Kolacja walentynkowa w zatłoczonej restauracji? A może afrodyzjaki w domowym zaciszu? Tego dnia kolacja powinna być lekka, najlepiej przy akompaniamencie czerwonego, wytrawnego wina. Świece i elegancka dekoracja z pewnością zostaną docenione i wprowadzą Was w romantyczny nastrój.
Poniżej przedstawiam pomysł na walentynkową kolację, łatwą i szybką do przygotowania. Spróbuj, a na pewno zaskoczysz swoją druga połówkę.
PRZYSTAWKA
BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I PARMEZANEM
Afrodyzjaki: bakłażan, czosnek, cebula, bazylia, oregano (powstało podobno z oddechu Afrodyty;)
Składniki:
– duży bakłażan
– olej rzepakowy (łyżeczka)
– parmezan
– sól, stevia (naturalny słodzik)r, pieprz, oregano, bazylia
– 2 ząbki czosnku
– cebula
– puszka przetartych pomidorów
Bakłażana obieramy, kroimy w małe kostki. Podsmażamy na oleju rzepakowym.
Przekładamy bakłażana do naczynia żaroodpornego.
Sos: podsmażamy cebulkę, czosnek na małej ilości olieju rzepakowego. Dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy go do smaku stevią, solą, bazylią, oregano i świeżo mielonym pieprzem.
Zalewamy bakłażana, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w przez około 20 minut w temp. 200 stopni.
GŁÓWNE DANIE
KREWETKI NA OSTRO
Afrodyzjaki: krewetki, chilli, czosnek, pietruszka
Składniki:
– 16 sztuk krewetek królewskich (albo więcej małych)
– 1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
– 3 ząbki czosnku
– pieprz, sól
– oliwa z oliwek
– pęczek natki z pietruszki
– sok z cytryny
– pół szklanki białego wytrawnego wina
Obrane krewetki płuczemy w zimnej wodzie (w przypadku mrożonych – aż się rozmrożą), następnie skrapiamy je cytryną. Na patelni podsmażamy czosnek, dużo czosnku pokrojonego w plasterki oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli. Dosypujemy posiekaną natkę z pietruszki, pieprz i sól. Dodajemy krewetki. Na patelnię na koniec dodać pół szklaneczki białego pół/ lub wytrawnego wina. Smażymy wszystko około 10 min. (aż krewetki będą miękkie). Podajemy z grzankami grzankami lub ryżem.
DESER:
Afrodyzjaki: truskawki, czekolada
KREM JOGURTOWO TRUSKAWKOWY
2 szklanki mrożonych truskawek
3 łyżeczki stevii (naturalny słodzik)
1 i ¼ jogurtu naturalnego
¼ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
4 kostki gorzkiej czekolady do posypania
W misce miksujemy maliny ze stevią (ewentualnie miód). Osobno mieszamy jogurt i skórkę pomarańczową. Połowę masy truskawkowej rozkładamy do pucharków, przykrywamy masą jogurtową (do 3/4) i ponownie masą truskawkową, na górze pozostałą masą truskawkową malujemy serce (wyciskamy szprycą). Posypujemy startą gorzką czekoladą. :) Przed podaniem można ozdobić liściem mięty.
Smacznych i całuśnych walentynek :)
http://www.holmesplace.pl/galeria2/przepis-na-kolacje-walentynkowa.php
'Przepis na kolację walentynkową.' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!