Tutaj zdjęcie owych, jak to u mnie na fp ludzie mówili ;) – robaczków, chrupek, dżdżowniczek, pałeczek, bobków, gruzu, kupek – zwał jak zwał, ale fakt, że firmy nazywają ten produkt „błonnikiem” .
Okazuje się, że tak zwany błonnik ma w swoim składzie maxymalnie 10-30% prawdziwego błonnika. Reszta to cukier i inne dodatki. Zobaczcie:
„Błonnik A Sante 5 zbóż”
Skład: składniki zbożowe 99,5% (otręby pszenne, pełnoziarnista mąka żytnia, płatki owsiane, kasza jęczmienna, mąka gryczana); sól morska.
Wartość odżywcza: w 100g
Białko: 14,4g
Węglowodany: 43,6g
w tym cukry: 3,9g
tłuszcz: 4,7g
Błonnik: 30,8g
Njbardziej naturalny, bez cukru!
„Błonnik B – Granex”
Skład surowcowy: otręby pszenne, pszenica, cukier, błonnik jabłkowy, susz jabłkowy, aromat, słód pszenny, fruktoza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Produkt zawiera zboża zawierające gluten oraz może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów i mleka (łącznie z laktozą).
Wartość odżywcza 100 g
Wartość energetyczna 292 kcal
Białko 12,3 g
Węglowodany 37,3 g
w tym cukry 37,3 g
Tłuszcz 3,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Błonnik pokarmowy 31,2
Sód <0,1 g
„Błonnik C – Dobry błonnik – good food”
Skład: Mąka pszenna 40%, otręby pszenne 24%, mąka pszenna pełnoziarnista 18%, mąka owsiana 10%, jabłko suszone ze skórką 6%, cynamon 1%, sól, aromat.
Tutaj błonnika jest 14% (14g na 100g)
O połowę mniej niż w poprzednich
„Błonnik D – Just Fit Biedronka”
Skład: mąka żytnia pełnoziarnista 29,1%, mąka pszenna pełnoziarnista 29,1%, otręby pszenne, mąka owsiana pełnoziarnista 7,3%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 7,3%, zielona herbata 0,3%, sól.
Błonnik 15g.
Można dodać sobie od czasu do czasu dla urozmaicenia musli (domowej roboty, jak wyżej), ale niech to nie będzie podstawa mieszanki.
Ewa Trusewicz, dietetyk