Co lepsze? Nabiał 0% czy naturalne 1,5-2%? CLA

Wiele osób stara się w wybierać nabiał 0%. Produkty takie stały się bardzo popularne. Spotkałam się nawet z tym, że niektórzy dietetycy również zalecają nabiał 0% (sic!). Tłumaczą to ograniczaniem kwasów tłuszczowych nasyconych. Ale nie biorą pod uwagę tego, że wśród kwasów nasyconych występujących w nabiale (ale również w jajach) znajduje się również CLA. Są to naturalne izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale zupełnie o innych właściwościach, niż te tłuszcze TRANS, które powstają w skutek utwardzania olejów roślinnych lub ich spaleniu. CLA jest nam bardzo przydatny!

W żywieniu człowieka głównym źródłem CLA są mleko i jego przetwory.CLA ma działanie m.in.:
– przecinowotworowe,
– przeciwrodnikowe. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników. Czyli ma dziełanie równieć przeciwzapalne.
– przeciwmiażdżycowe oraz działa ochronnie na układ krążenia
– obniża poziom cukru we krwi,
– obniża zawartość trójglicerydów oraz frakcji LDL (zły cholesterol)
– pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała,
– pomocny przy zwiększaniu masy mięśniowej

Dodatkowo nabiał ma witaminę D tak potrzebną dla naszych kości. Coraz więcej nabiału jest dodatkowo wzbogacane o tą witaminę. Jak wiemy jest ona rozpuszczalna tylko w tłuszczach, dlatego jeśli jemy nabiał 0% tłuszczu – nie przyswoi się ona.

Idąc tym torem – wapń przyswaja się najlepiej przy udziale witaminy D, jeśli jej nie ma – wchłanianie będzie zaburzone…

Jak widzisz, spożywanie jogurtów, mleka, czy serów 0%, jak i masła nie koniecznie może wpływać na redukcję masy ciała. CLA znajduje się również w mięsie zwierząt przeżuwających (krowa, owca, koza)

Jutro napiszę jeszcze dlaczego potrzebny jest nam cholesterol, który również jest w nabiale :)


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Co lepsze? Nabiał 0% czy naturalne 1,5-2%? CLA' 5 komentarzy

  1. Avatar

    20 kwietnia 2013 @ 07:48 Dominika Anonim

    Mam do Ciebie pytanie. W jakiej postaci u&#380ywasz stevie ? Bo przymierzam si&#281 do kupna tego, tylko nie wiem na co si&#281 zdecydowa&#263, bo s&#261 sadzonki ro&#347linek, s&#261 s&#322odziki w proszku, s&#322odziki w tabletkach, nie wiem, w której postaci jest najlepsza??

    Odpowiedz

  2. Avatar

    20 kwietnia 2013 @ 09:11 Ewa Trusewicz

    Cze&#347&#263 Dominika,
    Osobi&#347cie u&#380ywam stevi&#281 w proszku albo w tabletkach, ale firmy better stevia, bo no&#347nikiem jest celuloza, która si&#281 nie trawi. Inne firmy maj&#261 w sk&#322adzie np. maltodekstryn&#281, która jest cukrem…. (mo&#380e to by&#263 cukier wolno trawi&#261cy si&#281, bardzo niski IG, ale równie&#380 maltodekstryn&#281 dodaje si&#281 do od&#380ywek w&#281glowodanowych dla sportowców), wi&#281c to si&#281 mija z celem, bo nie wiadomo jakiego typu maltodekstryn&#281 u&#380ywaj&#261.
    Najbardziej naturalne b&#281d&#261 suszone li&#347cie, ale osobi&#347cie nie przepadam, bo maj&#261 posmak zielska ;)
    Jak znajdziesz stevi&#281 ale bez maltodekstryny to mo&#380esz kupi&#263 :)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    20 kwietnia 2013 @ 13:48 Dominika Anonim

    Mam do Ciebie pytanie. W jakiej postaci używasz stevie ? Bo przymierzam się do kupna tego, tylko nie wiem na co się zdecydować, bo są sadzonki roślinek, są słodziki w proszku, słodziki w tabletkach, nie wiem, w której postaci jest najlepsza??

    Odpowiedz

  4. Avatar

    20 kwietnia 2013 @ 15:11 Ewa Trusewicz

    Cześć Dominika,
    Osobiście używam stevię w proszku albo w tabletkach, ale firmy better stevia, bo nośnikiem jest celuloza, która się nie trawi. Inne firmy mają w składzie np. maltodekstrynę, która jest cukrem…. (może to być cukier wolno trawiący się, bardzo niski IG, ale również maltodekstrynę dodaje się do odżywek węglowodanowych dla sportowców), więc to się mija z celem, bo nie wiadomo jakiego typu maltodekstrynę używają.
    Najbardziej naturalne będą suszone liście, ale osobiście nie przepadam, bo mają posmak zielska ;)
    Jak znajdziesz stevię ale bez maltodekstryny to możesz kupić :)

    Odpowiedz

  5. 16 grudnia 2014 @ 13:34 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Zamiast kupnego musli – mix jogurtowy śniadaniowy

    […] Składniki: – 250g jogurtu naturalnego 1,5% -3% (nie kupujemy nabiału 0% tłuszczu, ponieważ kliknij)- łyka płatków owsianych – łyżka otrąb owsianych (z beta glukanem najlepsze) – łyżka otrąb […]

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.