Co najważniejsze?
1. Po pierwsze należy wypijać odpowiednią ilość płynów (najlepiej wody średnio lub nisko mineralizowanej – zbyt duża ilość minerałów nie jest wskazana aby nie wytrącały się w nerkach). Zwiększenie ilości wypijanych płynów jest bardzo ważne, ponieważ mniejsze stężenie moczu (czyli jest bardziej rozwodniony, jaśniejszy) zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania złogów w nerkach – dobowa ilość moczu powinna wynosić ok. 2 litrów.
2. Ograniczenie ilości spożywanego białka. Nadmierne spożywanie białka moze powodować jego przedostawanie się do moczu co często jest przyczyną powstania cząsteczek dla przyszłego złogu – sole mineralne wytrącają się na cząsteczkach białka przyczyniając się do powstawaniu złogów.
3. Regularna aktywność fizyczna jest bardzo ważna. Siedzący tryb życia sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej.
4. Ograniczenie spożycia soli kuchennej. Sód w soli powoduje zwiększone wydalanie wapnia w moczu.
5. Ograniczenie spożywania mleka i przetworów mlecznych – zawierają dużo fosforanów (kamica fosforanowa).
6. Nie stosowanie dodatkowych suplementów witaminy C – powoduje wytrącanie się złogów.
7. W kamicy szczawianowej należy ograniczyć ilość spożywanych szczawianów, są one trudno rozpuszczalne w wodzie. Duża zawartość szczawianów występuje w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, kawie, czekoladzie.
Ewa Trusewicz, dietetyk
'Jak wspomóc nasze nerki? Profilaktyka kamicy nerkowej.' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!