Pyszny łosoś z mango salsą

Łosoś z mango salsą

 

Składniki:

– Dwa dzwonki łososia
– 2-3 łyżki oliwy

– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżka miodu

Salsa:
– 1 mango
– 1/2 chili
– 1 mała szalotka (nie miałam, dodałam cebuli)

– 1 łyżka soku z cytryny
– odrobina stevii (ewentualnie miodu)
– odrobina oliwy

Przygotowanie:

Dzwonki z łososia umyć, osuszyć.

Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę lub olej z sosem sojowym, przyprawami i miodem. Nacieramy tym łososia. 
Na dobrze rozgrzanej patelni (ja używam ceramicznej, do której nie trzeba dodawać oliwy, ale w przypadku delikatnej ryby dodaję kropelkę i rozprowadzam pędzelkiem). Ułożyć łososia i smażyć z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone od spodu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2 – 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby.

Drobno siekamy mango, chili, cebulę i do tego dodaję sok z cytryny, stevię i odrobinę oliwy – salsa gotowa.

Podajemy łososia z salsą i sałatką na boku, smacznego :)


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Pyszny łosoś z mango salsą' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.