Uwaga! NIE UŻYWAJ tych sosów do sałatek!
Gotowe sosy do sałatek są najgorszą z możliwych opcji. Praktycznie nie spotyka się naturalnych sosów (czasem tylko w sklepach ekologicznych, ale i one często zawierają syrop glukozowy – „ekologiczny”). Takie sosy zawierają substancje które mogą być uzależniające. Zagęstniki, konserwanty, barwniki, tłuszcze trans, substancje wzmacniające smak i zapach… to wszystko znajduje się w gotowych sosach do sałatek.
Pokażę Wam dwa przykładowe składy gotowych sosów, nie będę podawała marki:
Sos nr 1
Skład: woda, koncentrat pomidorowy, olej roślinny, jogurt, ocet spirytusowy, cukier, ocet winny, skrobia modyfikowana, sól, żółtko jaja, syrop glukozowy, przyprawy ( zawiera gorczycę ) , glutaminian sodu, winiak, białko mleka, aromat ( zawiera seler, pszenicę), zagęstnik: guma ksantanowa, ekstrakty przypraw.
Sos nr 2
Skład: sól, warzywa suszone (czosnek, natka pietruszki), cukier, regulatory kwasowości (dioctan sodu, kwas cytrynowy), skrobia modyfikowana, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian monosodowy), przyprawy (estragon, gorczyca biała, bazylia, tymianek, oregano, pieprz czarny, kurkuma), olej roślinny, ekstrakt drożdżowy.
Osobiście nigdy nie kupuję gotowych sosów (poza tabasco – ale on nie ma żadnych konserwantów). Dlaczego nie kupuję? Oto dlaczego:
1. Praktycznie wszystkie gotowe sosy sałatkowe w naszych sklepach zawierają syrop fruktozowy albo syrop glukozowy. CZYSTY CUKIER. Może powodować uzależnienie.
2. Oleje roślinne używane do gotowych sosów są mocno rafinowane . Są one mniej smaczne i zdrowe, ponieważ w procesie produkcji (są rafinowane często poprzez użycie chemicznych rozpuszczalników) tracą wiele ze swoich wartości odżywczych i są prawie zupełnie pozbawione smaku oraz zapachu, zawierają też trochę tłuszczów trans. Ich zaletą jest możliwość smażenia w wysokich temperaturach (kompletnie nie potrzebną w sosach sałatkowych). Niestety nawet jeśli na opakowaniu dressingu jest napisane, że zawiera oliwę z oliwek, jeśli sprawdzimy w składzie – będzie to niewielki procent.
3. Skrobia modyfikowana – istnieją wątpliwości czy podawanie jej małym dzieciom jest zdrowe. Osobiście staram się unikać produktów ze skrobią modyfikowaną (czasem jest w jogurtach). Jest to dodatkowy prosty węglowodan, który służy jedynie do zagęszczenia sosów (czasem są tak gęste, że aż się ciągną – okropne!). Osobiście unikam jakichkolwiek produktów zawierających skrobię modyfikowaną (znajduje się również w jogurtach), jest to dodatek prostych węglowodanów, które podnoszą indeks glikemiczny (poziom cukru we krwi)
4. Wzmacniacze smaku i zapachu. Glutaminian sodu jest stosowany do wielu produktów. Występuje naturalnie w produktach mięsnych i dlatego został dopuszczony do stosowania w żywności. Jednakże dodawany jest w zbyt dużych ilościach, może powodować uzależnienie oraz znieczulić nas na produkty jego nie zawierające (w końcu może się okazać, że reszta produktów nam nie smakuje, bo ma zbyt delikatny smak)
Mam nadzieję, że dzięki temu zrezygnujecie z gotowych sosów. Naprawdę lepiej jest lekko polać oliwą i octem balsamicznym. A kelnerów w knajpach pytajcie, czy ten sos jest robiony na miejscu czy kupiony.
Jutro moje zdrowe alternatywy sosów do sałatek!
I co najważniejsze! Czytajmy etykiety!
'Uwaga! NIE UŻYWAJ tych sosów do sałatek!' 10 komentarzy
7 listopada 2012 @ 17:59 Ewelina Trusewicz
ehh..a ja zawsze kupowałam te sosy..i byłam z siebie dumna, że nie jem np. pizzy tylko ,,zdrową sałatkę″. No to pięknie…dobrze wiedzieć, że to tragiczne w skutkach;>
7 listopada 2012 @ 23:59 Ewelina Trusewicz
ehh..a ja zawsze kupowałam te sosy..i byłam z siebie dumna, że nie jem np. pizzy tylko ,,zdrową sałatkę”. No to pięknie…dobrze wiedzieć, że to tragiczne w skutkach;>
8 listopada 2012 @ 05:15 Ewa Trusewicz
od czasu do czasu można zjeść, od tego człowiek nie umrze;) ale jeśli masz chwilkę to warto zrobić taki prosty sosik jogurtowy, zajmuje tyle czasu ile wyjęcie składników :-)
8 listopada 2012 @ 05:31 Ewa Trusewicz
Tu masz propozycje, szybko i zdrowo :) https://dietaifitness.pl/2012/11/alternatywne-zdrowe-sosy-do-saatek.html
8 listopada 2012 @ 11:15 Ewa Trusewicz
od czasu do czasu można zjeść, od tego człowiek nie umrze;) ale jeśli masz chwilkę to warto zrobić taki prosty sosik jogurtowy, zajmuje tyle czasu ile wyjęcie składników :-)
8 listopada 2012 @ 11:31 Ewa Trusewicz
Tu masz propozycje, szybko i zdrowo :) https://dietaifitness.pl/2012/11/alternatywne-zdrowe-sosy-do-saatek.html
12 maja 2014 @ 13:31 Anonymous
nigdy w życiu nie jadłam gotowych sosów, śmierdzą chemią. najlepiej zrobiić samemu, sos czosnkowy, sos vinegree, sos ziolowy ;)
12 maja 2014 @ 19:31 Anonymous
nigdy w życiu nie jadłam gotowych sosów, śmierdzą chemią. najlepiej zrobiić samemu, sos czosnkowy, sos vinegree, sos ziolowy ;)
13 maja 2014 @ 10:07 Ewa Trusewicz
Super! :)
13 maja 2014 @ 16:07 Ewa Trusewicz
Super! :)