Wiele portali podaje, ze warto jeść pełnoziarniste produkty. Np. chleb żytni , chleb razowy.
Ale!! Nie każdy chleb żytni jest razowym i nie każdy razowy jest żytni.
Chleb możne być żytni z pełnego przemiału (z ziarnami), ale możne i być po prostu z przemielonej żytniej maki – nie pełnoziarnistej.
Tak samo chleb pełnoziarnisty możne być również z maki pełnoziarnistej pszennej (i wtedy zachowuje wszystkie warunki do bycia chlebem pełnoziarnistym.
Najlepszy byłby chleb z mąki najlepiej żytniej lub z orkiszowej z pełnego przemiału (nie pozbawionej otoczki ziarna – tzw. otrębów). Robiony na naturalnym zakwasie (a nie mrożony sprowadzany z poza Polski. Dlaczego żytniej? O mące pszennej pisałam już w artykule pod tytułem „Buszujący w pszenicy. Deadly wheat?”
Dobrym dodatkiem są wszelkiego rodzaju całe nasiona w naszym chlebie (siemię lniane, słonecznik, kminek czy orzechy).
Na co należy uważać?
Czasami ciemne chleby, które wybieramy z uwagi na to, że pewnie są zdrowe, tak owymi nie są. Często zamiast pełnoziarnistej mąki dodawane są barwniki – karmel, słód pszeniczny oraz cukier, oraz spulchniacze czy konserwanty. Wystrzegajmy się takich chlebów. Nie dostarczą nam tych składników co chleby razowe, pełnoziarniste.
Zrobiłam zdjęcie chleba, które umieściłam na górze artykułu. Taki sama spożywam najchętniej – mnóstwo ziaren, razowa mąka – brak barwników :-)
Czytajmy etykiety!! :-)