Odchudzasz się? Nie zapomnij o wapniu!!!

Zapotrzebowanie na wapń u osób dorosłych wynosi ok 1000mg (u kobiet w starszymn wieku więcej – gdyż to głównie one narażone są na osteoporozę).

Wapń oprócz sprawowania funkcji kościotwórczej – bardzo wspomaga w utracie tkanki tłuszczowej.
Wyniki badań opublikowane w piśmie „American journal of clinical nutrition” (ajcn.nutrition.org), wykazują, że osoby spożywające więcej wapnia podczas diety odchudzającej straciły parę kliogramów więcej niż te, w których diecie było tego pierwiastka dużo mniej niż zapotrzebowanie dobowe.

Zatem nie rezygnujmy z nabiału, pamiętajmy o tym, że wchłanianie wapnia zwiększa się przy udziale witaminy D (niestety w naszym mało słonecznym klimacie możemy mieć niedobory).

Pamiętaj również, że papierosy, alkohol i kofeina (2-3 filiżanki są ok) obniżają wchłanianie wapnia z diety.

Gdzie ten wapń?:

Zawartość wapnia w produktach na 100g:


Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

Jutro napiszę Wam o tym co blokuje wchłanianie wapnia – co należy ograniczać aby nie wystąpiły niedobory, oraz o tym jakie preparaty wapnia najlepiej spożywać.



Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.