Według definicji, śmietana jest otrzymywana ze śmietanki (śmietany słodkiej), która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego.
Śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu.
Szczerze, lubię robić zakupy spożywcze w Biedronce, ponieważ wiele razy zwróciłam uwagę, że produkty tam są bardzo dobrej jakości i w większości nie można doszukać się jakiś zamienników czy dodatków. Wiele produktów jest produkowane przez znane marki z przeznaczeniem dla Biedronki, a dzięki temu tańsze niż w marketach.
Przeczytałam skład śmietany z Biedronki, gdyż zdziwiła mnie jej konsystencja:
Skład : oczywiście śmietana, ale i : Skrobia modyfikowana, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyna
To nie jedyna ze śmietan, które nie są „śmietanami”
Jak widzicie, oprócz poprzednio podanych przeze mnie składników, mogą znajdować się również – tłuszcze roślinne, skrobia kukurydziana, emulgatory, stabilizatory, barwniki, regulator kwasowości czy chociażby dodatkowe białka serwatkowe (to akurat jest zdrowe, ale w normalnej śmietanie nie powinno ich być).
Czyli jak widzicie, oprócz białek i tłuszczów naturalnie znajdujących się w śmietanie dodawane bardzo często są proste węglowodany (skrobia, mączka) jak i innego rodzaju polepszacze smaku czy zagęstniki.
Także czytajcie etykiety, abyście mogli sami wybrać produkt za jaki chcecie zapłacić!