To zdjęcie znalazłam na blogu Czarna Rzepa (polecam).
Jak myślicie, co to jest? Nie, to nie lody o smaku gumy balonowej…
Jest to… Mięso mechanicznie oddzielane od kości.
„Ktoś odkrył w latach 60-tych, że obrabiarki mięsa mogą jeszcze trochę zwiększyć zyski z przetwórstwa drobiu, wieprzowiny i wołowiny poprzez mechaniczne ścieranie, skrobanie i tłoczenie tego co pozostaje ze zwierząt po oddzieleniu mięsa i nie nadaje się do niczego innego (kości, ścięgien, chrząstek i innych resztek). Wszystko jest wykonywane przez maszyny. Resztki są najpierw rozdrabniane a następnie przepuszczone pod dużym ciśnieniem przez sito. Masa, którą widać na zdjęciu to rezultat tych zabiegów.”
Co się z niego robi? Nuggetsy, tak uwielbiane przez dzieci. Do tej różowej masy dodaje się sztuczne aromaty aby nadać smak masie oraz amoniak – moczy się w nim aby zabić bakterie. Następnie aby zmienić ten dziwny kolor dodaje się sztuczne barwniki.
Podobna masa wyszła Jamiemu Oliverowi w programie, w kyórym stara się edukować dzieci. KONIECZNIE to zobaczcie! Czy dzieci będą chciały to zjeść?
Znalazłam również drugi filmik, jak robi się parówki… W końcu mój partner zdecydował się ich nie jeść (alleluja! ) :)
Obejrzyjcie Koniecznie!
Głodni?