Przepis na kolację walentynkową.


Kolacja walentynkowa w zatłoczonej restauracji? A może afrodyzjaki w domowym zaciszu? Tego dnia kolacja powinna być lekka, najlepiej przy akompaniamencie czerwonego, wytrawnego wina. Świece i elegancka dekoracja z pewnością zostaną docenione i wprowadzą Was w romantyczny nastrój.
Poniżej przedstawiam pomysł na walentynkową kolację, łatwą i szybką do przygotowania. Spróbuj, a na pewno zaskoczysz swoją druga połówkę.

PRZYSTAWKA

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I PARMEZANEM

Afrodyzjaki: bakłażan, czosnek, cebula, bazylia, oregano (powstało podobno z oddechu Afrodyty;)

Składniki:

– duży bakłażan
– olej rzepakowy (łyżeczka)
– parmezan
– sól, stevia (naturalny słodzik)r, pieprz, oregano, bazylia
– 2 ząbki czosnku
– cebula
– puszka przetartych pomidorów

Bakłażana obieramy, kroimy w małe kostki. Podsmażamy na oleju rzepakowym.
Przekładamy bakłażana do naczynia żaroodpornego.

Sos: podsmażamy cebulkę, czosnek na małej ilości olieju rzepakowego. Dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy go do smaku stevią, solą, bazylią, oregano i świeżo mielonym pieprzem.
Zalewamy bakłażana, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w przez około 20 minut w temp. 200 stopni.

GŁÓWNE DANIE

KREWETKI NA OSTRO

Afrodyzjaki: krewetki, chilli, czosnek, pietruszka

Składniki:

– 16 sztuk krewetek królewskich (albo więcej małych)
– 1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
– 3 ząbki czosnku
– pieprz, sól
– oliwa z oliwek
– pęczek natki z pietruszki
– sok z cytryny

– pół szklanki białego wytrawnego wina

Obrane krewetki płuczemy w zimnej wodzie (w przypadku mrożonych – aż się rozmrożą), następnie skrapiamy je cytryną. Na patelni podsmażamy czosnek, dużo czosnku pokrojonego w plasterki oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli. Dosypujemy posiekaną natkę z pietruszki, pieprz i sól. Dodajemy krewetki. Na patelnię na koniec dodać pół szklaneczki białego pół/ lub wytrawnego wina. Smażymy wszystko około 10 min. (aż krewetki będą miękkie). Podajemy z grzankami grzankami lub ryżem. 

DESER:

Afrodyzjaki: truskawki, czekolada

KREM JOGURTOWO TRUSKAWKOWY

2 szklanki mrożonych truskawek
3 łyżeczki stevii (naturalny słodzik)
1 i ¼ jogurtu naturalnego
¼ łyżeczki startej skórki z pomarańczy

4 kostki gorzkiej czekolady do posypania

W misce miksujemy maliny ze stevią (ewentualnie miód). Osobno mieszamy jogurt i skórkę pomarańczową. Połowę masy truskawkowej rozkładamy do pucharków, przykrywamy masą jogurtową (do 3/4) i ponownie masą truskawkową, na górze pozostałą masą truskawkową malujemy serce (wyciskamy szprycą). Posypujemy startą gorzką czekoladą. :) Przed podaniem można ozdobić liściem mięty.

Smacznych i całuśnych walentynek :)



Artykuł napisany dla Holmes Place :

http://www.holmesplace.pl/galeria2/przepis-na-kolacje-walentynkowa.php


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Przepis na kolację walentynkową.' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.