Pieczona dynia z sosem jogurtowym

Sezon na dynię!

Zdroooowa pyyyycha! :-)
Składniki:
        dynia
        oliwa z oliwek (nie powinno się jej podgrzewać do tak wysokich temperatur, ale tutaj smakuje wybornie)
        sól, pieprz, ostra papryka
Sos:
        500g jogurtu naturalnego
        1 łyżka oliwy z oliwek
        kminek mielony
        gałka muszkatołowa
        zioła prowansalskie
        parę kropel soku z limonki
        sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księzyca o grubości ok 1,5 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kawałki dyni, skrop delikatnie oliwą z oliwek
Posyp solą, pieprzem, ostrą papryką. Piecz 30min w 170stopniach
Sos : wymieszaj wszystkie składniki, polej sosem upieczoną dynia i SMACZNEGO! :-)

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Pieczona dynia z sosem jogurtowym' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.