Pokażę Ci jeden z prostych i smacznych sposobów w jaki sposób można przygotować zdrowe warzywa strączkowe.
Składniki:
– Puszka soczewicy,
– 1 duża cebula,
– 1-2 ząbki czosnku,
– 750 ml rosołu (może być z kostki, choć to nie jest najlepszy sposób… szukaj taką bez glutaminianu sodu),
– Puszka pomidorów,
– sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, bazylia, kurkuma,
– 3 oleju rzepakowego do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć do rondla z olejem, zeszklij. Następnie dorzuć soczewicę i smaż przez chwilę. Zalej zupę rosołem, dodaj puszkę pomidorów i gotuj przez około 10 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Możesz również zmiksować ją blenderem na krem. Dobrze smakuje z kawałkiem chleba pełnoziarnistego.
Możesz również kupić gotową mieszankę do gotowania, tego typu:
Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj.