Pyszny, zdrowy krem z brokułów

Pyszny krem na zimno i na ciepło!

Ilość porcji – 2

Składniki:


– 1/2 łyżki oliwy
– 1-2 ząbki czosnku rozgniecionych
– 0,5 cebuli czerwonych lub białych, pociętych na talarki
– 0,5 kg brokuła świeżych lub mrożonych
– 0,8 kg pietruszki (korzeń), startej na grubej tarce (tak jak do sałatek)
– 0,1kg marchewki, startej na grubej tarce (tak jak do sałatek)

Przepis:


W dużym garnku udusić na wolnym ogniu pod przykryciem cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę na oliwie aż będzie miękka (około 10-15 min) 

UWAGA: nie dopuścić do zbrązowienia

Dodać nierozmrożone brokuły. Zalać wodą , tak żeby wszystkie warzywa były przykryte, nie za dużo żeby nie było zbyt rzadkie. Mogą lekko wystawać poszczególne różyczki ponad poziom wody.
Gotować aż warzywa będą miękkie i będą się rozpadać
Zmiksować. Jeżeli zupa jest bardzo gęsta – dolać wody przegotowanej.

Gotowe :)


Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Pyszny, zdrowy krem z brokułów' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.