Czym kierujecie się wybierając chleb pełnoziarnisty? Czy wszystkie są dobre?

Wiele portali podaje, ze warto jeść pełnoziarniste produkty. Np. chleb żytni , chleb razowy.

Ale!! Nie każdy chleb żytni jest razowym i nie każdy razowy jest żytni.

Chleb możne być żytni z pełnego przemiału (z ziarnami), ale możne i być po prostu z przemielonej żytniej maki – nie pełnoziarnistej.

Tak samo chleb pełnoziarnisty możne być również z maki pełnoziarnistej pszennej (i wtedy zachowuje wszystkie warunki do bycia chlebem pełnoziarnistym.

Najlepszy byłby chleb z mąki najlepiej żytniej lub z orkiszowej z pełnego przemiału (nie pozbawionej otoczki ziarna – tzw. otrębów). Robiony na naturalnym zakwasie (a nie mrożony sprowadzany z poza Polski. Dlaczego żytniej? O mące pszennej pisałam już w artykule pod tytułem „Buszujący w pszenicy. Deadly wheat?”

Dobrym dodatkiem są wszelkiego rodzaju całe nasiona w naszym chlebie (siemię lniane, słonecznik, kminek czy orzechy).

Na co należy uważać?

Czasami ciemne chleby, które wybieramy z uwagi na to, że pewnie są zdrowe, tak owymi nie są. Często zamiast pełnoziarnistej mąki dodawane są barwniki – karmel, słód pszeniczny oraz cukier, oraz spulchniacze czy konserwanty. Wystrzegajmy się takich chlebów. Nie dostarczą nam tych składników co chleby razowe, pełnoziarniste.
 
Zrobiłam zdjęcie chleba, które umieściłam na górze artykułu. Taki sama spożywam najchętniej – mnóstwo ziaren, razowa mąka – brak barwników :-)

Czytajmy etykiety!!  :-)


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Czym kierujecie się wybierając chleb pełnoziarnisty? Czy wszystkie są dobre?' 4 komentarze

  1. Avatar

    22 listopada 2012 @ 10:23 Anonymous

    taki to ja sama pieke i napewno nie ma w nim nic z konserwantow itd itp, a przede wszystkim jest swiezy przez 10 dni :-)

    Odpowiedz

  2. Avatar

    22 listopada 2012 @ 11:50 Ewa Trusewicz

    no to super!!! na pewno jest pyszny i zdrowy :) Ja jestem niecierpliwa na w&#322asne wypieki ;) aaale, chyba spróbuje, skoro piek&#281 czasem bu&#322eczki twarogowe (przepis wcze&#347niej) :-)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    22 listopada 2012 @ 16:23 Anonymous

    taki to ja sama pieke i napewno nie ma w nim nic z konserwantow itd itp, a przede wszystkim jest swiezy przez 10 dni :-)

    Odpowiedz

  4. Avatar

    22 listopada 2012 @ 17:50 Ewa Trusewicz

    no to super!!! na pewno jest pyszny i zdrowy :)
    Ja jestem niecierpliwa na własne wypieki ;) aaale, chyba spróbuje, skoro piekę czasem bułeczki twarogowe (przepis wcześniej) :-)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.