Obiecałam napisać o moich alternatywach zdrowych sosów do sałatek.
Jak już mówiłam – wszelkie gotowe sosy w sklepach należy od razu odłożyć. Nie mają one żadnych składników, które działałyby na nasz organizm pozytywnie.
O czym musimy pamiętać? O tym aby nie bać się olejów – ale tylko tych zdrowych. Nie mówię o jakiś wielkich ilościach, ale o np. Łyżce. Wiele osób jest na diecie beztłuszczowej. Niestety nie jedzą nawet oliwy z oliwek albo oleju lnianego. NIC! Nie wiedzą nawet jaką krzywdę sobie robią. A może i wiedzą… po złym samopoczuciu.
Olej dodawany do sałatek zmiękcza warzywa, przez co ułatwia trawienie. Nadaje także temu lekkiemu daniu subtelny smak. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) nie wchłaniają się jeśli w daniu nie ma tłuszczu!
Szczególnie zdrowa jest oliwa z oliwek, która zawiera sporą dawkę witamin i minerałów, a także jest dobrze przyswajalna przez nasz organizm. Ale nawet lepszym wyborem jest olej lniany. Ma on bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dużo kwasów omega 3 (prawie 60% składu). Powinniśmy spożywać kwasy omega 3 do omega 6 w takich proporcjach – 1:4. A niestety dzisiejsza dieta jest dużo bardziej obfita w kwasy tłuszczowe omega 6 (nawet 1:20). Co przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w naszym organizmie. Dlatego polecam olej lniany jako świetny dodatek do sałatek. Trzeba jedynie pamiętać, że można go spożywać tyko na zimno i trzymać w lodówce maksymalnie 3 miesiące (nie kupujemy go z półek sklepowych!)
Aby sos do sałatki był lekko słodkawy, zamiast syropu fruktozowego, dodawanego do gotowych sosów, można dodać szczyptę STEVII. Jest to ekstrakt z naturalnych liści stevii. Bardzo zdrowy, bardzo smaczny i wreszcie dostępny w Polsce.
Jeśli nie macie stevii, dobrym wyborem jest organiczny syrop z agawy albo jeszcze lepiej xylitol (cukier brzozowy). Mają one mniejszy indeks glikemiczny (nie wzrasta tak cukier we krwi), niż miód czy cukier. Jeśli chodzi o syrop z agawy to zawiera on spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów. Inulina jest błonnikiem. Usprawnia działanie układu pokarmowego.
Moim ulubionym sosem do sałatek jest bardzo prosty sos na bazie jogurtu i octu balsamicznego. Wymyśliłam go kiedyś, gdy nie chciało mi się robić jakiś wyszukanych sosów :) Robi się go minutę, jest smaczny, zdrowy i nie tuczący (ma mało tłuszczów). Jego zaletą jest również to, że jest dość zwięzły, więc nie oddziela się od niego woda.
Oto przepis:
– 250 ml jogurtu naturalnego (1-2%)
– ok. 50 ml octu balsamicznego
– łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego
– zioła prowansalskie
– szczypta stevii
– sól, pieprz
Wymieszać i gotowe! :)
Sos musztardowy:
– 50g jogurtu naturalnego
– 3 łyżki musztardy (według własnego wyboru)
– łyżeczka musztardy francuskiej (aby widać było kuleczki gorczycy w sosie)
– parę kropli cytryny
– łyżeczka oleju lnianego
– sól pieprz do smaku
– szczypta stevii (jeśli ktoś posiada – naturalny słodzik)
Sos Jogurtowy z ogórkiem:
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 ogórek długi na ok 40 cm
– majeranek
– sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Ogórka zetrzeć na tarce (osobiście nie obieram skórki, bo tam znajduje się najwięcej składników odżywczych), posolić i odstawić na 10 minut. Następnie odcedzić sok, który wydzielił się z ogórków (można wypić – na zdrowie :) ). Dodać resztę składników i wymieszać.
Sos szczypiorkowy:
– 100 ml jogurtu naturalnego
– łyżeczka oliwy z oliwek
– jajko ugotowane na twardo
– łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyty szczypiorek poszatkować drobno, połączyć z posiekanym jajkiem i resztą składników i gotowe!
Najlepiej pasuje do sałatek mięsnych, oraz do głównych dań np. Pierś z kurczaka z gotowanymi warzywami.
Sos bazyliowy:
– pęczek świeżej bazylii,
– świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki,
– szczypta soli i pieprzu,
– 2 ząbki czosnku,
– łyżka oleju lnianego
– szczypta stevii, a jeśli nie macie – to łyżeczkę miodu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Bazylię, czosnek, cukier, sól, pieprz i sok z limonki, oliwę dokładnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do miski i mieszamy. Sos ma bardzo intensywny smak i aromat. Można używać jako pesto.
Jak sami widzicie powyższe sosy są proste, szybkie i uniwersalne.
A Wy jakie macie pomysły na szybie i zdrowe sosy sałatkowe?
'Alternatywne, zdrowe sosy do sałatek' 8 komentarzy
6 marca 2013 @ 08:16 Anonymous
Rewelacyjne te sosy!! i jakie proste w przyrządzeniu. Masz moze jakieś podstawowe sałatki do których je przygotowywujesz?? Będę wdzięczna za podpowiedź:)
6 marca 2013 @ 11:29 Ewa Trusewicz
Szczerze? miksuje wszystko, co mam w lodówce – różne sałaty, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebula, papryka, oliwki, może być również parę orzechów, pomidory suszone, kawałek gruszki (jeśli używamy np. serów pleśniowych). Możesz również zgrillować cukinię pokrojoną w talarki. Dowolność jest wielka! :)
6 marca 2013 @ 14:16 Anonymous
Rewelacyjne te sosy!! i jakie proste w przyrządzeniu. Masz moze jakieś podstawowe sałatki do których je przygotowywujesz?? Będę wdzięczna za podpowiedź:)
6 marca 2013 @ 17:29 Ewa Trusewicz
Szczerze? miksuje wszystko, co mam w lodówce – różne sałaty, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebula, papryka, oliwki, może być również parę orzechów, pomidory suszone, kawałek gruszki (jeśli używamy np. serów pleśniowych). Możesz również zgrillować cukinię pokrojoną w talarki. Dowolność jest wielka! :)
12 maja 2014 @ 19:37 Anonymous
Polecam takze ocet ryzowy,nie ma kalorri i cukru,,Wystarczy dodac odrobine oliwy z oliwek!!
13 maja 2014 @ 01:37 Anonymous
Polecam takze ocet ryzowy,nie ma kalorri i cukru,,Wystarczy dodac odrobine oliwy z oliwek!!
13 maja 2014 @ 10:07 Ewa Trusewicz
ocet ryżowy też jest bardzo dobry :)
13 maja 2014 @ 16:07 Ewa Trusewicz
ocet ryżowy też jest bardzo dobry :)