Szwagrowa nutella

Podczas pobytu u mojej siostry w Gdańsku szwagier poczęstował mnie własnoręcznie zrobioną nutellą (też kiedyś robiłam, ale wg. innego przepisu: przepis). Było pycha! Poprosiłam o przepis, oto on:

– 400g orzechów laskowych

– 200g mleka (może być roślinne)

– 50g oleju kokosowego (smakowego jesli lubicie posmak kokosa lub bezsmakowego – rafinowanego)

– 120 ml miodu (można zamienić na ksylitol/erytrol lub stewię i wówczas będzie bezcukrowo!)

– 100g kakao naturalne niskotłuszczowe

 

Przygotowanie:

Orzechy laskowe prażymy na patelni w celu łatwiejszego oddzielenia skórek. Aby łatwiej schodziła to lekko ostudzone przeciera się w ręczniku. Staramy sie oddzielić ich jak najwięcej aby uniknąć gorzkiego posmaku. Mielimy orzechy do konsystencji masła orzechowego. Dodajemy resztę składników, blendujemy i gotową masę wkładamy do lodówki. 

nutella



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.