Zgaga, refluks – przyczyna niedokwaszenia żołądka czy nadkwasoty?

Często zdarza się, że jeśli pacjent cierpi na zgagę lub refluks, to lekarze przepisują leki – inhibotory pompy protonowej hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego. Nie zawsze (a raczej w mniejszości) objawy refluksu/zgagi są efektem produkcji zbyt dużej ilości kwasu solnego. Dlaczego? W dzisiejszych czasach przetworzone jedzenie, ciągłe podjadanie, popijanie różnej jakości „płynów” może powodować zaburzenia wydzielania kwasu solnego ( w szczególności w przypadku chorób autoimmunologicznych takich jak Hashimoto, RZS, cukrzyca itp.).

Co się wtedy dzieje? Spożywając posiłek powodujemy, że w naszym żołądku zmienia się pH (z kwaśnego, jakie powinno być pH ok 1-2 na dużo wyższe). Normalnie to byłoby bodźcem do produkcji większej ilości kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka, ale czasem tak się nie dzieje… Wówczas posiłek dużo wolniej się trawi, enzymy proteolityczne (trawiące białka), które wytwarzają się tylko w kwaśnym środowisku nie są produkowane – białko nie jest do końca trawione przez to w jelitach. Możemy odczuwać, że posiłek „zalega” nam w żołądku, pojawia się uczucie objedzenia, ciężkości.

GetImage

 

Zbyt mało kwaśne środowisko w żołądku powoduje, że zwieracz przełyku jest otwarty (zamyka się on jeśli jest kwaśna treść żołądka). Co się wówczas dzieje? Żołądek zaczyna nam „zarzucać” treścią do przełyku i możemy odczuwać zgagę (treść żołądka jest trochę kwaśna). Wówczas spożywamy popularne, dostępne nawet na stacjach benzynowych suplementy które mają nam zneutralizować kwas żołądkowy i tak naprawdę zaczyna się błędne koło. Nadal tak naprawdę mamy refluks (ponieważ „zarzucamy” treścią żołądka gdy zwieracz się nie zaciska z powodu zasadowego środowiska), ale już nie kwaśny… A wyobraźcie sobie co się dzieje, gdy często mamy zgagę, ponieważ mamy do końca zakwaszony żołądek i idziemy do lekarza a on nam przepisuje inhibitory pompy protonowej… Nie leczymy przyczyny, ponieważ przyczyna leży zupełnie gdzie indziej….

Jeśli macie gastroskopię z powodu przewlekłej zgagi, to warto poprosić lekarza o zbadanie pH żołądka zanim przepisze Wam leki neutralizujące kwas solny…

Jeśli chcesz się dowiedzieć czy zgaga jest spowodowana zbytnim zakwaszeniem, czy niedokwaszeniem żołądka, to oprócz zbadania jego pH u lekarza, można zrobić prosty test (w większości przypadków się sprawdza). Należy rozpuścić w pół szklanki wody łyżeczkę sody oczyszczonej (mocna zasada) i wypić na raz, najlepiej na czczo aby nic nie zaburzało zawartości żołądka. Do ok. półtorej minuty powinno się nam „odbić” (zasada neutralizuje kwas i wydziela się CO2). Jeśli Ci się nie „odbiło” najprawdopodobniej masz niedokwaszony żołądek (najprawdopodobniej, ponieważ równie dobrze może się okazać, że CO2 skieruje się w stronę jelit lub jeśli masz mocno ukrwioną śluzówkę żołądka to przedostanie się do krwi. Jeśli się natomiast odbije – na pewno zaszła reakcja :) . 

Co wówczas zrobić? Jak zakwasić żołądek?

Osobiście stosuję u pacjentów najłatwiejszy i najtańszy środek jakim jest ocet jabłkowy – 2 łyżki stołowe rozpuszczone w 1/4 szklanki wody, 15 minut przed głównymi posiłkami. Pomaga na łagodniejsze stany niedokwaszenia. 

Jeśli niedokwaszenie jest duże należy zastosować Betainę HCL (chlorowodorek betainy) w suplemencie. Nie należy stosować betainy HCL razem z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi – NLPZ (ibuprofen, aspiryna itp.) gdyż mogą wystąpić wrzody. Sama betaina jest np. w burakach, szpinaku czy quinoa – obniża poziom homocysteiny, ale to już osobny temat :)

Można również zastosować naturalne enzymy roślinne, odpowiedniki naszych enzymów żołądkowych, które wspomogą, przyśpieszą trawienie i zlikwidują uczucie pełności, np: bromelinę, trawiącą białka http://thisisbio.pl/trawienie/64-bromelain-90tabl-scitec-.html  ; lub kompleks wspomagający trawienie białek, węglowodanów i tłuszczty http://thisisbio.pl/trawienie/30-enzymex-multi-90kaps-amix-.html (na hasło KQ749NA6  jest 5% zniżki ;) )

 

UWAGA: Należy najperw zdiagnozować co jest przyczyną zgagi. Nie należy przyjmować octu lub betainy na nadkwasotę, gdyż może to spowodować wystąpienie zapalenia błony śluzowej żołądka

 

 



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.