Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) ustalone dla soli wynosi nie więcej niż 6 g dla przeciętnego, zdrowego człowieka. Odpowiada to 2,3 g sodu (bo to właśnie on jest dla nas niebezpieczny). Dieta współczesnego człowieka dostarcza kilkukrotnie większą ilość soli. Szacuje się, że dzienne spożycie soli w Polsce w przeliczeniu na osobę wynosi ok. 20 g.
Stwierdzono związek nadmiernego spożycia soli z podwyższonym ciśnieniem krwi i chorobami serca i układu krwionośnego.
Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować albo ograniczyć dosalanie potraw. Sól jest obecna w większości produktów spożywczych, jak choćby węliny, sery, masło czy chociażby chleb (zawiera on 3% soli w swoim składzie!!)
Sól powoduje również zatrzymywanie się wody w organizmie, przez co jesteśmy opuchnięci i de facto grubsi. Jeśli dużo solimy, nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do solonych produktów i danie bez soli jest dla nas nijakie.
Sprawdź sól o obniżonej zawartości soli, gdzie 1/3 chlorku sodu jest zamieniona na chlorek potasu. Ale to, że jest to sól z mniejszą zawartością sodu, nie znaczy, że należy solić więcej! :)
W wielu przypadkach sól można zastąpić przyprawami ziołowymi.
A Ty starasz się nie dosalać potraw?
'SÓL – czy taka straszna?' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!