Błyskawiczne ciasto bez mąki z orzechami w 10 minut!

 

 

Co potrzebujemy na ok. 3 porcje:

– 150 g twarogu chudego albo półtłustego
– 1 jajko, 1 białko
– 5 łyżek różnych otrębów (u mnie żytnie, owsiane, gryczane)
– 2 łyżki siemienia lnianego
– szczypta stevii do posłodzenia
– 2 miarki odżywki białkowej (60g) – u mnie truskawkowej
– 20 g jakichkolwiek orzechów (u mnie włoskie)

Przygotowanie:

 

To wszystko miksujemy (lepiej, bo nie będzie grudek twarogu), albo rozrabiamy widelcem. Następnie wciskamy orzechy w przygotowaną masę. Wkładamy do mikrofali (ja na 100%) na 10 minut. Gotowe :)

 
 
Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Błyskawiczne ciasto bez mąki z orzechami w 10 minut!' 24 komentarze

  1. Avatar

    20 września 2013 @ 05:00 Dominika Zet

    &#346wietne :) Ch&#281tnie wypróbuje :)

    Odpowiedz

  2. Avatar

    20 września 2013 @ 05:45 Anonymous

    przecie&#380 mikrofalówka zabija wszystkie sk&#322adniki od&#380ywcze, a twaróg to bardzo ubogie &#378rod&#322o bia&#322ek, cie&#380ko trawionych o s&#322abym profilu aminokwasowym.

    Odpowiedz

  3. Avatar

    20 września 2013 @ 11:00 Dominika Zet

    Świetne :) Chętnie wypróbuje :)

    Odpowiedz

  4. Avatar

    20 września 2013 @ 11:43 Ewa Trusewicz

    Straty witamin czy minera&#322ów s&#261 w jakiejkolwiek obróbce termicznej. Teoria o falach nie zosta&#322a jeszcze potwierdzona jednoznacznie (dlatego ani dietetycy ani lekarze nie zabraniaj&#261 mikrofali :) )Nigdy nie jadasz twarogu?:) Bia&#322ka wzorcowe, o idealnym profilu aminokwasowym to jaja i mi&#281sa, ale np. warzywa str&#261czkowe, które równie&#380 nie jak&#261 pe&#322nego zakresu aminokwasów jemy :) Trzeba po prostu jada&#263 ró&#380ne bia&#322ka w ci&#261gu nia aby profil aminokwasowy by&#322 kompletny.

    Odpowiedz

  5. Avatar

    20 września 2013 @ 11:45 Anonymous

    przecież mikrofalówka zabija wszystkie składniki odżywcze, a twaróg to bardzo ubogie źrodło białek, cieżko trawionych o słabym profilu aminokwasowym.

    Odpowiedz

  6. Avatar

    20 września 2013 @ 13:21 Anonymous

    Bia&#322ka w twarogu s&#261 OK, ale mikrofala odpada, to jest potwierdzone i sprawdzone &#380e niszczy warto&#347ci od&#380ywcze w jedzeniu.Przepis OK tylko zamiast mikrofali proponuje piekarnik:)

    Odpowiedz

  7. Avatar

    20 września 2013 @ 17:43 Ewa Trusewicz

    Straty witamin czy minerałów są w jakiejkolwiek obróbce termicznej. Teoria o falach nie została jeszcze potwierdzona jednoznacznie (dlatego ani dietetycy ani lekarze nie zabraniają mikrofali :) )
    Nigdy nie jadasz twarogu?:) Białka wzorcowe, o idealnym profilu aminokwasowym to jaja i mięsa, ale np. warzywa strączkowe, które również nie jaką pełnego zakresu aminokwasów jemy :)
    Trzeba po prostu jadać różne białka w ciągu nia aby profil aminokwasowy był kompletny.

    Odpowiedz

  8. Avatar

    20 września 2013 @ 19:21 Anonymous

    Białka w twarogu są OK, ale mikrofala odpada, to jest potwierdzone i sprawdzone że niszczy wartości odżywcze w jedzeniu.Przepis OK tylko zamiast mikrofali proponuje piekarnik:)

    Odpowiedz

  9. Avatar

    29 września 2013 @ 06:15 Seira

    A ja nie posiadam mikrofalówki, czy kto&#347 móg&#322by mi powiedzie&#263 ile by to musia&#322o siedzie&#263 w piekarniku i na jakiej temperaturze?:)

    Odpowiedz

  10. Avatar

    29 września 2013 @ 12:15 Seira

    A ja nie posiadam mikrofalówki, czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile by to musiało siedzieć w piekarniku i na jakiej temperaturze?:)

    Odpowiedz

  11. Avatar

    1 października 2013 @ 05:01 Ewa Trusewicz

    Seira, ok 15 minut w nagrzanym do 180-200 stopni :)

    Odpowiedz

  12. Avatar

    1 października 2013 @ 11:01 Ewa Trusewicz

    Seira, ok 15 minut w nagrzanym do 180-200 stopni :)

    Odpowiedz

  13. Avatar

    8 października 2013 @ 10:34 Anonymous

    co zamiast twarogu?

    Odpowiedz

  14. Avatar

    8 października 2013 @ 16:34 Anonymous

    co zamiast twarogu?

    Odpowiedz

  15. Avatar

    12 października 2013 @ 07:19 Ewa Trusewicz

    hmm, mo&#380esz spróbowa&#263 z tofu, ale nie w&#281dzonym

    Odpowiedz

  16. Avatar

    12 października 2013 @ 13:19 Ewa Trusewicz

    hmm, możesz spróbować z tofu, ale nie wędzonym

    Odpowiedz

  17. Avatar

    11 lutego 2014 @ 17:43 Marcin Koperski

    Wysz&#322o mi podobne, piek&#322em w piekarniku przy 180 stopniach ok. 17 minut, doda&#322em jedynie wiórki kokosowe (jak&#261&#347 &#322y&#380k&#281 sto&#322ow&#261), ale nie dodawa&#322em nic s&#322odz&#261cego.Wysz&#322o i tak pycha!Od&#380ywk&#281 mia&#322em czekoladow&#261 ;)

    Odpowiedz

  18. Avatar

    11 lutego 2014 @ 23:43 Marcin Koperski

    Wyszło mi podobne, piekłem w piekarniku przy 180 stopniach ok. 17 minut, dodałem jedynie wiórki kokosowe (jakąś łyżkę stołową), ale nie dodawałem nic słodzącego.
    Wyszło i tak pycha!
    Odżywkę miałem czekoladową ;)

    Odpowiedz

  19. Avatar

    12 lutego 2014 @ 05:59 Anonymous

    a czy da si&#281 to ciasto upichci&#263 bez od&#380ywki bia&#322kowej? :) ona jest dla warto&#347ci od&#380ywczych czy dla konsystencji/struktury ciasta?

    Odpowiedz

  20. Avatar

    12 lutego 2014 @ 11:32 Ewa Trusewicz

    Marcin, no to super, fajnie robi&#263 ró&#380ne wariacje :)Mo&#380na zrobi&#263 bez od&#380ywki bia&#322kowej, po prostu doda&#263 wi&#281cej twarogu albo mleka w proszku. Doda&#322am aby mia&#322o ciasto wicej bia&#322ka (organizm najwi&#281cej energii zu&#380ywa na trawienie bia&#322ek) oraz aby konsystencja nie by&#322a za morka

    Odpowiedz

  21. Avatar

    12 lutego 2014 @ 11:59 Anonymous

    a czy da się to ciasto upichcić bez odżywki białkowej? :) ona jest dla wartości odżywczych czy dla konsystencji/struktury ciasta?

    Odpowiedz

  22. Avatar

    12 lutego 2014 @ 17:32 Ewa Trusewicz

    Marcin, no to super, fajnie robić różne wariacje :)
    Można zrobić bez odżywki białkowej, po prostu dodać więcej twarogu albo mleka w proszku. Dodałam aby miało ciasto wicej białka (organizm najwięcej energii zużywa na trawienie białek) oraz aby konsystencja nie była za morka

    Odpowiedz

  23. Avatar

    15 maja 2014 @ 08:19 Ulka

    wygl&#261da ca&#322kiem apetycznie:)

    Odpowiedz

  24. Avatar

    15 maja 2014 @ 14:19 Ulka

    wygląda całkiem apetycznie:)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.