Podałam jej linki artykułów, w których poruszałam temat przypraw:
https://dietaifitness.pl/2013/01/jekie-jedzeniejaki-czynnik-moze-pomoc-w.html
https://dietaifitness.pl/2012/11/9-skadnikow-sosow-saatkowych-ktore.html
Bardzo dużo osób przyzwyczaiło się już do smaku vegety itp. przypraw, ponieważ w szybki i prosty sposób nadają naszym danią intensywny smak. Nie wyobrażamy sobie rosołu bez kostki rosołowej, doprawienia zupy czymś innym niż vegeta.
Teraz nie trzeba z tego rezygnować!
Wiadomość Agnieszki zainspirowała mnie do pokazania Wam, że można stworzyć własną zdrową wersję vegety :)
Co potrzebujemy?
1. Suszone warzywa – 300g. Może być to gotowy produkt kupiony w sklepie, marketach lub na allegro (ja często tam kupuję, wszystko można znaleźć ;) ). Szukajcie nazw „warzywa suszone” albo „mieszanka suszonych warzyw” – tak mniej więcej wyglądają:
Dla wytrwałych – można również zrobić własną mieszankę. Kupić włoszczyznę, pokrić por, starkować marchew, seler i korzeń pietruszki oraz cebulę i wstawić do piekarnika na 100 stopni na 2 -3 godziny.
2. Suszona natka pietruszki – 2 łyżki
3. Czosnek granulowany lub szatkowany – 2 łyżki
4. Kurkuma dla koloru – 2 łyżki
5. Papryka ostra lub słodka – 2 łyżki
6. Sól morska – 3 łyżki (nie jest niezbędna, można zrobić vegetę bez soli, będzie zdrowiej)
Wszystko razem mieszamy (można również zmielić dla gładszego efektu) i gotowe :)
Nasza zdrowa, smaczna „vegeta” własnej roboty :)
Ewa Trusewicz, dietetyk
'Zdrowy zamiennik Vegety / jarzynki !' 3 komentarze
12 lipca 2013 @ 03:50 gurbacka
to naprawdę super pomysł. Jestem pewna, że spodoba się takze moim czytelnikom:)
12 lipca 2013 @ 09:50 gurbacka
to naprawdę super pomysł. Jestem pewna, że spodoba się takze moim czytelnikom:)
12 lipca 2013 @ 07:50 gurbacka
to naprawdę super pomysł. Jestem pewna, że spodoba się takze moim czytelnikom:)