim ogródku. Oprócz tego że ma praktycznie 0-wy indeks glikemiczny obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz ma właściwości p/grzybicze i p/bakteryjne. z wyrazami szacunku.
6 maja 2018 @ 14:36 Ewa Trusewicz
Nie znam się na botanice, to w takim razie co to za roślina? Krzew? Chciałam uprościć informacje. To, że jest to roślina z gatunku astrowatych nic ludziom nie mówi ;) Pozdrawiam.
28 maja 2018 @ 02:48 Soban
Dzień dobry, co jest Pani w stanie powiedzieć o stevii w tabletkach firmy zielony listek, którą można nabyć w biedronce?
28 maja 2018 @ 08:37 Ewa Trusewicz
Jeśli skład taki jak widziałam w internecie to jest całkiem ok, ale to glikozydy (ogółem), więc mogą być ciut gorzkie
2 sierpnia 2018 @ 02:41 Nigra Sinn
Witam. Odnośnie stewii, którą Pani poleciła. W tym momencie identycznego produktu się nie dostanie i trochę jestem zdezorientowana. Czy to https://allegro.pl/now-better-stevia-liquid-ext-59-ml-slodzik-i7397337172.html i to https://allegro.pl/now-foods-better-stevia-srodek-slodzacy-slodzik-i7398760442.html to produkty tej samej firmy? Gliceryna roślinna to najlepszy nośnik dla stewii w płynie?
6 sierpnia 2018 @ 07:26 Ewa Trusewicz
Wydaje się, że to te same produkty, przynajmniej ta sama firma. Ale widzę, że jest to ekstrakt ze stewii, ale jaki to nie wiadomo czy jest to Rebaudioside A . Gliceryna o dobry nośnik
6 lutego 2019 @ 15:49 Iwona Gnat
Stewia jest drzewem? :)
26 września 2019 @ 03:04 Beata D-k
Co Pani myśli o Stewi w kroplach firmy Cephamed? Pozdrawiam serdecznie
26 września 2019 @ 03:20 Ewa Trusewicz
jest ok, tylko to stewiole a nie Rebaudioside A
7 lutego 2021 @ 13:19 Michał
czy stewia zielony listek w kapsułkach jest zdrowa???? błagam o odpowiedz i czy mżna nią słodzić gorącą herbate
8 lutego 2021 @ 07:22 Ewa Trusewicz
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie znakowania produktów spożywczych „Po napisie „składniki:” lub „wykaz składników:” wyszczególnia się składniki zgodnie
z recepturą w kolejności od składnika o największej masie użytego do produkcji do
składnika o najmniejszej masie” – także jeśli składnik jest na pierwszym miejscu to jest go najwięcej :https://www.gov.pl/attachment/2e8e9234-f54a-4abd-89a1-7686bc97c2a9 Pozdrawiam
9 maja 2022 @ 08:31 anka
Używam tylko zdrowej żywności, stevia sięnada?>