Przepis ten może stanowić osobne danie lub dodatek do np. mięsa. Niski indeks glikemiczny zapewnia nie podniesienie glukozy we krwi. Jest sporo tłuszczów nasyconych z jaj, oleju i sera, ale jeśli w ciągu dnia nie przesadzaliśmy z tłuszczami nasyconymi to spokojnie można posilić się tym daniem :)
Składniki na 4 dodatki do dań:
- 1 duży por
- 100ml majonezu
- 4 plastry chudej szynki
- 3 plastry sera żółtego (ok 80g)
- pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Smażymy na suchej, teflonowe patelni szynkę, dodajemy pokrojony por. Pod przykryciem dusimy razem ok 3-5 minut. Dodajemy pieprz i paprykę do smaku oraz majonez. Nie solimy, gdyż majonez, ser i szynka są już wystarczająco słone. Następnie rozkładamy plastry sera, przykrywamy przykrywką i dusimy ok 3 minut. Majonez dodaje porom świetnego, niespotykanego smaku. Z majonezu wydzieli się sporo tłuszczu, który można odlać, a smak nadal pozostanie. Smacznego!
'Pory, majonez i ser żółty?' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!