Podczas pobytu u mojej siostry w Gdańsku szwagier poczęstował mnie własnoręcznie zrobioną nutellą (też kiedyś robiłam, ale wg. innego przepisu: przepis). Było pycha! Poprosiłam o przepis, oto on:
– 400g orzechów laskowych
– 200g mleka (może być roślinne)
– 50g oleju kokosowego (smakowego jesli lubicie posmak kokosa lub bezsmakowego – rafinowanego)
– 120 ml miodu (można zamienić na ksylitol/erytrol lub stewię i wówczas będzie bezcukrowo!)
– 100g kakao naturalne niskotłuszczowe
Przygotowanie:
Orzechy laskowe prażymy na patelni w celu łatwiejszego oddzielenia skórek. Aby łatwiej schodziła to lekko ostudzone przeciera się w ręczniku. Staramy sie oddzielić ich jak najwięcej aby uniknąć gorzkiego posmaku. Mielimy orzechy do konsystencji masła orzechowego. Dodajemy resztę składników, blendujemy i gotową masę wkładamy do lodówki.
'Szwagrowa nutella' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!