Pokażę Ci jeden z prostych i smacznych sposobów w jaki sposób można przygotować zdrowe warzywa strączkowe.
Składniki:
– Puszka soczewicy,
– 1 duża cebula,
– 1-2 ząbki czosnku,
– 750 ml rosołu (może być z kostki, choć to nie jest najlepszy sposób… szukaj taką bez glutaminianu sodu),
– Puszka pomidorów,
– sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, bazylia, kurkuma,
– 3 oleju rzepakowego do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć do rondla z olejem, zeszklij. Następnie dorzuć soczewicę i smaż przez chwilę. Zalej zupę rosołem, dodaj puszkę pomidorów i gotuj przez około 10 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Możesz również zmiksować ją blenderem na krem. Dobrze smakuje z kawałkiem chleba pełnoziarnistego.
Możesz również kupić gotową mieszankę do gotowania, tego typu:
Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj.
'Błyskawiczna zupa z soczewicy' 2 komentarze
31 lipca 2015 @ 12:14 krupamarta104@gmail.com
też choruję na hashimoto, z chęcią poczytam twoje przepisy:) powiedz zwykłą soczewicę nie z puszki też można dać? namoczyc, ugotować?
3 sierpnia 2015 @ 17:29 Ewa Trusewicz
Oczywiście, że można :) Im dłużej namoczysz, tym będzie miała mniej lektyn, a więc potencjalnie (w zależności od stanu Twoich jelit) będzie działała mniej zapalnie :)