Łosoś z mango salsą
Składniki:
– Dwa dzwonki łososia
– 2-3 łyżki oliwy
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżka miodu
Salsa:
– 1 mango
– 1/2 chili
– 1 mała szalotka (nie miałam, dodałam cebuli)
– 1 łyżka soku z cytryny
– odrobina stevii (ewentualnie miodu)
– odrobina oliwy
Przygotowanie:
Dzwonki z łososia umyć, osuszyć.
Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę lub olej z sosem sojowym, przyprawami i miodem. Nacieramy tym łososia.
Na dobrze rozgrzanej patelni (ja używam ceramicznej, do której nie trzeba dodawać oliwy, ale w przypadku delikatnej ryby dodaję kropelkę i rozprowadzam pędzelkiem). Ułożyć łososia i smażyć z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone od spodu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2 – 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby.
Drobno siekamy mango, chili, cebulę i do tego dodaję sok z cytryny, stevię i odrobinę oliwy – salsa gotowa.
Podajemy łososia z salsą i sałatką na boku, smacznego :)
'Pyszny łosoś z mango salsą' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!