Chciałam zrobić w weekend coś smacznego. Marzyła mi się pizza. Ale znów – biała mąka bez wartości, dużo glutenu…
Postanowiłam wypróbować mąkę z ciecierzycy (zmielone ziarna ciecierzycy) jako spód do pizzy. Wyszło super! :) Jest to inny smak niż pszenny spód, ale naprawdę pycha. Dość chrupiące no i zdrowe :)
Składniki:
Na spód:
– 2 szklanki mąki z ciecierzycy (do zakupienia w azjatyckich sklepach, ze zdrową żywnością albo na allegro – ja tak zrobiłam),
– 2 jaja,
– drożdże (jedna saszetka suchych drożdży),
– 3 łyżki oleju rzepakowego,
– szczypta soli
– pół szklanki wody – aby konsystencja nie była za sucha
Na wierzch (co tylko lubimy) dałam:
– do wysmarowania – koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli,
– chuda szynka z indyka,
– cebula,
– ser żółty (może być o obniżonej zawartości tłuszczu)
– ser pleśniowy – również o obniżonej zawartości tłuszczu (ale nie koniecznie – to proste węglowodany w pizzy są najgorsze, a nie ser).
Przygotowanie:
Mieszamy łyżką wszystkie składniki na ciasto w misce. Uwaga bo ciasto będzie się bardzo kleiło, ale nie należy się przejmować, inaczej wyjść nie może :)
Rozsmarowujemy na blasze wcześniej wysmarowanej pędzelkiem olejem rzepakowym. Pieczemy ok 8-10 minut. Następnie rozsmarowujemy na gorącym cieście zmieszany sos z koncentratu pomidorowego. Kładziemy na pizzę po kolei szynkę, cebulę, starty żółty ser (sami decydujemy ile go dajemy, jeśli chcesz aby było bardziej dietetycznie to daj minimum) oraz ser pleśniowy. Zapiekamy następne ok. 10 minut (aż do zbrązowienia sera) i gotowe! Pyyyyycha! :D
'Pizza bez mąki, bez glutenu' has 1 comment
11 stycznia 2015 @ 12:56 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Makaron wysokobiałkowy niskowęglowodanowy. Kupować czy unikać jak ognia?
[…] – pizza bez mąki […]