Czy sztuczne słodziki mogą zmieniać florę bakteryjną i prowadzić do insulinooporności?

Badania naukowców  (J. Suez et al., “Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota,”Nature, doi:10.1038/nature13793, 2014) dowiodły, że sztuczne słodziki (sukraloza, sacharyna, aspartam) zmieniają florę bakteryjną w jelitach w taki sposób, że mogą prowadzić do insulinooporności i otyłości. 

Badania prowadzone były na myszach i dowiodły, że słodziki te zmniejszają ilość dobrych bakterii w jelitach. Mikrobiom wygląda wówczas podobnie jak u tych insulinoopornych i otyłych. 

Gruba badaczy Alinaxa i Segala zaobserwowała również, że po podawaniu myszon 10% roztworu jednego z tych trzech słodzików, po 11 tygodniach myszy miały podwyższony posiom cukru we krwi (w stosunku do myszy karmionych 10% roztworem glukozy).

Naukowcy zaobserwowali podobne zmiany w mikrobiomie oraz glikemii u ludzi. W badaniu kohortowym na 381 ochotnikach, niediabetykach, którzy odpowiedzieli na pytania w ankiecie, że spożywają regularnie sztuczne słodziki, w szczególności w dużych ilościach, wyszło, że mieli większy poziom glukozy na czczo, gorszą tolerancję glukozy oraz inną florę bakteryjną w stosunku do tych, którzy nie spożywali słodzików. Różnica występowała dalej, nawet jak już ochotnicy mieli skorygowane BMI.

Jak widać – sztuczne słodziki nie mają kalorii, a jednak mogą powodować otyłość oraz wpływać na tolerancję glukozy powodując insulinooporność

 

 

An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is nihms703225f1.jpg

 

 
Źródło: https://www.researchgate.net/publication/265791239_Artificial_Sweeteners_Induce_Glucose_Intolerance_by_Altering_the_Gut_Microbiota 


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Czy sztuczne słodziki mogą zmieniać florę bakteryjną i prowadzić do insulinooporności?' has 1 comment

  1. Avatar

    15 stycznia 2016 @ 12:52 Gregorianna

    witam serdecznie ;) mam do Pani osobne pytanie. mianowicie co sądzi Pani o dodawaniu do napojów/koktajli pobudzaczy typu guarana albo sproszkowana kofeina? chodzi mi o produkty naturalne tego typu: http://kofeina-sklep.pl/ czy moze to być szkodliwe? czy lepiej wypić samą kawę bez mleka po prostu? będę wdzięczna za odpowiedź.
    gratuluję również sekcesów, Pani strona jest bardzo interesująca ;)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.