Osiem oznak złej diety

Nieprawidłowa dieta nie tylko spowoduje przyrost bądź nadmierną utratę masy ciała, ale również mogą się pokazać inne tego sygnały, takie jak ciągły głód, zmęczenie, obniżona odporność bóle głowy, zachcianki na konkretne potrawy, depresja , drażliwość czy trudności w koncentracji. W ten sposób organizm wysyła sygnały, że dieta nie spełnia jego oczekiwań.

Jeśli czujesz:

1. Ciągły głód
– przyczyną może być opuszczanie śniadań lub spożywanie tylko jednej grupy produktów (np. białek). Inną z przyczyn może być również spożywanie zbyt dużej ilości prostych węglowodanów (w postaci słodzonych napojów czy słodyczy).

Rada: Spożywaj regularnie 5 posiłków dziennie (3 główne i 2 przekąski) i nigdy nie opuszczaj śniadań! Postaraj się aby żaden z posiłków nie składał się jedynie ze słodyczy.

2. Bóle głowy – trudności w koncentracji oraz sucha skóra– przyczyną takich objawów może być nie spożywanie wystarczającej ilości wody w ciągu dnia.

Rada: Aby wszystkie procesy w naszym organizmie przebiegały prawidłowo, musimy dostarczyć organizmowi tyle wody, ile jej traci. Za niezbędne minimum uważa się 8-10 szklanek wypitych równomiernie w ciągu całego dnia. Wpływa to korzystnie również na cerę, gdyż dzięki niej z organizmu usuwane są produkty przemiany materii, które są niezwykle szkodliwe, gdy zalegają w organizmie.

3. Niski poziom energii lub uczucie ciągłego zmęczenia
– przyczyną może być również spożywanie zbyt małej ilości płynów, ale także dieta mocno redukujące zawartość węglowodanów (sama to przeżyłam na pierwszych dniach diety Dukana, tak, tak, też na niej byłam ;). Mimo, że spożywałam sporo kcal dziennie, ale było to praktycznie wyłącznie białko, czułam się tak, jakby ktoś wyssał ze mnie całe pokłady energii). Za taki stan rzeczy odpowiedzialny może być również zbyt niski poziom żelaza w organizmie.

Rada: – Należy zadbać o odpowiednią ilość złożonych węglowodanów w ciągu dnia (nie słodycze! ;) ) oraz spożywać pokarmy bogate w żelazo (chude mięsa i drób) i pić wystarczającą ilość wody

4. Obniżenie odporności, depresja – przyczyną może być niewystarczająca ilość kwasów omega-3, kwasu foliowego lub witamin z grupy B.

Rada: Najlepszym źródłem kwasów omega-3 jest olej lniany (ale tylko świeży, przechowywany w lodówce) praz ryby morskie. Staraj się spożywać je minimum 2 razyw tygodniu. Jedz chleb pełnoziarnisty, nabiał i kasze aby uzupełnić niedobory witamin z grupy B oraz zielono listne warzywa (np. brukselka, brokuły, szpinak, a także natka pietruszki) aby zapewnić sobie wystarczającą dawkę kwasu foliowego.

5. Napięcie przedmiesiączkowe (PMS) – objawy mogą być silniejsze jeśli występuje niedobór wapnia lub magnezu. Nadmierne spożywanie cukrów prostych (głównie słodyczy) również może wzmagać symptomy PMS, takie jak wahania nastroju, bóle głowy, rozdrażnienie.

Rada: Należy ograniczyć ilość spożywanych słodyczy. Starać się wprowadzić większe ilości nabiału (mleko, jogurty, kefiry) – bogate w wapń oraz produkty pełnoziarniste bogate w magnez
Reakcja – Ogranicz ilość spożywanych słodyczy. Zamiast nich wzbogać swoją dietę w mleko, jogurt, produkty sojowe (wapń) oraz orzechy i produkty pełnoziarniste i KAKAO:) (magnez).

6. Drganie powiek, mięśni, skurcze łydek – przyczyną jest niedobór magnezu w organizmie

Rada: Spożywaj więcej produktów bogatych w ten pierwiastek: orzechy, produkty pełnoziarniste czy kakao (nie słodzone! ;)

7. Zajady – Często pojawiają się w stanach wyczerpania organizmu oraz niedoborów witamin z grupy B (głównie witaminy B2)

Rada: Staraj się urozmaicić swoją dietę aby nie doprowadzać do niedoborów, nie pij zbyt dużo kawy (wypłukuje witaminy z organizmu) oraz uzupełnij dietę o produkty bogate w witaminę B2 (mleko, ser, jaja, podroby, czerwonego mięso, ryby)

8. Osłabienie, zmęczenie, bladość skóry – przyczyna może być niedoczynność tarczycy, ale również niedobór żelaza w organizmie

Rada: Zbadaj się jak najprędzej! Ja miałam zdiagnozowaną niedoczynność (dokładnie choroba hashimoto) po wielu latach choroby. Jedz produkty bogate w żelazo (czerwone mięso, ryby, żółtka jaj, wątróbkę, pełnoziarnisty chleb, grube kasze, sałatę)

Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa 

www.dietaifitness.pl 



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.