Hodowla grzybka tybetańskiego – kefiru

We wcześniejszym artykule tłumaczyłam czym jest grzybek tybetański. Teraz jak go rozmnażać i korzystać z jego właściwości :)
Kefir z grzybka tybetańskiego możemy codziennie mieć świeży. Co potrzebujemy?1. Kulturę grzybka tybetańskiego – do kupienia w Internecie albo można dostać od osoby, która już uprawia grzybka (powiększa się on codziennie). Wystarczą dwie łyżeczki.

2. Szklankę świeżego nie odtłuszczonego mleka ( nie powinno być to mleko UHT, ponieważ kefir może się nie zrobić).

3. Słoik lub inny pojemnik, najlepiej szklany (nie może być metalowy, gdyż metal może wchodzić w reakcję).

4. Gazę do przykrycia słoika (musi być dostęp powietrza).

5. Gumkę recepturkę.

6. Sitko i łyżka ( nie powinny być to sprzęty metalowe, niech będą plastikowe, łyżka może być też drewniana).

Przygotowanie:

Grzybek płuczemy wodą z kranu. Umieszczamy w słoiku, zalewamy mlekiem. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy naczynie na 24 godziny w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej (od 18 do 25 stopni). Ja chowam go do szafki. Nie trzymajmy go długo dłużeb bo zaczyna się proces zagrzybiania – tworzy się taka biała skorupka na powierzchni roztworu, która przykleja się do grzybka, a sam napój zaczyna się oddzielać – woda osobno i białko osobno (na moich zdjęciach na dole właśnie można zauważyć ten proces ;) ). Po upływie tego czasu odcedzamy uzyskany kefir, który nadaje się już do spożycia. Nie powinniśmy również skracać długości przebiegu „cyklu” produkcji, gdyż w miarę postępu fermentacji, wzrost bakterii kwasu mlekowego (tych dobrych dla naszego organizmu) przebiega skuteczniej od wzrostu drożdży i bakterii kwasu octowego.Pozostałe na sitku grzybki pobierznie płuczemy i używamy do ponownej do produkcji domowego kefiru. Produkt końcowy (kefir) nie nadaje się do stosowania jako kultura starterowa kolejnego procesu – nie można nim zastąpić ziaren kefirowych.

 
O tym dlaczego warto pić taki kefir przeczytacie tutaj.

Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj. 

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Hodowla grzybka tybetańskiego – kefiru' 6 komentarzy

  1. Avatar

    30 lipca 2014 @ 16:42 Anonymous

    Witam, chcialabym kupic takie grzybki. Czy moglaby Pani poradzic gdzie dokladnie?Pozdrawiam

    Odpowiedz

  2. Avatar

    30 lipca 2014 @ 16:44 Anonymous

    A gdzie mozna je dokladnie kupic? Jakies sprawdzone &#378ród&#322o?

    Odpowiedz

  3. Avatar

    30 lipca 2014 @ 20:42 Anonymous

    Witam, chcialabym kupic takie grzybki. Czy moglaby Pani poradzic gdzie dokladnie?Pozdrawiam

    Odpowiedz

  4. Avatar

    30 lipca 2014 @ 20:44 Anonymous

    A gdzie mozna je dokladnie kupic? Jakies sprawdzone &#378ród&#322o?

    Odpowiedz

  5. Avatar

    5 sierpnia 2014 @ 06:08 Ewa Trusewicz

    Ja kupi&#322am po prostu przez allegro. Nie pami&#281tam od którego uzytkownika, ale to radz&#281 kupi&#263 od takiego, który ma du&#380o dobrych komentarzy

    Odpowiedz

  6. Avatar

    5 sierpnia 2014 @ 10:08 Ewa Trusewicz

    Ja kupiłam po prostu przez allegro. Nie pamiętam od którego uzytkownika, ale to radzę kupić od takiego, który ma dużo dobrych komentarzy

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.