Potrzebny cholesterol? Nie musisz wybierać tylko nabiału 0%

Ostatnio pisałam o tym, dlaczego warto kupować nabiał z normalnym % tłuszczu. CLA występujący w tłuszczu mlecznym jest pierwszym powodem, drugim jest cholesterol. Tak, tak… cholesterol. Jest nam on potrzebny. Dużą część cholesterolu nasz organizm sam syntetyzuje, ale część wchłaniana jest z pożywienia. Jest on naturalnym składnikiem mleka i stanowi 0,25-0,4 % ogólnej ilości lipidów mleka. Cholesterol nie ma dobrej sławy, ponieważ obwiniany jest o powodowanie wielu poważnych chorób, w tym miażdżycy, chorób serca i zawałów (dlatego nie można przesadzać z ilością tłuszczów nasyconych). Jednakże spełnia w organizmie różne ważne funkcje, m.in. :

– potrzebny do budowy wszystkich błon komórkowych,

– jest składnikiem osłonek mielinowych w układzie nerwowym (25% cholesterolu znajduje się w mózgu),

– uczestniczy w transporcie substancji odżywczych,

– jest budulcem wielu hormonów, m.in. płciowych i nadnerczy,

– niezbędny do syntezy witaminy D i odgrywa ważną rolę w spalaniu tłuszczów.

Trzeba jednak mieć świadomość i badać profil lipidowy we krwi, aby przynajmniej wiedzieć czy mamy wystarczającą ilość cholesterolu HDL oraz nie za wysoką trójglicerydów . Poniżej podaję Wam wartości prawidłowe oraz odbiegające od normy (proszę się nie przejmować jeśli ogólny cholesterol będzie wyższy, należy wówczas spojrzeć całościowo na wyniki badań i zbadać np. homocysteinę). 

 

Jeśli nie mamy mocno podwyższonego cholesterolu, nie musimy się go aż tak bać, nie musimy ograniczać się do 3 jajek tygodniowo, lub robić jajecznicę z samych białek, nie wpadajmy w paranoję :)



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Potrzebny cholesterol? Nie musisz wybierać tylko nabiału 0%' 2 komentarze

  1. 9 kwietnia 2015 @ 17:46 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Cholesterolowe kłamstwo! vol. 1

    […] Teraz wszyscy panicznie boją się cholesterolu. Jedzą tylko białe mięso, produkty light, margaryny obniżające poziom cholesterolu – dzięki temu rozwinęła się zupełnie nowa gałąź przemysłu. Produkty te czasem obniżają troszkę poziom cholesterolu, ale jest to o ok 1-3%, co nam to zmieni? Nic (abstrahując w ogóle od tego, że cholesterol nie jest zły). Następną nową gałęzią przemysłu są produkty nabiałowe light albo 0% tłuszczu. NIE KUPUJEMY takich! Dlaczego? Odpowiedź tutaj. […]

    Odpowiedz

  2. 22 października 2015 @ 14:18 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Cholesterolowe kłamstwo vol. 2 STATYNY to pomyłka?

    […] nie jest dla nas zły, o czym pisałam tutaj, tutaj i tutaj. A statyny obniżają poziom cholesterolu tylko u ok 4% […]

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.