Błyskawiczna zupa z soczewicy

Jesz warzywa strączkowe? Czy nie wiesz w jaki sposób je przygotować i nawet ich nie kupujesz?
Pokażę Ci jeden z prostych i smacznych sposobów w jaki sposób można przygotować zdrowe warzywa strączkowe.

Składniki:

– Puszka soczewicy,
– 1 duża cebula,
– 1-2 ząbki czosnku,
– 750 ml rosołu (może być z kostki, choć to nie jest najlepszy sposób… szukaj taką bez glutaminianu sodu),
– Puszka pomidorów,
– sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, bazylia, kurkuma,
– 3 oleju rzepakowego do smażenia.

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć do rondla z olejem, zeszklij. Następnie dorzuć soczewicę i smaż przez chwilę. Zalej zupę rosołem, dodaj puszkę pomidorów i gotuj przez około 10 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Możesz również zmiksować ją blenderem na krem. Dobrze smakuje z kawałkiem chleba pełnoziarnistego.

Możesz również kupić gotową mieszankę do gotowania, tego typu:


Smacznego :)


Ewa Trusewicz, dietetyk, dietcoach

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Komentujcie, krytykujcie, oceniajcie i pytajcie :)


Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj. 



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.