Cynk jest bardzo ważnym minerałem w naszym organizmie. Odgrywa kluczową rolę w ponad 300 enzymach i bierze udział w komunikacji komórkowej, proliferacji (namnażaniu się) komórek, ich różnicowaniu i przeżyciu. Postaram się wypisać Wam najważniejsze funkcje cynku.
- Układ immunologiczny
Cynk odgrywa rolę w regulowaniu układu odpornościowego. Niedobór cynku powoduje dysfunkcję układu immunologicznego i sprzyja ogólnoustrojowemu zapaleniu. W chorobach autoimmunologicznych obserwuje się niedobór cynku (1), a niedobór cynku zwiększa odpowiedź zapalną poprzez zwiększenie aktywacji komórek immunologicznych (2).
- Hormony tarczycy
Główne hormony tarczycy to T3 i T4. T3 to ten najaktywniejszy hormon, który odpowiada za metabolizm praktycznie wszystkich komórek naszego ciała. Powstaje przez odjodowanie (odczepienie jednego atomu jodu) T4. Cynk może zwiększać konwersję T4 do aktywnego T3 i zmniejszać konwersję do nieaktywnego odwrotnego T3 (3, 4).
- Płodność
Cynk jest niezbędny do tworzenia i dojrzewania plemników, owulacji oraz zapłodnienia. W czasie ciąży niedobór cynku może spowodować spontaniczne poronienie, toksemię indukowaną ciążą, przedłużenie ciąży lub wcześniactwo dziecka oraz wady rozwojowe i opóźniony wzrost. Cynk ma wpływ na metabolizm androgenów, estrogenów i progesteronu. Suplementacja cynku okazuje się korzystna podczas leczenia męskiej niepłodności ( 5 ). Może podnieść poziom testosteronu, hormonu luteinizującego (LH) ( 6). Cynk pomaga również przysadce przy uwalnianiu hormonu folikulotropowego (FSH). FSH stymuluje owulację i „przekazuje” jajnikom informację, aby wytworzyły więcej progesteronu ( 7).
- Smak i zapach
Zaburzenia smaku i zapachu, bądź kompletny brak odczuwania smaku i zapachu może być spowodowany brakiem cynku, lub brak cynku może pogłębiać zaburzenia ( 8, 9).
ZAPOTRZEBOWANIE
Dzienne zapotrzebowanie na cynk zależne jest od wieku. Według norm żywienia dla populacji polskiej z 2012 roku zapotrzebowanie kobiety to 8 mg (w ciąży i laktacji 12-13 mg), u mężczyzn wynosi 11mg.
ŹRÓDŁA
Żródłami cynku są produkty odzwierzęce – mięso, jaja, owoce morza, ryby, ale też nasiona dyni, słonecznika czy otręby pszenne, warzywa strączkowe.
Zawartość na 100g:
Ostrygi – 16,6mg
Zarodki pszenne 15mg
Otręby pszenne 10mg
Pestki dyni 7,5mg
Sezam 7,7mg
Orzechy nerkowca 5,7mg
Mąk żytnia pełnoziarnista 5mg
Wołowina 4mg
Fasola biała 3,77
Wątróbka drobiowa 3,6mg
Cielęcina 3m2mg
Parmezan 3,2mg
Indyk 3mg
'Cynk – dlaczego niezbędny?' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!