Grzybek tybetański mimo, że brzmi tajemniczo – jest po prostu kulturami bakterii i grzybów kefirowych :)
Czyli grzybek tybetański to nic innego jak ziarna kefirowe :)
Kefir, napój, który powstaje z jego udziałem, jest jednym z najstarszych i najzdrowszych napojów fermentowanych. Najważniejsze jest jednak to, że hodowla grzybka tybetańskiego jest bardzo prosta.Grzybki mają biały kolor, wyglądem przypominają różyczki kalafiora, mają konsystencje stałą oraz niewielkie rozmiary: od 3 do 30 mm. Mimo nazwy grzybek nie pochodzi z Tybetu, a z Kaukazu.W skład ziaren kefirowych wchodzi wiele gatunków bakterii kwasu mlekowego i octowego oraz drożdży:
– 60-70 % masy stanowi Lactobacillus lactis. Są to pozytywne dla organizmu ludzkiego gram-dodatnie mleczne bakterie probiotyczne. Rozkładają cukry proste na kwas mlekowy (dlatego w produktach fermentowanych jest mniej laktozy). Ich naturalnym środowiskiem jest układ trawienny człowieka (przełyk). Normalnie znajduje się w różnych produktach spożywczych, np. serach, kwasie chlebowym czy jogurtach,
– Gram-dodatnie, bakterie kwasu mlekowego i octowego m.in. Lactobacillus caucasicus, Lactobacillus casei, Lactobacilus kefir, , Lactobacillus plantarum, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactobacilus kefigranu, jogurti, Lactobacillus fermentum, Lactococcus lactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Streptococcus thermophilus, LStreptococcus durans, Leuconostoc dextranicum, Leuconostoc kefirs;
– Gram-ujemne bakterie kwasu octowego: gatunki z rodzaju Acetobacter;
– drożdże fermentujące laktozę oraz niefermentujące m.in. Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces marxianus, Torula kefir, Candida lipolytica i Cryptococcus humicolus*Jak widzicie w skład ziaren kefirowych wchodzi wiele gatunków bakterii kwasu mlekowego i octowego oraz drożdży. Wszystkie te organizmy są powiązane ze sobą białkami i polisacharydami i zachowują się jak jeden organizm!
Co zawiera produkt końcowy jakim jest kefir?:
– białko,
– tłuszcz mlekowy,
– około 1% kwasu mlekowego,
– znaczne ilości dwutlenku węgla,
– od 0,01 do 0,1% etanolu czyli alkoholu,
– witaminy (B2, B12, K, A i D),
– minerały (wapń, fosfor, magnez),
– enzymy.
Wpływ na zdrowie:
– reguluje procesy przemiany materii,
– przyczynia się do usprawnienia procesów przyswajania białka i wapnia,
– obniża ciśnienie krwi,
– obniża poziom cholesterolu we krwi,
– działanie antyrakowe,
– obniża ilość węglowodanów w mleku – rozkłada cukry, m.in. laktozę
– zawiera substancje antybiotyczne – hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym,
– Łagodzi przebieg stanów zapalnych występujących w organizmie,
– wspomaga w chorobach układu pokarmowego poprzez zasiedlanie pozytywnych probiotyków,
– Wspomaga leczenie infekcji grzybiczych
Grzybek tybetański (ziarna kefirowe) mają złożoną mikroflorę i wzrastają w sposób niekontrolowany, co nie sprzyja produkcji przemysłowej. Z tego powodu w przemyśle spożywczym produkuje się kefir z mieszaniny czystych kultur. Efektem są odmiany przefermentowanego mleka o cechach nieco innych od kefiru z grzybka tybetańskiego (ale też zdrowy :) )
O tym jak go wyprodukować i rozmnażać – jutro :)
'Grzybek Tybetański – co to?' 2 komentarze
27 października 2017 @ 15:00 M.
Kiedyś piłak kefir z grzybka tybetańskiego. Teraz chciałabym do tego wrócić, ale mam parę wątpiwości – po pierwsze – okazało się, że mam ch. Hashimoto – czy kefir z grzybka nie wpłynie na mnie jakoś negatywnie? Nie wytworzy większej ilości przeciwciał, które uszkodzą bardziej tarczycę? I druga sprawa – z racji Hashimoto pojawiła się u mnie nietolerancja laktozy … Czy będzie mi ten kefir bardzo szkodził?
28 października 2017 @ 09:48 Ewa Trusewicz
Jeśli są nietolerancje na białka mleka to może być problem (np. istnienie przeciwciał na kazeinę). Jeśli jest nietolerancja laktozy to niestety taki kefir ją zawiera i może spowodować reakcje ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, biegunki), ale nie wpływa to na Hashimoto