Co potrzebujemy na ok. 3 porcje:
– 150 g twarogu chudego albo półtłustego
– 1 jajko, 1 białko
– 5 łyżek różnych otrębów (u mnie żytnie, owsiane, gryczane)
– 2 łyżki siemienia lnianego
– szczypta stevii do posłodzenia
– 2 miarki odżywki białkowej (60g) – u mnie truskawkowej
– 20 g jakichkolwiek orzechów (u mnie włoskie)
Przygotowanie:
To wszystko miksujemy (lepiej, bo nie będzie grudek twarogu), albo rozrabiamy widelcem. Następnie wciskamy orzechy w przygotowaną masę. Wkładamy do mikrofali (ja na 100%) na 10 minut. Gotowe :)
'Błyskawiczne ciasto bez mąki z orzechami w 10 minut!' 24 komentarze
20 września 2013 @ 05:00 Dominika Zet
Świetne :) Chętnie wypróbuje :)
20 września 2013 @ 05:45 Anonymous
przecież mikrofalówka zabija wszystkie składniki odżywcze, a twaróg to bardzo ubogie źrodło białek, cieżko trawionych o słabym profilu aminokwasowym.
20 września 2013 @ 11:00 Dominika Zet
Świetne :) Chętnie wypróbuje :)
20 września 2013 @ 11:43 Ewa Trusewicz
Straty witamin czy minerałów są w jakiejkolwiek obróbce termicznej. Teoria o falach nie została jeszcze potwierdzona jednoznacznie (dlatego ani dietetycy ani lekarze nie zabraniają mikrofali :) )Nigdy nie jadasz twarogu?:) Białka wzorcowe, o idealnym profilu aminokwasowym to jaja i mięsa, ale np. warzywa strączkowe, które również nie jaką pełnego zakresu aminokwasów jemy :) Trzeba po prostu jadać różne białka w ciągu nia aby profil aminokwasowy był kompletny.
20 września 2013 @ 11:45 Anonymous
przecież mikrofalówka zabija wszystkie składniki odżywcze, a twaróg to bardzo ubogie źrodło białek, cieżko trawionych o słabym profilu aminokwasowym.
20 września 2013 @ 13:21 Anonymous
Białka w twarogu są OK, ale mikrofala odpada, to jest potwierdzone i sprawdzone że niszczy wartości odżywcze w jedzeniu.Przepis OK tylko zamiast mikrofali proponuje piekarnik:)
20 września 2013 @ 17:43 Ewa Trusewicz
Straty witamin czy minerałów są w jakiejkolwiek obróbce termicznej. Teoria o falach nie została jeszcze potwierdzona jednoznacznie (dlatego ani dietetycy ani lekarze nie zabraniają mikrofali :) )
Nigdy nie jadasz twarogu?:) Białka wzorcowe, o idealnym profilu aminokwasowym to jaja i mięsa, ale np. warzywa strączkowe, które również nie jaką pełnego zakresu aminokwasów jemy :)
Trzeba po prostu jadać różne białka w ciągu nia aby profil aminokwasowy był kompletny.
20 września 2013 @ 19:21 Anonymous
Białka w twarogu są OK, ale mikrofala odpada, to jest potwierdzone i sprawdzone że niszczy wartości odżywcze w jedzeniu.Przepis OK tylko zamiast mikrofali proponuje piekarnik:)
29 września 2013 @ 06:15 Seira
A ja nie posiadam mikrofalówki, czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile by to musiało siedzieć w piekarniku i na jakiej temperaturze?:)
29 września 2013 @ 12:15 Seira
A ja nie posiadam mikrofalówki, czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile by to musiało siedzieć w piekarniku i na jakiej temperaturze?:)
1 października 2013 @ 05:01 Ewa Trusewicz
Seira, ok 15 minut w nagrzanym do 180-200 stopni :)
1 października 2013 @ 11:01 Ewa Trusewicz
Seira, ok 15 minut w nagrzanym do 180-200 stopni :)
8 października 2013 @ 10:34 Anonymous
co zamiast twarogu?
8 października 2013 @ 16:34 Anonymous
co zamiast twarogu?
12 października 2013 @ 07:19 Ewa Trusewicz
hmm, możesz spróbować z tofu, ale nie wędzonym
12 października 2013 @ 13:19 Ewa Trusewicz
hmm, możesz spróbować z tofu, ale nie wędzonym
11 lutego 2014 @ 17:43 Marcin Koperski
Wyszło mi podobne, piekłem w piekarniku przy 180 stopniach ok. 17 minut, dodałem jedynie wiórki kokosowe (jakąś łyżkę stołową), ale nie dodawałem nic słodzącego.Wyszło i tak pycha!Odżywkę miałem czekoladową ;)
11 lutego 2014 @ 23:43 Marcin Koperski
Wyszło mi podobne, piekłem w piekarniku przy 180 stopniach ok. 17 minut, dodałem jedynie wiórki kokosowe (jakąś łyżkę stołową), ale nie dodawałem nic słodzącego.
Wyszło i tak pycha!
Odżywkę miałem czekoladową ;)
12 lutego 2014 @ 05:59 Anonymous
a czy da się to ciasto upichcić bez odżywki białkowej? :) ona jest dla wartości odżywczych czy dla konsystencji/struktury ciasta?
12 lutego 2014 @ 11:32 Ewa Trusewicz
Marcin, no to super, fajnie robić różne wariacje :)Można zrobić bez odżywki białkowej, po prostu dodać więcej twarogu albo mleka w proszku. Dodałam aby miało ciasto wicej białka (organizm najwięcej energii zużywa na trawienie białek) oraz aby konsystencja nie była za morka
12 lutego 2014 @ 11:59 Anonymous
a czy da się to ciasto upichcić bez odżywki białkowej? :) ona jest dla wartości odżywczych czy dla konsystencji/struktury ciasta?
12 lutego 2014 @ 17:32 Ewa Trusewicz
Marcin, no to super, fajnie robić różne wariacje :)
Można zrobić bez odżywki białkowej, po prostu dodać więcej twarogu albo mleka w proszku. Dodałam aby miało ciasto wicej białka (organizm najwięcej energii zużywa na trawienie białek) oraz aby konsystencja nie była za morka
15 maja 2014 @ 08:19 Ulka
wygląda całkiem apetycznie:)
15 maja 2014 @ 14:19 Ulka
wygląda całkiem apetycznie:)