Ciasto orzechowe bez mąki, cukru, jajek, mleka

Przychodzi moment, kiedy strasznie chce się czegoś słodkiego, często w nie odpowiednim momencie ;) Zaglądam wówczas na dno szafek i rozkminiam co tu można by… i z czego…

W tym momencie powstał przepis dla licznego grona moich pacjentów alergików. Nawet jeśli są uczuleni na orzechy, można je zastąpić np. pestkami dyni. Jak dla mnie pycha :)

 
20150428_142912_20150504232721605

Składniki:

– 100 g migdałów

– 100 g słonecznika

– 50 g karobu (zastępnik kakao) albo prawdziwego kakao

– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego – zastępnik jaja

– 2 łyżki babki płesznika – na zagęszczenie

– 50 ml mleka kokosowego albo 1 łyżka oleju kokosowego

20150503_110703_Androiduh

Przygotowanie:

Mielimy w blenderze albo młynku do kawy orzechy (część możemy nie mielić) i słonecznik. Zalewamy mielone siemię połową szklanki wrzątku. Mieszamy razem wszystkie składniki. Jeśli jest za sucho dodajemy troszkę wody. Konsystencja powinna być dość zwarta, klejąca się. Przekładamy na papier do pieczenia na blaszkę. Rozsmarowujemy łyżką albo pomoczonymi dłońmi (ni przywierają do ciasta). Grubość nie większa niż 0,7 mm – 1 cm. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

 

Całość na ok 8 porcji. Połowa węglowodanów to błonnik! :)

 

 ciasto orzechowe bez maki



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Ciasto orzechowe bez mąki, cukru, jajek, mleka' 8 komentarzy

  1. Avatar

    24 września 2015 @ 14:19 Ania

    czym można zastąpić babkę płesznika?

    Odpowiedz

    • Ewa Trusewicz

      14 marca 2018 @ 13:18 Ewa Trusewicz

      niestety się nie da, chyba, że jajko, ale nie wiem jakie proporcje

      Odpowiedz

  2. Avatar

    11 października 2015 @ 20:29 Joanna

    Fajny przepis :) Jutro postaram się upiec to ciasto. http://dietoteczka.pl

    Odpowiedz

  3. Avatar

    14 grudnia 2015 @ 15:57 blogerka

    Na święta jak znalazł przepis na ciasto bez cukru :) dlakobiet24.pl

    Odpowiedz

  4. Avatar

    22 listopada 2016 @ 11:50 Zagubiona

    Witam. Jaki karob by pani poleciła bądź prawdziwe kakao? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

    • Ewa Trusewicz

      14 marca 2018 @ 13:20 Ewa Trusewicz

      Zwykły karob – jest bez żadnych dodatków :) kakao deco morreno np.

      Odpowiedz

  5. Avatar

    14 marca 2018 @ 12:49 Natalia

    Oczywiście należy pamiętać, że osoby uczulony na orzechy nie powinny nawet być w pobliżu tego ciasta;)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.