Zdrowy błonnik? Czy aby na pewno?

Teraz na rynki pojawiło się dużo produktów typu chrupki błonnik. Sama taki kupuję od czasu do czasu jak mam ochotę na coś chrupkiego jako dodatek do mojego musli . Ale naprawdę niewiele, ponieważ nie jest to aż tak zdrowe jak nam się wydaje (oczywiście lepsze niż płatki cornflakes i inne gotowe musli np. takie ).

Tutaj zdjęcie owych, jak to u mnie na fp ludzie mówili ;) – robaczków, chrupek, dżdżowniczek, pałeczek, bobków, gruzu, kupek – zwał jak zwał, ale fakt, że firmy nazywają ten produkt „błonnikiem” .

Okazuje się, że tak zwany błonnik ma w swoim składzie maxymalnie 10-30% prawdziwego błonnika. Reszta to cukier i inne dodatki. Zobaczcie:

„Błonnik A Sante 5 zbóż”

Skład: składniki zbożowe 99,5% (otręby pszenne, pełnoziarnista mąka żytnia, płatki owsiane, kasza jęczmienna, mąka gryczana); sól morska.

Wartość odżywcza: w 100g
Białko: 14,4g
Węglowodany: 43,6g
w tym cukry: 3,9g
tłuszcz: 4,7g
Błonnik: 30,8g

Njbardziej naturalny, bez cukru!

„Błonnik B – Granex”

Skład surowcowy: otręby pszenne, pszenica, cukier, błonnik jabłkowy, susz jabłkowy, aromat, słód pszenny, fruktoza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Produkt zawiera zboża zawierające gluten oraz może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów i mleka (łącznie z laktozą).

Wartość odżywcza 100 g
Wartość energetyczna 292 kcal
Białko 12,3 g
Węglowodany 37,3 g
w tym cukry 37,3 g
Tłuszcz 3,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Błonnik pokarmowy 31,2
Sód <0,1 g


„Błonnik C – Dobry błonnik – good food”


Skład: Mąka pszenna 40%, otręby pszenne 24%, mąka pszenna pełnoziarnista 18%, mąka owsiana 10%, jabłko suszone ze skórką 6%, cynamon 1%, sól, aromat.

Tutaj błonnika jest 14% (14g na 100g)
O połowę mniej niż w poprzednich

„Błonnik D – Just Fit Biedronka”

Skład: mąka żytnia pełnoziarnista 29,1%, mąka pszenna pełnoziarnista 29,1%, otręby pszenne, mąka owsiana pełnoziarnista 7,3%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 7,3%, zielona herbata 0,3%, sól.

Błonnik 15g.


Skład całkiem fajny, ale mało błonnika, tyle co mniej więcej w pełnoziarnistym makaronie.


Wybrałabym chyba te pierwsze, choć nie mają pewnie smaku. Osobiście miałam chyba te z biedronki, smaczne, ale błonnikiem to one nie są – mają jedynie dodatek błonnika ;)

Można dodać sobie od czasu do czasu dla urozmaicenia musli (domowej roboty, jak wyżej), ale niech to nie będzie podstawa mieszanki.

Jakbyście znaleźli jakieś fajne odpowiedniki to dajcie znać!



Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Komentujcie, krytykujcie, oceniajcie i pytajcie :)

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.