Żelazo – dlaczego tak potrzebne?

haemoglobin1_1

Żelazo należy do mikroelementów bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Żelazo to niezbędny składnik hemoglobiny, mioglobiny (w tkance mięśniowej) oraz enzymów związanych z łańcuchem oddechowym. Hemoglobina w erytrocytach przyłącza tlen do komórki i transportuje to komórek ciała. Ilość żelaza jest w miarę stała i wynosi ok 4-5 gram. Żelazo wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim. W większości żelazo w ciele połączone jest z hemoglobiną, niewielka jego pula związana jest z transferyną, natomiast pozostała część jest magazynowana w wątrobie i śledzionie oraz innych tkankach pod postacią ferrytyny i hemosyderyny.

Złe wchłanianie żelaza może być spowodowane różnymi czynnikami np. uszkodzeniem śluzówki, celiakią zbyt małą ilością dobrych bakterii jelitowych, czy chociażby candidą.

Niedobory żelaza mogą doprowadzić do obniżenia odporności organizmu i częstych infekcji, zaburzenia wytwarzania czerwonych krwinek, niedokrwistości i anemii.

Jak stwierdzić czy masz niedokrwistość?

Pierwszym wykładnikiem jest obniżenie  hemoglobiny i hematokrytu oraz spadek liczby erytrocytów.

Stężenie hemoglobiny poniżej 11 mg% wymaga oceny stężenia żelaza w surowicy i ewentualnej suplementacji. Spośród wszystkich niedokrwistości najczęściej spotykaną jest niedokrwistość niedoborowa z powodu niedostatecznego poziomu żelaza, vit B12 lub kwasu foliowego.

Objawy niedoboru:

  • osłabienie,
  • kiepski nastrój,
  • apatia,
  • problemy ze snem,
  • owrzodzenie błony śluzowej jamy ustnej,
  • siniaki i krwawienie z nosa,
  • zły nastrój,
  • łamliwość paznokci,
  • wypadanie włosów,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • bladość.

 

Zapotrzebowanie

Dzieci: 10 mg

Dorosłe kobiety: z uwagi na miesiączkowanie ok 18 mg

Kobiety w ciąży: ok 25-30 mg

Dorośli mężczyźni: 10-15 mg

Starsi ludzie: zapotrzebowanie się zmniejsza do ok. 10 mg

Żelazo hemowe (zawarte w produktach zwierzęcych) wchłania się dużo lepiej (ok. 20%) niż żelazo niehemowe w produktach roślinnych (ok 1-5%). Szpinak czy buraki wbrew obiegowej opinii nie są dobrym źródłem żelaza.

 

Źródła:

 
Zwierzęce (hemowe) Roślinne
– Wątroba wieprzowa 18 mg- wątróbka kurczaka 9,5 mg- wątroba wołowa 9, 5 mg- wątroba cielęca 8 mg

– nerki wieprzowe 9 mg

– żółtko jaja 7 mg

– wołowina 3 mg

– cielęcina 3 mg

– sardynki 3 mg

– bazylia suszona 89 mg- Len 17 mg- dynia 15 mg- otręby pszenne 15 mg

– Kakao 16 mg

– mąka sojowa pełnotłusta

– soja ziarna 9 mg

– zarodki pszenne 9 mg

– mak niebieski 8 mg

– fasola biała 7 mg

– pistacje 6,5 mg

– sezam 6 mg

– soczewica 6 mg

– drożdże piekarskie 6 mg

– pietruszka 5 mg

– mąka z ciecierzycy 5 mg

– kasza jaglana 5g

– groch 5 mg

– słonecznik 4 mg

– płatki owsiane 4 mg

 


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Żelazo – dlaczego tak potrzebne?' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.