Zapotrzebowanie na wapń u osób dorosłych wynosi ok 1000mg (u kobiet w starszymn wieku więcej – gdyż to głównie one narażone są na osteoporozę).
Wapń oprócz sprawowania funkcji kościotwórczej – bardzo wspomaga w utracie tkanki tłuszczowej.
Wyniki badań opublikowane w piśmie „American journal of clinical nutrition” (ajcn.nutrition.org), wykazują, że osoby spożywające więcej wapnia podczas diety odchudzającej straciły parę kliogramów więcej niż te, w których diecie było tego pierwiastka dużo mniej niż zapotrzebowanie dobowe.
Zatem nie rezygnujmy z nabiału, pamiętajmy o tym, że wchłanianie wapnia zwiększa się przy udziale witaminy D (niestety w naszym mało słonecznym klimacie możemy mieć niedobory).
Pamiętaj również, że papierosy, alkohol i kofeina (2-3 filiżanki są ok) obniżają wchłanianie wapnia z diety.
Gdzie ten wapń?:
Zawartość wapnia w produktach na 100g:
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Jutro napiszę Wam o tym co blokuje wchłanianie wapnia – co należy ograniczać aby nie wystąpiły niedobory, oraz o tym jakie preparaty wapnia najlepiej spożywać.
Ewa Trusewicz, dietetyk