Probiotyki są to bakterie, które mają udowodnione działanie korzystne dla zdrowia. Muszą mieć m.in. pochodzenie od człowieka, zdolność do przeżywania podróży do jelita grubego, możliwość namnażania się w jelicie grubym, udowodnione naukowo korzystne działanie na organizm ludzki oraz muszą być bezpieczne dla ludzi.
Ale co jest ważne? Aby konkretny probiotyk mógł być nazwany probiotykiem musi być przebadany konkretny szczep bakterii czy grzyba. Nie wystarczy tylko rodzaj np. lactobacillus, potrzebny jest również konkretny gatunek np. acidophilus, ALE i szczep (opisany jako liczba albo litery po gatunku). Wiele probiotyków dostępnych na rynku ma podane tylko te pierwsze dwie nazwy, nie mają zidentyfikowanego szczepu, a co za tym idzie nie mają zidentyfikowanego konkretnego działania na ludzi. Probiotyki z tego samego rodzaju np. Lactobacillus plantarum mają zupełnie inne działanie zależne od szczepu jaki został użyty, dlatego podaje się je w zupełnie innych jednostkach chorobowych.
Źródło: http://www.vsl3.com/
Upewnijcie się, że probiotyk przez Was wybrany ma podane wszystkie 3 parametry:
Probiotyki przykłady
Lp. | Rodzaj | gatunek | szczep |
1. | Bifidobacterium | lactis | W51 |
2. | Bifidobacterium | lactis | W52 |
3. | Lactobacillus | acidophilus | W22 |
4. | Lactobacillus | paracasei | W20 |
5. | Lactobacillus | plantarum | W21 |
6. | Lactobacillus | salivarius | W24 |
7. | Lactobacillus | lactis | W19 |
Prebiotyki przykłady
Lp. | Rodzaj |
1. | Fruktooligosacharydy (FOS) |
2. | Inulina |
'Probiotyki – czy producenci nas oszukują?' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!