Przepis na pyszne i zdrowe śniadanie, które z łatwością zastąpi gotowe, nie do końca zdrowe musli. Ważne abyśmy jednak nasz mix płatkowy zalali jogurtem, kefirem lub maślanką, ponieważ w przeciwieństwie do mleka – zawierają dobre dla nas kultury bakterii.
Składniki:
– 250g jogurtu naturalnego 1,5% -3% (nie kupujemy nabiału 0% tłuszczu, ponieważ kliknij)
– łyka płatków owsianych
– łyżka otrąb owsianych (z beta glukanem najlepsze)
– łyżka otrąb żytnich
– łyżka siemienia lnianego
– łyżka płatków z amarantusa, ale nie dmuchane (baaardzo zdrowe!!)
– Pół owoca
– 10 orzechów
– stevia do posłodzenia
– łyka płatków owsianych
– łyżka otrąb owsianych (z beta glukanem najlepsze)
– łyżka otrąb żytnich
– łyżka siemienia lnianego
– łyżka płatków z amarantusa, ale nie dmuchane (baaardzo zdrowe!!)
– Pół owoca
– 10 orzechów
– stevia do posłodzenia
'Zamiast kupnego musli – mix jogurtowy śniadaniowy' 20 komentarzy
29 maja 2013 @ 15:13 Anonymous
Ewa, a ile to sniadanie ma kcal? ostatnio licze ile tego spozywam dziennie i to dla mnie wazne. pewnie nie tylko dla mnie. Magda
29 maja 2013 @ 21:13 Anonymous
Ewa, a ile to sniadanie ma kcal? ostatnio licze ile tego spozywam dziennie i to dla mnie wazne. pewnie nie tylko dla mnie. Magda
30 maja 2013 @ 07:56 Ewa Trusewicz
Magda:- 200-250g jogurtu – 120-150 kcal- orzechy – ok 90- otręby itd ok 80-90 kcal (ale prawie połowa to nie wchłanialny błonnik)- pół owoca np jabłka – 60 kcalCzyli 340-390 kcal w porcji
30 maja 2013 @ 11:04 Anonymous
Dziekuje slicznie…jutro robie i zaczynam jesc swoje…trzymaj sie zdrowo :)
30 maja 2013 @ 13:56 Ewa Trusewicz
Magda:
– 200-250g jogurtu – 120-150 kcal
– orzechy – ok 90
– otręby itd ok 80-90 kcal (ale prawie połowa to nie wchłanialny błonnik)
– pół owoca np jabłka – 60 kcal
Czyli 340-390 kcal w porcji
30 maja 2013 @ 17:04 Anonymous
Dziekuje slicznie…jutro robie i zaczynam jesc swoje…trzymaj sie zdrowo :)
8 listopada 2013 @ 17:18 karolina rogalska
Ten komentarz został usunięty przez autora.
8 listopada 2013 @ 17:19 karolina rogalska
Mam pytanie ja na śniadanie zjadam granole z jogurtem naturalnym. Granolę robię sama tj. prawie kilogram różnych płatków owsiane jęczmienne itd orzechy pestki dyni słenecznika 2 łyżki miodu i masło łyżeczka. Czy nie jest to za bardzo tuczące? Dzięki za odpowiedź
8 listopada 2013 @ 23:18 karolina rogalska
Ten komentarz został usunięty przez autora.
8 listopada 2013 @ 23:19 karolina rogalska
Mam pytanie ja na śniadanie zjadam granole z jogurtem naturalnym. Granolę robię sama tj. prawie kilogram różnych płatków owsiane jęczmienne itd orzechy pestki dyni słenecznika 2 łyżki miodu i masło łyżeczka. Czy nie jest to za bardzo tuczące? Dzięki za odpowiedź
9 listopada 2013 @ 06:41 Ewa Trusewicz
Czyli na kg płatków i orzechów (jakie proporcje orzechów do płatków?) tylko 2 łyżki miodu i łyżeczka masła? To bardzo mało :) skleja to w ogóle granolę? :)Jak to mieszasz przed zapiekaniem? czy dopiero jak rozpuści się trochę?Dodałabym do tego jakieś otręby (aby obniżyły indeks glikemiczny) i będzie super!
11 listopada 2013 @ 01:18 karolina rogalska
Dziekuje za odpowiedz. Odnosnie orzechow to ciezko jest mi dokladnie okreslic, powiedzmy okolo 2 garsci. Wczoraj zrobilam dodatkowo z otrebami. Wyszlo super!. Jesli chodzi o mieszanie to robie to przed i w trakcie zapiekania – cala kuchnia w platkach. Wydaje mi sie ze mozna dodac wiecej miodu i masla( bedzie smaczniejsze) ale wowczas bardziej kaloryczne.Pozdrawiam
9 listopada 2013 @ 12:41 Ewa Trusewicz
Czyli na kg płatków i orzechów (jakie proporcje orzechów do płatków?) tylko 2 łyżki miodu i łyżeczka masła? To bardzo mało :) skleja to w ogóle granolę? :)
Jak to mieszasz przed zapiekaniem? czy dopiero jak rozpuści się trochę?
Dodałabym do tego jakieś otręby (aby obniżyły indeks glikemiczny) i będzie super!
11 listopada 2013 @ 07:18 karolina rogalska
Dziekuje za odpowiedz. Odnosnie orzechow to ciezko jest mi dokladnie okreslic, powiedzmy okolo 2 garsci. Wczoraj zrobilam dodatkowo z otrebami. Wyszlo super!. Jesli chodzi o mieszanie to robie to przed i w trakcie zapiekania – cala kuchnia w platkach. Wydaje mi sie ze mozna dodac wiecej miodu i masla( bedzie smaczniejsze) ale wowczas bardziej kaloryczne.
Pozdrawiam
11 listopada 2013 @ 09:55 Ewa Trusewicz
No to rób z otrębami, będzie zdrowiej. Ale faktycznie jeśli dbamy o sylwetkę lepiej nie dodawać więcej miodu, czy masła. Można za to dodać stevii :)Normalną granolę robi się tak, że ok 60% to płatki, które zalewa się syropem glukozowo-fruktozowym i olejem roślinnym. Masakra, a ludzie to kupują i myślą, że zdrowe…Twoja wersja jest super! Muszę spróbować. Długo zapiekasz?
11 listopada 2013 @ 14:02 karolina rogalska
15-20 minut max ale wstawiam do zimnego piekarnika
11 listopada 2013 @ 15:55 Ewa Trusewicz
No to rób z otrębami, będzie zdrowiej. Ale faktycznie jeśli dbamy o sylwetkę lepiej nie dodawać więcej miodu, czy masła. Można za to dodać stevii :)
Normalną granolę robi się tak, że ok 60% to płatki, które zalewa się syropem glukozowo-fruktozowym i olejem roślinnym. Masakra, a ludzie to kupują i myślą, że zdrowe…
Twoja wersja jest super! Muszę spróbować. Długo zapiekasz?
11 listopada 2013 @ 20:02 karolina rogalska
15-20 minut max ale wstawiam do zimnego piekarnika
13 listopada 2013 @ 20:35 Ewa Trusewicz
ok, no fajnie,muszę spróbować :)
14 listopada 2013 @ 02:35 Ewa Trusewicz
ok, no fajnie,muszę spróbować :)