Szwagrowa nutella

Podczas pobytu u mojej siostry w Gdańsku szwagier poczęstował mnie własnoręcznie zrobioną nutellą (też kiedyś robiłam, ale wg. innego przepisu: przepis). Było pycha! Poprosiłam o przepis, oto on:

– 400g orzechów laskowych

– 200g mleka (może być roślinne)

– 50g oleju kokosowego (smakowego jesli lubicie posmak kokosa lub bezsmakowego – rafinowanego)

– 120 ml miodu (można zamienić na ksylitol/erytrol lub stewię i wówczas będzie bezcukrowo!)

– 100g kakao naturalne niskotłuszczowe

 

Przygotowanie:

Orzechy laskowe prażymy na patelni w celu łatwiejszego oddzielenia skórek. Aby łatwiej schodziła to lekko ostudzone przeciera się w ręczniku. Staramy sie oddzielić ich jak najwięcej aby uniknąć gorzkiego posmaku. Mielimy orzechy do konsystencji masła orzechowego. Dodajemy resztę składników, blendujemy i gotową masę wkładamy do lodówki. 

nutella



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Szwagrowa nutella' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.