Czytajmy etykiety! Ilość śmietany w śmietanie!

Według definicji, śmietana jest otrzymywana ze śmietanki (śmietany słodkiej), która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego.

Śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu.

Szczerze, lubię robić zakupy spożywcze w Biedronce, ponieważ wiele razy zwróciłam uwagę, że produkty tam są bardzo dobrej jakości i w większości nie można doszukać się jakiś zamienników czy dodatków. Wiele produktów jest produkowane przez znane marki z przeznaczeniem dla Biedronki, a dzięki temu tańsze niż w marketach.

Przeczytałam skład śmietany z Biedronki, gdyż zdziwiła mnie jej konsystencja:

Skład : oczywiście śmietana, ale i : Skrobia modyfikowana, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyna

To nie jedyna ze śmietan, które nie są „śmietanami”

Jak widzicie, oprócz poprzednio podanych przeze mnie składników, mogą znajdować się również – tłuszcze roślinne, skrobia kukurydziana, emulgatory, stabilizatory, barwniki, regulator kwasowości czy chociażby dodatkowe białka serwatkowe (to akurat jest zdrowe, ale w normalnej śmietanie nie powinno ich być).

Czyli jak widzicie, oprócz białek i tłuszczów naturalnie znajdujących się w śmietanie dodawane bardzo często są proste węglowodany (skrobia, mączka) jak i innego rodzaju polepszacze smaku czy zagęstniki.

Także czytajcie etykiety, abyście mogli sami wybrać produkt za jaki chcecie zapłacić!


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Czytajmy etykiety! Ilość śmietany w śmietanie!' 5 komentarzy

  1. Avatar

    12 listopada 2012 @ 13:12 Izabela Wojtczuk

    Niestety tak jest:(Ja szuka&#322am jogurtu naturalnego bez mleka w proszku i znalaz&#322am tylko Sokólski, ale ma w sobie cukier :( ca&#322a reszta ma w sk&#322adzie mleko w proszku. Czytanie etykiet jest bardzo wa&#380ne, a nauczy&#322am si&#281 je czytac dzi&#281ki programowi w TVN Style „Wiem co jem”.

    Odpowiedz

  2. Avatar

    12 listopada 2012 @ 13:45 Ewa Trusewicz

    Samo mleko w proszku nie jest z&#322e, to po prostu wysuszone bia&#322ko i t&#322uszcze, ale niestety ma te&#380 sporo laktozy (sprzyja tyciu), ale generalnie nie jest niebezpieczne, poniewa&#380 po zwi&#261zaniu z mlekiem w procesie fermentacji zawiera du&#380o bakterii pomagaj&#261cych w trawieniu. Wol&#281 jogurt z mlekiem w proszku, ni&#380 jogurt z cukrem.Atak dodatkowo – mo&#380na samemu zrobi&#263 jogurt :) Litr mleka podgrza&#263 do ok 60 stopni, poczeka&#263 chwilk&#281 i doda&#263 2-3 &#322y&#380ki jogurtu naturalnego. Je&#347li nast&#281pn&#261 porcj&#281 zrobimy z naszego w&#322asnego jogurtu i mleka – nie b&#281dzie on mia&#322 w sk&#322adzie mleka w proszku i b&#281dzie mia&#322 troch&#281 mniej laktozy :)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    12 listopada 2012 @ 19:12 Izabela Wojtczuk

    Niestety tak jest:(Ja szukałam jogurtu naturalnego bez mleka w proszku i znalazłam tylko Sokólski, ale ma w sobie cukier :( cała reszta ma w składzie mleko w proszku. Czytanie etykiet jest bardzo ważne, a nauczyłam się je czytac dzięki programowi w TVN Style „Wiem co jem”.

    Odpowiedz

    • Avatar

      8 grudnia 2015 @ 17:15 Marta Zdanowicz

      Polecam jogurt naturalny Actiplus z biedronki. W składzie tylko mleko, białka mleka i bakterie. Co do śmietany – skrobia w niektórych jest po prostu wyczuwalna w smaku. Staram się szukać bez tych dodatków.

      Odpowiedz

  4. Avatar

    12 listopada 2012 @ 19:45 Ewa Trusewicz

    Samo mleko w proszku nie jest złe, to po prostu wysuszone białko i tłuszcze, ale niestety ma też sporo laktozy (sprzyja tyciu), ale generalnie nie jest niebezpieczne, ponieważ po związaniu z mlekiem w procesie fermentacji zawiera dużo bakterii pomagających w trawieniu.
    Wolę jogurt z mlekiem w proszku, niż jogurt z cukrem.

    Atak dodatkowo – można samemu zrobić jogurt :) Litr mleka podgrzać do ok 60 stopni, poczekać chwilkę i dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Jeśli następną porcję zrobimy z naszego własnego jogurtu i mleka – nie będzie on miał w składzie mleka w proszku i będzie miał trochę mniej laktozy :)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.