Te zdrowe, zaskakujące w smaku placki to połączenie najlepszych cech pierogów ruskich i placków ziemniaczanych, ale w wersji bardziej fit! Dzięki wysokiej zawartości białka (aż 30 g w porcji!) i niskiej ilości węglowodanów (18,4 g), świetnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację.
Pełne smaku, proste w przygotowaniu, a do tego bogate w błonnik i żelazo (2,5 mg) – idealne, jeśli szukasz sycącego i wartościowego dania. Spróbuj i przekonaj się, że zdrowa kuchnia może być pyszna!
Składniki na 3 porcje:
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 małe jajka (170 g)
- 150 g śmietany 12%
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej (4 łyżki)
- 60 g szynki z indyka (4 plasterki)
- 50 g cebuli (0,5 sztuki, drobno posiekanej)
- 15 g oleju rzepakowego (1,5 łyżki)
- 3 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie masy:
- Na łyżeczce oleju usmaż cebulę do zezłocenia, pod koniec dołóż pokrojoną w kostkę szynkę.
- W dużej misce rozgnieć twaróg widelcem.
- Dodaj jajka, sól, cebulę z szynką, a następnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia (można pominąć), sól, pieprz i inne przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Smażenie:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego.
- Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy na patelnię, formując placki dowolnej wielkości.
- Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i dobrze ścięte.
Podanie:
Podawaj na ciepło ze śmietaną (z solą i pieprzem lub czosnkiem) lub z jogurtem, jeśli chcesz, aby danie miało mniej kcal.
Można też nie dodawać szynki i zrobić wersję wege!
Wartości na 1 porcję:
Białko: 30 g
Tłuszcze: 21,2 g
Węglowodany: 18,4 g
Błonnik: 2,5 g
Żelazo: 2,5 mg
Kalorie: 388 kcal
Kto ma ochotę? Daj znać w komentarzu, z czym je podasz!
'Placki idealne dla fanów pierogów ruskich i placków ziemniaczanych!' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!