Pyszny krem na zimno i na ciepło!
– 1/2 łyżki oliwy
– 1-2 ząbki czosnku rozgniecionych
– 0,5 cebuli czerwonych lub białych, pociętych na talarki
– 0,5 kg brokuła świeżych lub mrożonych
– 0,8 kg pietruszki (korzeń), startej na grubej tarce (tak jak do sałatek)
– 0,1kg marchewki, startej na grubej tarce (tak jak do sałatek)
W dużym garnku udusić na wolnym ogniu pod przykryciem cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę na oliwie aż będzie miękka (około 10-15 min)
UWAGA: nie dopuścić do zbrązowienia
Dodać nierozmrożone brokuły. Zalać wodą , tak żeby wszystkie warzywa były przykryte, nie za dużo żeby nie było zbyt rzadkie. Mogą lekko wystawać poszczególne różyczki ponad poziom wody.
Gotować aż warzywa będą miękkie i będą się rozpadać
Zmiksować. Jeżeli zupa jest bardzo gęsta – dolać wody przegotowanej.
Ilość porcji – 2
Składniki:
– 1/2 łyżki oliwy
– 1-2 ząbki czosnku rozgniecionych
– 0,5 cebuli czerwonych lub białych, pociętych na talarki
– 0,5 kg brokuła świeżych lub mrożonych
– 0,8 kg pietruszki (korzeń), startej na grubej tarce (tak jak do sałatek)
– 0,1kg marchewki, startej na grubej tarce (tak jak do sałatek)
Przepis:
W dużym garnku udusić na wolnym ogniu pod przykryciem cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę na oliwie aż będzie miękka (około 10-15 min)
UWAGA: nie dopuścić do zbrązowienia
Dodać nierozmrożone brokuły. Zalać wodą , tak żeby wszystkie warzywa były przykryte, nie za dużo żeby nie było zbyt rzadkie. Mogą lekko wystawać poszczególne różyczki ponad poziom wody.
Gotować aż warzywa będą miękkie i będą się rozpadać
Zmiksować. Jeżeli zupa jest bardzo gęsta – dolać wody przegotowanej.
Gotowe :)
Ewa Trusewicz, dietetyk
Ewa Trusewicz, dietetyk
Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl
'Pyszny, zdrowy krem z brokułów' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!