Ciasto orzechowe bez mąki, cukru, jajek, mleka

Przychodzi moment, kiedy strasznie chce się czegoś słodkiego, często w nie odpowiednim momencie ;) Zaglądam wówczas na dno szafek i rozkminiam co tu można by… i z czego…

W tym momencie powstał przepis dla licznego grona moich pacjentów alergików. Nawet jeśli są uczuleni na orzechy, można je zastąpić np. pestkami dyni. Jak dla mnie pycha :)

 
20150428_142912_20150504232721605

Składniki:

– 100 g migdałów

– 100 g słonecznika

– 50 g karobu (zastępnik kakao) albo prawdziwego kakao

– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego – zastępnik jaja

– 2 łyżki babki płesznika – na zagęszczenie

– 50 ml mleka kokosowego albo 1 łyżka oleju kokosowego

20150503_110703_Androiduh

Przygotowanie:

Mielimy w blenderze albo młynku do kawy orzechy (część możemy nie mielić) i słonecznik. Zalewamy mielone siemię połową szklanki wrzątku. Mieszamy razem wszystkie składniki. Jeśli jest za sucho dodajemy troszkę wody. Konsystencja powinna być dość zwarta, klejąca się. Przekładamy na papier do pieczenia na blaszkę. Rozsmarowujemy łyżką albo pomoczonymi dłońmi (ni przywierają do ciasta). Grubość nie większa niż 0,7 mm – 1 cm. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

 

Całość na ok 8 porcji. Połowa węglowodanów to błonnik! :)

 

 ciasto orzechowe bez maki



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.