Musli – jeść czy nie? Na pewno takie zdrowe?

Jesz na śniadanie musli? Pewnie jesteś przekonany, że jest to jeden z najzdrowszych posiłków danego dnia. 


*na zdjęciach przykładowe „musli”

Jeśli jesteś przekonany/a są o prozdrowotnych cechach mieszanek zwanych musli, zapewne nie czytałeś ich składu. Proponuję wziąć do ręki opakowanie takiego produktu i przestudiować uważnie, co wchodzi w jego skład. Szczególnie jeśli kupujesz musli typu “tropikalne”, “crunchy”.

Często jest to mieszanka płatków i różnego rodzaju wyrobów z mąki, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, słodu, barwników, olejów, kandyzowanych owoców…

Przykładowe składy musli (im dłuższe, tym gorsze):

MUSLI A: Składniki: płatki owsiane (30%), mieszanka owocowo-orzechowa (29%) [rodzynki, chipsy bananowe (banany, olej kokosowy, cukier), papaja kandyzowana (papaja, cukier), orzechu kokosowe, orzechy laskowe], płatki pszenne (28%) (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), płatki kukurydziane (12%) (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny)

MUSLI B: Skład: Płatki owsiane 41,7%: mieszanka owoców 16,8% : rodzynki, chipsy bananowe*(banan, olej roślinny, cukier, aromat, miód), papaja kandyzowana (papaja, cukier), ananas kandyzowany (ananas, cukier, kwasek cytrynowy – regulator kwasowości); syrop glukozowo-fruktozowy, płatki kukurydziane (kasza kukurydziana, cukier, sól, karmel amoniakalny – barwnik), tłuszcz roślinny, płatki pszenne ekstudowane (pszenica, cukier, kasza kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól), chrupki zbożowe, (kasza kukurydziana, płatki: żytnie, jęczmienne, pszenne, cukier trzcinowy, sól morska), płatki kokosowe*, ziarna słonecznika, sól morska, lecytyna sojowa – emulgator, aromat.
Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych orzechów, sezamu oraz mleka.

Przy takiej ilości sztucznych dodatków, nie ma w takich musli nic zdrowego. Lepiej kupić skladniki i zrobić swoje własne, zdrowe musli! :)

Jutro przepis!


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Musli – jeść czy nie? Na pewno takie zdrowe?' 4 komentarze

  1. Avatar

    27 lutego 2013 @ 07:49 Anonymous

    W sklepach faktycznie kupienie czego&#347 zdrowego wymaga ekwilibrystycznego wysi&#322ku. Mi chyba uda&#322o si&#281 znale&#378&#263 co&#347 w miar&#281 rozs&#261dnego na &#347niadanie. P&#322atki &#347niadaniowe sk&#322ad: pszenica pe&#322noziarnista (80,2 %), otr&#281by pszenne (14,1 %), ekstrakt s&#322odu j&#281czmiennego, sól, emulgator: mono i diglicerydy kwasów t&#322uszczowych, substancja s&#322odz&#261ca: sukraloza. Mo&#380e nie jest to produkt wprost z babcinej spi&#380arni ale liczba sk&#322adników jak na dzisiejsze standardy jest niewielka. Dodatkowym atutem tych p&#322atków jest a&#380 16 gram b&#322onnika w 100 gramach:) p&#322atki s&#261 ta&#324sze ni&#380 nestle „fitness”

    Odpowiedz

  2. Avatar

    27 lutego 2013 @ 13:49 Anonymous

    W sklepach faktycznie kupienie czegoś zdrowego wymaga ekwilibrystycznego wysiłku. Mi chyba udało się znaleźć coś w miarę rozsądnego na śniadanie. Płatki śniadaniowe skład: pszenica pełnoziarnista (80,2 %), otręby pszenne (14,1 %), ekstrakt słodu jęczmiennego, sól, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja słodząca: sukraloza.

    Może nie jest to produkt wprost z babcinej spiżarni ale liczba składników jak na dzisiejsze standardy jest niewielka. Dodatkowym atutem tych płatków jest aż 16 gram błonnika w 100 gramach:) płatki są tańsze niż nestle „fitness”

    Odpowiedz

  3. Avatar

    7 marca 2013 @ 18:10 Ewa Trusewicz

    niez&#322e p&#322atki, nie widzia&#322am ich, mo&#380esz poda&#263 nazw&#281?:) tylko ten ekstrakt s&#322odu j&#281czmiennego niestety nie za dobry…16 gram b&#322onnika to &#322adnie, tyle ile maj&#261 no otr&#281by owsiane, warto doda&#263 jeszcze otr&#281by pszenne i &#380ytnie bo maj&#261 prawie 50 % b&#322onnika :)

    Odpowiedz

  4. Avatar

    8 marca 2013 @ 00:10 Ewa Trusewicz

    niezłe płatki, nie widziałam ich, możesz podać nazwę?:) tylko ten ekstrakt słodu jęczmiennego niestety nie za dobry…
    16 gram błonnika to ładnie, tyle ile mają no otręby owsiane, warto dodać jeszcze otręby pszenne i żytnie bo mają prawie 50 % błonnika :)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.