Reumatoidalne zapalenie stawów zalecenia dietetyczne

Natrafiłam na stronę Instytutu Reumatologii. Polecam serdecznie dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), ponieważ jest tam naprawdę bardzo dużo wiedzy, z której każda osoba chora może skorzystać. Zmotywował mnie to skrobnięcia paru zdań.

Co radzą oprócz diety? W sezonie letnim najlepiej jeździć w suche miejsca np. w lasy sosnowe. Lepiej unikać regionów z dużą zmiennością pogody i ciśnienia atmosferycznego, bo może to spowodować większe bóle w chorych stawach np. gór.

Poradnik poradnik przypomina też m.in. jak jeść, by nie nasilać choroby reumatycznej. 

Pokarmy nasilające dolegliwości stawowe to:
• czerwone mięso (kwas arachidonowy – omega 6)
• większość olejów roślinnych (zawierają dużo omega 6)
• pieczywo białe, pszenne (ale tak naprawdę najlepiej zrezygnować ze wszystkich zbóż)
• żywność wysokoprzetworzona: chipsy, zupy z torebek, fast-foody (konserwanty i inne substancje dodatkowe)
• kawa (kofeina), czarna herbata (teina)
• mleko, sery pleśniowe i żółte, jogurty i inne produkty mleczne, często też jaja
• warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany)
• alkohol (pierwszy metabolit – aldehyd octowy)

 

Produkty zmniejszające stan zapalny w organizmie to:
• kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby: łosoś, tuńczyk, sardynki, makrele, pstrągi), olej lniany (ale tutaj jest kwas ALA, który w mniejszym stopniu ulega konwersji do aktywniejszych EPA i DHA)
• warzywa – bardzo duża ilość! (zalecane: np. brokuły, kabaczek, kapusta włoska, szpinak, słodkie ziemniaki, czosnek, cebula),
• pokarmy dostarczające białka (groch, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste – ale nie w fazie ostrej z uwagi na obecność lektyn),
• owoce (ananasy – bromelaina, winogrona – resveratrol, owoce ciemnoczerwone, cytrusy, wszystkie bogate w witaminę C – antyoksydanty),
• przyprawy (kurkuma, imbir, anyż, goździki – antyoksydanty),
• oliwa z oliwek, olej kokosowy

i… długo gotowany rosół na kościach. Działa cudownie przeciwzapalnie (ale o tym w następnym artykule :) )

Bardzo istotny jest stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Powinien on wynosić ok 1:3. Jeśli kwasów omega 6 jest zbyt dużo (tak się niestety dzieje w zwyczajowej diecie Polaka), to Omega 6 zaczyna działać prozapalnie. W chorobach reumatoidalnych zawsze zalecam suplementację omega 3

Więcej: www.instytutreumatologii.pl



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Reumatoidalne zapalenie stawów zalecenia dietetyczne' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.